Ecclestone: O Hamilton έπρεπε να έχει 6 παγκόσμια πρωταθλήματα. O Massa εξαπατήθηκε

Σχετικά άρθρα

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Bernie Ecclestone, το πρώην αφεντικό της Formula 1, είπε πως ο πρώτος παγκόσμιος τίτλος του Lewis Hamilton το 2008 ήταν “τυχερός”, αφού κανονικά θα έπρεπε η F1 να είχε ακυρώσει το GP της Σιγκαπούρης, λόγω του Crashgate, όταν ο Nelson Piquet Jr. τράκαρε επίτηδες για να βοηθήσει τον τότε teammate του, Fernando Alonso, να κερδίσει τον αγώνα.

Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, ήταν ο Felipe Massa (Ferrari), ο τότε αντίπαλος του Hamilton (McLaren) για τον τίτλο, να μην μπορέσει πάρει βαθμούς στον συγκεκριμένο αγώνα, αφού τερμάτισε 13ος ενώ ο Hamilton είχε τερματίσει 3ος και πήρε 6 βαθμούς, βαθμοί που ήταν καθοριστικοί για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον Hamilton να τερματίζει πρώτος με 98 βαθμούς και ο Massa δεύτερος 97.


Ο Hamilton, 38 ετών φέτος, ευελπιστεί πως θα καταφέρει να κατακτήσει το 8ο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και να γίνει αυτός ο πιλότος με τα περισσότερα πρωταθλήματα, ξεπερνώντας τον Michael Schumacher που όπως ο Hamilton, έχουν από 7 πρωταθλήματα.

Ο 92χρονος Ecclestone είπε:

Ο Max Mosley [τότε πρόεδρος της FIA] και εγώ ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2008 για το τι είχε συμβεί στον αγώνα της Σιγκαπούρης. Ο Piquet Jr. είχε πει στον πατέρα του Nelson, ότι είχε ζητηθεί από την ομάδα [Renault] να τρακάρει σκόπιμα στον τοίχο σε ένα σημείο του αγώνα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το αυτοκίνητο ασφαλείας και έτσι να βοηθήσει τον Alonso. Ο Piquet Jr. φοβόταν τότε πως αν δεν το έκανε, η Renault δεν θα του ανανέωνε το συμβόλαιο, γι’ αυτό πιέστηκε πολύ και συμφώνησε.

Αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα τότε. Θέλαμε να προστατεύσουμε το άθλημα από ένα τεράστιο σκάνδαλο. Γι’ αυτό έπεισα τον Nelson Piquet Jr. να διατηρήσει την ψυχραιμία προς το παρόν.

Εκείνη την εποχή υπήρχε ο κανονισμός πως μετά την τελετή απονομής του πρωταθλήματος από τη FIA στο τέλος της σεζόν, δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε τη κατάταξη του πρωταθλήματος. Έτσι ο Hamilton πήρε το τρόπαιο του πρωταθλήματος και όλα ήταν καλά.

Αλλά ο Ecclestone παραδέχεται:

Είχαμε αρκετές πληροφορίες εγκαίρως για να ερευνήσουμε το θέμα. Σύμφωνα με το καταστατικό, ωστόσο, πιθανότατα θα έπρεπε να ακυρώσουμε τον αγώνα της Σιγκαπούρης υπό αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή, για τη βαθμολογία του πρωταθλήματος, δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Τότε ο Felipe Massa θα είχε γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής και όχι ο Lewis Hamilton.

Λυπάμαι ακόμα για τον Massa μέχρι και σήμερα. Κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στον εντός έδρας αγώνα του στο Σάο Πάολο και έκανε τα πάντα σωστά. Εξαπατήθηκε, αυτός ο τίτλος του άξιζε, ενώ ο Hamilton είχε όλη την τύχη στον κόσμο και κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Σήμερα θα το είχα κάνει διαφορετικά. Γι’ αυτό για μένα ο Michael Schumacher εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός παγκόσμιος πρωταθλητής που κρατά το ρεκόρ με 7 πρωταθλήματα. Ακόμα κι αν οι στατιστικές λένε το αντίθετο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...