Οι αρχές των ΗΠΑ εξάρθρωσαν ένα κύκλωμα που έκλεβε καταλύτες και μέχρι σήμερα είχε κερδίσει περισσότερα από 545 εκατομμύρια δολάρια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλε κατηγορίες σε 21 άτομα από πέντε πολιτείες, ζητώντας τη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων άνω των 545 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα 9 άτομα στο Σακραμέντο κατηγορούνται πως αγόραζαν από ληστές κλεμμένους καταλύτες και τους έστελναν σε μια εταιρία στο Νιου Τζέρσεϊ, κερδίζοντας περισσότερα από 38 εκατ. δολάρια. 13 άτομα κατηγορούνται πως έκαναν το ίδιο στην Οκλαχόμα, πουλώντας τους καταλύτες και αυτοί στην ίδια εταιρία.

Η εταιρία αυτή, η DG Auto, γνώριζε πως αγόραζε κλεμμένους καταλύτες και τους διέλυε προκειμένου να πάρει από αυτούς τα πολύτιμα μέταλλα που περιείχαν, όπως παλλάδιο, ρόδιο, πλατίνα, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο και νικέλιο. Στη συνέχεια πουλούσε τα μέταλλα αυτά, κερδίζοντας μέχρι σήμερα περισσότερα από 545 εκατ. δολάρια.

Ένα άτομο που βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενος φέρεται πως έβγαλε περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια, ενώ ένας άλλος πάνω από 13 εκατ. δολάρια και ένας τρίτος κέρδισε 6 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κλέφτες κέρδιζαν περίπου 1.000 δολάρια από κάθε καταλύτη που έκλεβαν.