Η Interpol έχει στείλει στον Λίβανο ένταλμα σύλληψης για τον Carlos Ghosn, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Ο Ghosn κατάφερε να διαφύγει από την Ιαπωνία καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Η γενική εισαγγελία έλαβε ένα κόκκινο σήμα της Ιντερπόλ αναφορικά με την υπόθεση του Carlos Ghosn,

επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνο, Albert Serhan. Σήμερα, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε επτά συλλήψεις ατόμων που φέρονται να συνδέονται με τη διαφυγή του Ghosn από την Ιαπωνία, με τον Ghosn που είναι Γάλλος πολίτης, γεννημένος στη Βραζιλία, ενώ κατάγεται από τον Λίβανο, να φέρεται να διέφυγε στον Λίβανο μέσω Κωνσταντινούπολης.

Ο Ghosn αρνείται πως την φυγή του την οργάνωσε η γυναίκα του ή άλλα συγγενικά του πρόσωπα, δηλώνοντας πως την οργάνωσε μόνος του. Ο Ghosn θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.

1

Ο Λίβανος δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την Ιαπωνία, κάτι που σημαίνει πως ο Ghosn είναι απίθανο να επιστρέψει στην Ιαπωνία για να δικαστεί. Και η Γαλλία από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει πως δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Carlos Ghosn εάν βρεθεί στη χώρα καθώς η Γαλλία ποτέ δεν εκδίδει τους πολίτες της.

2

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, ο Ghosn μπήκε νόμιμα στον Λίβανο, χρησιμοποιώντας το ένα από τα δύο του γαλλικά διαβατήρια και την λιβανέζικη ταυτότητά του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως οι λιβανέζικες αρχές δεν γνωρίζουν τίποτα για τις συνθήκες αναχώρησής του από την Ιαπωνία.

Ο Ghosn διώκεται στην Ιαπωνία για αδικήματα οικονομικής φύσης, αλλά από την αρχή αρνείται την ενοχή του, δηλώνοντας αθώος, κατηγορώντας στελέχη της Nissan για πισώπλατα μαχαιρώματα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη της Nissan “του την έστησαν”, κατηγορώντας τους για “πισώπλατα μαχαιρώματα”, προκειμένου να αποφευχθεί η συγχώνευση της Nissan με την Renault, όπως ο ίδιος ήθελε.

3

Η Γενική Διεύθυνση της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι κανένα μέτρο δεν υπαγορεύει την υιοθέτηση νομικών κυρώσεων σε βάρος του Ghosn και ότι δεν διώκεται δικαστικά.

Ο Λίβανος και η Ιαπωνία δεν έχουν συνάψει μεταξύ τους συμφωνία δικαστικής συνδρομής ή έκδοσης υπόπτων και σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Λιβάνου Ιμπραχίμ Νάτζαρ, η νομοθεσία της χώρας του δεν επιτρέπει την έκδοση ενός Λιβανέζου πολίτη σε τρίτη χώρα.

4

Στην περίπτωση που η Ιαπωνία ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ, όπως και έγινε, ο Νάτζαρ εξήγησε ότι η διεθνής αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει τον Ghosn δια της βίας, ούτε να επιβάλει οποιαδήποτε απόφασή της στον Λίβανο.

Μέχρι νεωτέρας, ο κ. Ghosn είναι ασφαλής. Η δικαιοσύνη του Λιβάνου μπορεί να τον δικάσει αν διαπιστωθεί ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα που τιμωρείται από το λιβανέζικο δίκαιο,

υπογράμμισε. Όπως είπε, η Βηρυτός θα μπορούσε να ζητήσει από την Ιαπωνία τον φάκελο του Ghosn για να τον εξετάσει. Όμως δεν μπορεί να δικάσει κάποιον που κατηγορείται ότι διέπραξε οικονομικά αδικήματα σε άλλη χώρα.

Ο Ghosn, που ήταν κάποτε ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθυντής εταιρείας στην Ιαπωνία, συνελήφθη στα τέλη του 2018. Στην Ιαπωνία του έχει ασκηθεί δίωξη για τέσσερις κατηγορίες: δύο για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν από την Nissan στις οικονομικές αρχές και δύο για κατάχρηση εμπιστοσύνης με επιβαρυντικές περιστάσεις.