Ο Carlos Ghosn μίλησε για τα πάντα: “Στημένη η σύλληψή μου, είχα βίαιη μεταχείριση από την Ιαπωνία, είμαι θύμα πλεκτάνης”

Σχετικά άρθρα

Διεξήχθη η πολυαναμενόμενη ζωντανή συνέντευξη τύπου του Carlos Ghosn, ο οποίος μίλησε για την σύλληψη του, για τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ιαπωνικές αρχές, υποστηρίζοντας ξανά την αθωότητά του, ενώ είπε πως είχε υποστεί βίαιη και αδίστακτη μεταχείριση από Ιάπωνες εισαγγελείς, καθώς απειλήθηκε ότι θα κινδύνευε η οικογένειά του αν δεν ομολογούσε για τις κατηγορίες.

O Ghosn κατηγόρησε την Ιαπωνία ως “παγίδα” κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας και απέρριψε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι “δεν έπρεπε ποτέ να είχε συλληφθεί”.

O Ghosn χαρακτήρισε τον εαυτό του ως θύμα πλεκτάνης που εξυφάνθηκε στους κόλπους της Nissan, κατονομάζοντας ως υπεύθυνους μία σειρά κορυφαίων στελεχών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στη συνέντευξη τύπου είπε πως σύλληψή του ήταν στημένη, ενώ υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και της Nissan.

Συνελήφθη για μία αμοιβή, που δεν ήταν καθορισμένη, δεν είχε αποφασιστεί και δεν είχε πληρωθεί. Στην παγίδα, που στήθηκε εναντίον μου είχαν προφανώς συμμετοχή ο Hiroto Saikawa, ο Hari Nada και ο Toshiaki Onuma. υπάρχουν αρκετοί ακόμη, ενώ ο Masakazu Toyoda, μέλος του Δ.Σ., ήταν ο δεσμός ανάμεσα στο Δ.Σ. της Nissan και τις αρχές,

είπε ο Ghosn, τονίζοντας πως:

Οι μόνοι που δεν βλέπουν τη σύγκρουση συμφερόντων στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και της Nissan είναι οι Ιάπωνες.

Επιπλέον είπε πως ήταν έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Ιούνιο του 2018, αλλά δυστυχώς απεδέχθη την πρόταση να συνεχίσει για να ολοκληρώσει τη συνένωση των δύο εταιρειών (Renault και Nissan). Αυτό ήταν που εξόργισε σύμφωνα με τον Ghosn στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας που δεν ήθελαν πλήρη συγχώνευση.

Ορισμένοι από τους Ιάπωνες φίλους μου νόμιζαν ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από την επιρροή της Renault στη Nissan ήταν να ξεφορτωθούν εμένα,

σχολίασε.

Ολόκληρη η συνέντευξή τύπου

Ο Ghosn είπε πως οι Ιάπωνες εισαγγελείς τον ανέκριναν οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς την παρουσία του δικηγόρου του.

Μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης έχουν επίσης εμπλοκή στο ζήτημα. Γνωρίζω τα ονόματα, αλλά δεν θα τα κατονομάσω. Καθώς βρίσκομαι στον Λίβανο και σεβόμενος τη φιλοξενία του, για αυτό το λόγο και δεν θα κατονομάσω αυτά τα πρόσωπα,

σημείωσε ο Ghosn. Ωστόσο, ο ίδιος κατονόμασε τον νέο –πρώην– CEO της Nissan, Hiroto Saikawa, ως έναν από τους εμπλεκόμενους στη συνωμοσία εναντίον του ενώ ανέφερε επίσης ότι το 2018 ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από το πόστο του, αλλά η εταιρεία τον έπεισε να μείνει.

