Έρχεται επίδομα για την αγορά καυσίμων για τους οικονομικά ασθενέστερους

Σχετικά άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ 24% στα καύσιμα κίνησης, ωστόσο θα επιστρέψει τα πρόσθετα έσοδα σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας.

Τα χρήματα του επιδόματος θα προέλθουν από τα πρόσθετα έσοδα του ΕΦΚ και ΦΠΑ που προκύπτουν από το ράλι των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων. Να σημειωθεί πως μόνο στην περίοδο 23 Φεβρουαρίου (μια ημέρα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα τα έσοδα του ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 37%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εκτινάχθηκε από τα 1,887 ευρώ/λίτρο στα 2,082 ευρώ/λίτρο, ήτοι αύξηση 0,19 ευρώ/λίτρο. Για το ντίζελ κίνησης, το ίδιο προαναφερόμενο διάστημα η τιμή του εκτοξεύτηκε από τα 1,623 ευρώ/λίτρο στα 1,936, ήτοι αύξηση 0,31 ευρώ/λίτρο.

Το επίδομα θα δοθεί στα πρότυπα του αντίστοιχου της χορήγησης του επιδόματος στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαφορά θα είναι πως το βοήθημα δεν θα δίνεται σε τόση ευρεία κοινωνική βάση, αλλά πιθανόν σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των υγρών καυσίμων και της είσπραξης εσόδων από τους έμμεσους φόρους τους και με βάση συγκεκριμένα όρια που θα καθιερωθούν θα επιστρέφει το πλεόνασμα σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Θα διατηρηθεί, λένε οι πληροφορίες, για όσο διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι το 2021 από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 ενώ σε σχέση με τον στόχο οι εισπράξεις ήταν περισσότερες κατά 63 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2022 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον πρώτο μήνα του 2022. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων κίνησης καθώς οι συγκεκριμένοι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 6 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των καυσίμων κίνησης, αναμένεται από σήμερα να αποτυπωθεί και στις αντλίες η μεγάλη αποκλιμάκωση του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το μπρεντ, από τα 139,13 δολάρια το βαρέλι έπεσε σήμερα στα 106,7 δολάρια το βαρέλι, και δεν αποκλείεται από σήμερα και τις επόμενες μέρες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης από τα 2,10 ευρώ/λίτρο να υποχωρήσει στα 1,90 ευρώ/λίτρο.

Πάντως οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών μιλούν για μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες αναμένεται να διατηρηθεί και το προσεχές διάστημα, όσο δηλαδή κρατούν οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία και όσο διατηρείται το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα