Λίβανος: Ταξιδιωτική απαγόρευση στον Carlos Ghosn και κλήτευση από την εισαγγελία

Σχετικά άρθρα

Οι εισαγγελείς του Λιβάνου επέβαλαν ταξιδιωτική απαγόρευση στον Carlos Ghosn, ενώ τον κλήτευσαν για κατάθεση σχετικά με την “κόκκινη οδηγία” της Interpol, αλλά και έπειτα από αίτημα Λιβανέζων δικηγόρων για μια επίσκεψη στο Ισραήλ που είχε πραγματοποιήσει το 2008.

Ο δικηγόρος του Ghosn παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον των Λιβανέζων εισαγγελέων για το αίτημα της Interpol. Δεν έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος εάν παρίστατο και ο ίδιος ο Ghosn, ωστόσο τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το πρώην αφεντικό της Renault-Nissan-Mitsubishi εισήλθε στο κτίριο από παράπλευρη πόρτα, προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους.

Ο Ghosn βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες στην Ιαπωνία: δύο για κατ’ εξακολούθηση κατάχρηση εμπιστοσύνης και δύο για απόκρυψη εισοδημάτων της Nissan στις χρηματιστηριακές αρχές.

Ο δικαστικός αξιωματούχος, τόνισε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου έλαβαν την περασμένη εβδομάδα ένα μη δεσμευτικό αίτημα από την Interpol για εντοπισμό και προσωρινή σύλληψη ενός φυγόδικου. Ο Ghosn έφτασε στη Βηρυτό στις 30 Δεκεμβρίου, μετά τη διαφυγή του από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν υπόδικος για οικονομική κατάχρηση.

Η Βηρυτός διαβεβαίωσε ότι εισήλθε νόμιμα στον Λίβανο, με γαλλικό διαβατήριο. Ο Λίβανος και η Ιαπωνία δεν έχουν συνυπογράψει συμφωνία έκδοσης, επομένως ο Λίβανος δεν έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το ένταλμα της Interpol.

Ο Ghosn θα καταθέσει επίσης αναφορικά με μια καταγγελία που κατατέθηκε στη δικαιοσύνη του Λιβάνου από Λιβανέζους δικηγόρους για την “είσοδό του σε εχθρική χώρα [Ισραήλ] και για τη συνάντησή του με Ισραηλινούς ηγέτες”.

Στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου, ο Ghosn όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν πρόθυμος να δικαστεί στην Γαλλία, τόνισε πως:

Αν είχα διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα στα σύνορα, θα πήγαινα στη Γαλλία, θα πήγαινα στη Βραζιλία. Ο Λίβανος, η Βραζιλία και η Γαλλία είναι τρεις χώρες που δεν εκδίδουν τους πολίτες τους.

Ο επιχειρηματίας έχει γαλλική, λιβανέζικη και βραζιλιάνικη υπηκοότητα.

Ο Ghosn στη χτεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Βηρυτό, διακήρυξε την αθωότητά του και δήλωσε αποφασισμένος να “αποκαταστήσει την τιμή του”, μετά τη θεαματική απόδραση του από την Ιαπωνία, όπου κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα. Ο 65χρονος χαρακτήρισε τις εις βάρος του κατηγορίες “αναληθείς και αβάσιμες”, σημειώνοντας επίσης πως οι ιαπωνικές αρχές διέρρευσαν ψευδείς πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης και απέκρυψαν στοιχεία τα οποία θα βοηθούσαν την υπόθεσή του.

Κατηγόρησε στελέχη της Nissan και της Ιαπωνικής κυβέρνησης πως έστησαν τις κατηγορίες εις βάρος του προκειμένου να μην γίνει η συγχώνευση της Nissan με την Renault, ενώ είπε πως ο πόλεμος εναντίον του ξεκίνησε το 2015 όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και νυν Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, είχε αποφασίσει να αυξήσει τα δικαιώματα ψήφου της στη Renault.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον Ghosn, “άφησε μια μεγάλη πικρία όχι μόνο στη διοίκηση της Nissan αλλά και στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας”, αφού φοβόταν πως η Nissan θα βρισκόταν στον έλεγχο της γαλλικής κυβέρνησης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις BYD, Chery, SAIC για εργοστάσια στη χώρα

Η Τουρκία διαρρέει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις BYD και Chery για επενδύσεις στη γειτονική χώρα, ώστε οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν...

Μια Ferrari 488 Pista κατέληξε σε ποτάμι της Ελβετίας

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 3:30 μ.μ. την περασμένη Τρίτη στην περιοχή Garstattlast της Ελβετίας και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ασημί Ferrari 488...