Ο Ghosn είπε επίσης πως μιλούσε με τον John Elkann, πρόεδρο της FCA, προκειμένου να συγχωνευθεί η Renault-Nissan-Mitsubishi με την FCA, αλλά μετά την σύλληψή του οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Πριν από μερικούς μήνες η FCA ανακοίνωσε πως συγχωνεύεται με την PSA. Όπως είπε ο Ghosn η συγχώνευση αυτή “τρόμαζε” την Nissan:

Το 2017 η Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance ήταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου και ενώ και οι τρεις εταιρίες ήταν κερδοφόρες και οι πωλήσεις τους αυξάνονταν, μιλούσαμε με την Fiat Chrysler προκειμένου να την προσθέσουμε στη συμμαχία. Οι συζητήσεις βρισκόταν σε καλό επίπεδο και είχαμε προγραμματισμένη μια συνάντηση τον Ιανουάριο του 2019 που είχε ως στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η σύλληψή μου όμως τον Νοέμβριο του 2018 οδήγησε σε παύση των συνομιλιών και τελικά η FCA συγχωνεύθηκε με την PSA. Πως μπορείς να χάσεις αυτήν την τεράστια ευκαιρία να γίνεις ο κυρίαρχος παίκτης στον κλάδο; Ποιος τελικά είναι ο νικητής όλων αυτών; Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την PSA και μια μεγάλη ήττα για την Renault.

Ο Ghosn είπε πως η Nissan έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 200 εκατ. δολάρια στις έρευνες εναντίον του, την ώρα που κατηγορείται για καταχράστηκε πολύ λιγότερα χρήματα, ενώ παρουσίασε μια σειρά επίσημων εγγράφων που σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν πως η Nissan γνώριζε για τα χρήματα που τον κατηγορεί πως καταχράστηκε, συμπληρώνοντας πως ότι έκανε ήταν καθόλα νόμιμο.

Όσον αφορά την ιστορία για την διαφυγή του από την Ιαπωνία, ο Ghosn πρόσθεσε:

Δεν θα σας πω πώς κατάφερα να διαφύγω από την Ιαπωνία, αν και καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς ήρθατε εδώ ακριβώς για αυτό.

Πριν λίγες ώρες διέρρευσε ένα video που δείχνει τον Carlos Ghosn να βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό το Λίβανο.

https://www.youtube.com/watch?v=qEEt5vGWTnY

Να θυμίσω πως ο Ghosn διέφυγε από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, όπου αναμενόταν να δικαστεί για κατηγορίες σχετικά με οικονομικά παραπτώματα. Οι εισαγγελείς του Τόκιο, εν τω μεταξύ, εξέδωσαν χθες, ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγο του Ghosn λόγω φερόμενης ψευδορκίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να φέρει πίσω τον Ghosn από τον Λίβανο, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την αρχική σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2018. Χθες, 7 Ιανουαρίου, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Michel Aoun συζήτησε με τον Ιάπωνα Πρέσβη Takeshi Okubo την κατάσταση αναφορικά με τη δραπέτευση του πρώην διευθυντή της Nissan.

Ο Okubo φέρεται να απαίτησε την έκδοση του Ghosn από το Λίβανο, καθώς και βοήθεια για τη διερεύνηση των συνθηκών της διαφυγής του. Ωστόσο ο Λίβανος δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την Ιαπωνία και έτσι ο Ghosn είναι απίθανο να εκδοθεί στην Ιαπωνία.

Σε ανακοίνωσή της που προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου η Nissan ανέφερε ότι η ίδια ανακάλυψε “πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Ghosn, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας” και αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος για αυτό και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα τόνιζε πως η εσωτερική έρευνα ανέδειξε “αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Ghosn, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος”. Η ανακοίνωση της Nissan αναφέρει:

Όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου Carlos Ghosn στoν Λίβανο, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του, αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο.

Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Ghosn, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας. Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Ghosn, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος. Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Ghosn ήταν σημαντικές.

Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Ghosn, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια. Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του, συνεχίζονται. Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Η αεροπορική αναχώρηση του Ghosn από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές παραβάσεις, που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Ghosn για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...