Η Fiat Chrysler σε συνεργασία με την Archer Aviatior θέλουν να βγάλουν στην αγορά ένα ιπτάμενο ηλεκτρικό αεροσκάφος κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) για χρήση στις αστικές μεταφορές.

Η Archer Aviation είναι μια startup εταιρία με έδρα στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και αναπτύσσει εδώ και καρό eVTOL οχήματα. H FCA θα συμβάλει προκειμένου να μεταδώσει την εμπειρία της στη μηχανική, στον σχεδιασμό, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην επεξεργασία των υλικών, ενώ θα προσφέρει την άφθονη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει έχοντας σχεδιάσει τους χώρους για οδηγούς για πολλές δεκαετίες, για την ανάπτυξη του πιλοτηρίου.

Βάσει των σχεδίων της Archer το πρώτο eVTOL όχημα αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ θα περάσει στη παραγωγή το 2023. Το όχημα θα αντλεί κίνηση από ηλεκτροκινητήρες που θα του χαρίζουν τελική ταχύτητα 241 χλμ/ώρα και αυτονομία περίπου 100 χλμ.

Η συνεργασία της Archer με την FCA αποσκοπεί επίσης στο να μειωθεί το κόστος κατασκευής, ούτως ώστε να είναι βιώσιμη η ευρείας κλίμακας ανάπτυξη και παραγωγή του. Στόχος της Archer είναι να κατασκευάζει χιλιάδες eVTOL ετησίως.