Η Greenpeace και η ακτιβίστρια Clara Mayer, κατέθεσαν μήνυση κατά της Volkswagen σε δικαστήριο της Γερμανίας, κατηγορώντας την αυτοκινητοβιομηχανία πως απέτυχε να κάνει το χρέος της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ενάγοντες είχαν καταθέσει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μια σειρά αιτημάτων, τα οποία περιελάμβαναν την κατάργηση της παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030 και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018 μέχρι τότε.

1

Παράλληλα είχαν δώσει διορία οκτώ εβδομάδων στην εταιρεία να εξετάσει τα αιτήματά τους προτού καταθέσουν την αγωγή, με την Volkswagen να τα απορρίπτει στις 28 Οκτωβρίου.

Η Volkswagen υποστηρίζει την προστασία του κλίματος και την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον κλάδο των μεταφορών, ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την πρόκληση.

Η Volkswagen δεσμεύτηκε το 2018 να ικανοποιήσει τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, με την επένδυση 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2025.

Ο σχεδιασμός των κατάλληλων μέτρων ανήκει στο κοινοβούλιο. Οι αστικές δικαστικές διαφορές με αγωγές κατά μεμονωμένων εταιρειών δεν είναι ο τόπος ή ο τρόπος για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτό το έργο με τόσο μεγάλη ευθύνη,

δήλωσε εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παρόμοια αγωγή είχε κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου από τους επικεφαλής της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Deutsche Umwelthilfe εναντίον της BMW και της Daimler, όταν αμφότερες οι εταιρείες είχαν επίσης απορρίψει τα αιτήματα να τερματίσουν την παραγωγή αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 και να περιορίσουν μέχρι τότε τις εκπομπές άνθρακα.

2Διάβασε επίσης

BMW και Daimler μηνύθηκαν λόγω κλιματικής αλλαγης

Οι αγωγές βασίζονται σε δύο προηγούμενες υποθέσεις που σχετίζονται με το κλίμα: μια απόφαση τον Μάιο του 2020 στη Γερμανία, ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μια απόφαση στην Ολλανδία τον ίδιο μήνα, που διέταξε την Shell να μειώσει τις εκπομπές της, η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον αντίκτυπό της στο κλίμα.