GP Βελγίου 2023, Sprint: Κυρίαρχος και στη βροχή ο Verstappen

Σχετικά άρθρα

Εν μέσω άφθονης δράσης στην ολισθηρή πίστα του Spa-Francorchamps, ο Max Verstappen ήταν ο μεγάλος νικητής στον αγώνα Sprint του Βελγικού GP, αφού προηγουμένως έπρεπε να προσπεράσει τον Oscar Piastri για να δει πρώτος την καρό σημαία, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Pierre Gasly.

Ο οδηγός της Red Bull μετέτρεψε μια ακόμα pole position σε νίκη, παρότι ο Ολλανδός επέλεξε διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τον Αυστραλό οδηγό της McLaren. Ο Pierre Gasly εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις καταστάσεις και σημείωσε ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για τον ίδιο και την Alpine, κρατώντας με κάθε τρόπο πίσω του τον Lewis Hamilton.

Παρότι ο Βρετανός είδε τέταρτος την καρό σημαία, ο οδηγός της Mercedes έπεσε στην 7η θέση, καθώς τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτ. για την επαφή του με την άλλη Red Bull, του Sergio Perez, που είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του τελευταίου, εξαιτίας της ζημιάς που προκλήθηκε στην RB19 του.

Η βροχή συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο θέμα του Σαββατοκύριακου, και μετά από ένα διάλειμμα μετά το Sprint Shootout, οι ουρανοί άνοιξαν ξανά λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του Sprint στις 17:05 τοπική ώρα (18:05 ώρα Ελλάδος). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αγωνοδίκες να αποφασίσουν την καθυστέρηση της έναρξης κατά 30 λεπτά για να επιτρέψουν την νεροποντή να περάσει.

Μέχρι την στιγμή που ξεκίνησε ο γύρος σχηματισμού, υποχρεωτικά με τα βρόχινα ελαστικά και πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας (το οποίο έμεινε για τέσσερις γύρους), τα σύννεφα έδωσαν την θέση τους στον ήλιο που βοήθησε στο να στεγνώσει γρήγορα η πίστα.

Οι τέσσερις γύροι σχηματισμού μείωσαν την διάρκεια του αγώνα σε 11 αγωνιστικούς γύρους, από 15, και με την αποχώρηση του αυτοκίνητου ασφαλείας και την επίσημη -εν κινήσει- έναρξη του Sprint αγώνα, ακριβώς το μισό grid (ένας οδηγός ανά ομάδα) μπήκε στα pits για να αλλάξει τα βρόχινα ελαστικά σε ενδιάμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Piastri, Carlos Sainz, Pierre Gasly, Hamilton, Perez, Daniel Ricciardo, Alex Albon, Lance Stroll, Valtteri Bottas και Nico Hulkenberg έβαλα πρώτοι τα ενδιάμεσα ελαστικά. Εν τω μεταξύ, στην πίστα με τα βρόχινα ελαστικά είχαν μείνει ο pole-sitter Verstappen, ο οποίος κράτησε την 1η θέση μπροστά από τους Charles Leclerc, Lando Norris, Esteban Ocon και George Russell.

Στο τέλος αυτού του πρώτου αγωνιστικού γύρου, ο Verstappen και οι υπόλοιποι άλλαξαν με τη σειρά τους τα βρόχινα ελαστικά, με τον γρήγορο ρυθμό του Piastri με τα ενδιάμεσα να του δίνει το προβάδισμα του αγώνα, όταν ο δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής επανήλθε στην πίστα.

Καθώς ο αγώνας συνεχιζόταν, ο Verstappen μάζευε γρήγορα το προβάδισμα του Piastri -το οποίο δεν ξεπέρασε ποτέ τα δύο δευτερόλεπτα μετά τις αντίστοιχες στάσεις τους.

Στη συνέχεια, όμως, στον 4ο γύρο, ο Fernando Alonso έχασε τον έλεγχο της Aston Martin του στον βρώμικο αέρα της Haas στην στροφή Pouhon και βγήκε εκτός πίστας, κάτι που έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας λίγο πριν ο Verstappen σκεφτεί να κάνει μια κίνηση στο Piastri.

Με την επανεκκίνηση στο τέλος του 5ου γύρου, και εκμεταλλευόμενος την αξιοζήλευτη ταχύτητα του μονοθέσιου της Red Bull στην ευθεία, ο Ολλανδός γέμισε γρήγορα τους καθρέφτες του πρωτάρη οδηγού της McLaren, προσπερνώντας τον εύκολα στην ευθεία Kemmel.

Η ποινή του Hamilton ανέβασε τον Sainz στην τέταρτη, τον Leclerc στην πέμπτη και τον Norris στην έκτη, με τον Russell να προσπερνά στα τελευταία στάδια του αγώνα τον Ocon και τον Ricciardo για να εξασφαλίσει τον τελευταίο βαθμό.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Honda 24:58.433
2 Oscar Piastri McLaren Mercedes +6,677 δευτ.
3 Pierre Gasly Alpine Renault +10,733 δευτ.
4 Carlos Sainz Ferrari +12,648 δευτ.
5 Charles Leclerc Ferrari +15,016 δευτ.
6 Lando Norris McLaren Mercedes +16,052 δευτ.
7 Lewis Hamilton Mercedes +16,757 δευτ.
8 George Russell Mercedes +16,822 δευτ.
9 Esteban Ocon Alpine Renault +22,410 δευτ.
10 Daniel Ricciardo AlphaTauri Honda +22,806 δευτ.
11 Lance Stroll Aston Martin Mercedes +25,007 δευτ.
12 Alexander Albon Williams Mercedes +26,303 δευτ.
13 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +27,006 δευτ.
14 Kevin Magnussen Haas Ferrari +32,986 δευτ.
15 <Zhou< Guanyu Alfa Romeo Ferrari +36,342 δευτ.
16 Logan Sargeant Williams Mercedes +37,571 δευτ.
17 Nico Hulkenberg Haas Ferrari +37,827 δευτ.
18 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda +39,267 δευτ.
19 Sergio Perez Red Bull Honda Εγκατέλειψε
20 Fernando Alonso Aston Martin Mercedes Εγκατέλειψε

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...