Επίσημο: Pagani Utopia με 865 άλογα και 7τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο

Σχετικά άρθρα

Η εταιρεία του Horacio Pagani διανύει την τρίτη δεκαετία της και σήμερα βλέπουμε την τρίτη της δημιουργία. Το project C8, η Zonda, άρχισε να καθιερώνει τον μύθο της εταιρίας. Το project C9, η Huayra, βασίστηκε σε αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, ενσωματώνοντας τη χρήση ενεργητικής αεροδυναμικής και Carbo-Titanium.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να προσθέσει το τρίτο της μοντέλο, με την κωδική ονομασία C10; Περισσότερη ισχύς, αυξημένη απόδοση, καλύτερη δομή και αεροδυναμική; Απολύτως, αλλά τι άλλο; Πάνω από όλα η Pagani χρειαζόταν έναν στόχο. Η Pagani ρώτησε τους πελάτες της να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, και τρεις ήταν αυτές που ξεχώρισαν.

Απλότητα, ελαφρότητα και απόλαυση στην οδήγηση. Ως εκ τούτου, κατά την ανάπτυξή της C10, η Pagani πήγε ενάντια στις κύριες τάσεις της εποχής. Χωρίς βαριές μπαταρίες, χωρίς υβριδική ισχύ, απλά έναν υπέροχο V12 και χωρίς κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Όλα αυτά για να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο θα ανταποκρίνεται καλύτερα σε κάθε ενέργεια του οδηγού του και θα συνεργάζεται μαζί του για να είναι η πιο αγνή μορφή οδήγησης, μια “κλασική” εμπειρία που ορίζεται με νέους τρόπους.

Έτσι, 11 χρόνια μετά την παρουσίαση της Huayra, η Pagani αποκάλυψε πριν λίγα λεπτά τον διάδοχο της. Ο λόγος για την Utopia, με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Με τόσο υψηλές φιλοδοξίες, η Pagani επέλεξε το όνομα “Ουτοπία”, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να ενσωματώνει αυτές τις αρχές. Για τον φιλόσοφο Τόμας Μορ το 1516, η Ουτοπία ήταν ένας τόπος που δεν υπήρχε και από τότε το όνομα δόθηκε στα εξιδανικευμένα μέρη που ονειρευόμαστε. Αλλά για όσους φτιάχνουν το δικό τους μέλλον, για τους δημιουργούς, η ουτοπία υπάρχει, είναι “απλώς” θέμα να την βρουν!

Ξεκινώντας από τα μηχανικά, το αυτοκίνητο φορά μια αναβαθμισμένη έκδοση του 6,0-λίτρου (5.980 κ.εκ.) V12 twin-turbo κινητήρα της AMG. Η περιεχόμενη γωνία ανάμεσα στις δύο σειρές των κυλίνδρων είναι 60 μοίρες και η απόδοση του αγγίζει τα 865 άλογα στις 6.000 σ.α.λ., με τη ροπή του να φτάνει τα 1.100 Nm, όντας σταθερή από τις 2.800 σ.α.λ. έως τις 5.900 σ.α.λ.

Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα, μέσω ενός εγκάρσια τοποθετημένου 7-τάχυτου αυτοματοποιημένου χειροκίνητου (AMT, Automated Manual Transmission) κιβωτίου της Xtrac, με την Pagani να ισχυρίζεται ότι είναι το ταχύτερο κιβώτιο ταχυτήτων με ελικοειδή γρανάζια. Προαιρετικά υπάρχει ένα ” αγνό” χειροκίνητο κιβώτιο με συμπλέκτη και ένα ηλεκτρομηχανικό διαφορικό στον πίσω άξονα.

Κάτω από το αμάξωμα η Utopia βασίζεται σε ένα μονοκόκ πλαίσιο κατασκευασμένο από Carbo-Titanium HP62 G2 και Carbo-Triax HP62, υλικά της Pagani. Το μπροστινό και το πίσω υποπλαίσιο είναι από Chromoly χάλυβα, ενώ το αμάξωμα χρησιμοποιεί αυτό που η Pagani αναφέρει ως “νέου τύπου carbon κατηγορίας Α”, το οποίο έχει 38% μεγαλύτερη ακαμψία αλλά με την ίδια πυκνότητα με τις προηγούμενες εκδόσεις carbon.

Η τετραπλή απόληξη της εξάτμισης είναι από τιτάνιο με κεραμική επίστρωση και ζυγίζει 6 κιλά, με το συνολικά βάρος του αυτοκινήτου να μην ξεπερνά τα 1.280 κιλά, 70 λιγότερα από την Huyara. H Utopia φέρει ανάρτηση που αποτελείται από διπλά ψαλίδια από σφυρήλατο αλουμίνιο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.

Στο εμπρός άξονα υπάρχουν ζάντες 21 ιντσών και στον πίσω 22 ιντσών, με ελαστικά Pirelli PZero Corsa, διαστάσεων 265/35 εμπρός και 325/30 πίσω. Μέσα τους κρύβονται carbon-κεραμικοί δίσκοι της Brembo, με δαγκάνες έξι εμβόλων μπροστά και τεσσάρων πίσω.

Στο εσωτερικό, η Utopia αποφεύγει τη σύγχρονη τάση της χρήσης πολλών οθονών. Υπάρχει μόνο μία οθόνη μεταξύ του αναλογικού ταχύμετρου και του στροφόμετρου, καθώς δεν διαθέτει οθόνη για infotainment. Η Pagani καλύπτει την κεντρική κονσόλα με μια σειρά οργάνων, διακόπτες και χειριστήρια για τον κλιματισμό.

Η παραγωγή του νέου supercar θα περιοριστεί στα 99 αυτοκίνητα και μελλοντικά θα προσφέρεται και σε roadster. Σύμφωνα με το αφεντικό της εταιρίας, ήδη όλα τα αυτοκίνητα έχουν βρει τους ιδιοκτήτες τους, με τον Pagani να λέει μάλιστα πως μόνο το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ ήταν αρκετό για να αγοράσει όλη τη παραγωγή.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Νέο Opel Grandland

Στις αρχές του μήνα η Opel αποκάλυψε το νέο Frontera και σήμερα η γερμανική εταιρία μας δείχνει τη νέα γενιά του Grandland, που τοποθετείται...

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...