Κατασχέθηκαν χιλιάδες Audi, Bentley και Porsche στις ΗΠΑ λόγω κινέζικου εξαρτήματος

Σχετικά άρθρα

Χιλιάδες ολοκαίνουργια αυτοκίνητα των Audi, Bentley και Porsche έχουν κατασχεθεί σε λιμάνια των ΗΠΑ, αφού ένας προμηθευτής του VW Group βρήκε ένα κινεζικό εξάρτημα στα αυτοκίνητα που παραβιάζει τους νόμους κατά της καταναγκαστικής εργασίας.

Το VW Group καθυστέρησε την παράδοση των αυτοκινήτων μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς αντικαθιστά το βασικό ηλεκτρονικό εξάρτημα που διαπιστώθηκε ότι προέρχεται από τη δυτική Κίνα.

Η VW δεν γνώριζε την προέλευση του εξαρτήματος, το οποίο προερχόταν από έναν ενδιάμεσο προμηθευτή στην αλυσίδα εφοδιασμού της, μέχρι που ο προμηθευτής την ειδοποίησε για το ζήτημα. Η VW ενημέρωσε τις αρχές των ΗΠΑ μόλις έμαθε για την προέλευση του εξαρτήματος. Το ζήτημα επηρεάζει περίπου 1.000 αυτοκίνητα της Porsche, αρκετές εκατοντάδες Bentley και αρκετές χιλιάδες αυτοκίνητα της Audi.

Η VW έχει ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων αυτοκινήτων μέσω επιστολής, εξηγώντας ότι το εξάρτημα είναι ένα “μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα που αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης μονάδας ελέγχου, το οποίο θα αντικατασταθεί”. Το πρόβλημα με το εξάρτημα ήρθε στο φως στα μέσα Ιανουαρίου και προκαλεί πολλές καθυστερήσεις στις ΗΠΑ. Η VW θα αντικαταστήσει το συγκεκριμένο ανταλλακτικό με άλλο, μια εργασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Τα ερωτήματα σχετικά με την καταναγκαστική εργασία που βρέθηκαν στην κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη VW, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επενδυτές σχετικά με εργοστάσιο που κατέχει από κοινού στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, με την κινέζικη SAIC.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα συζητήσει “τη μελλοντική κατεύθυνση των επιχειρήσεων” στην περιοχή Σιντζιάνγκ με τον κινεζικό εταίρο της κοινοπραξίας SAIC, μετά τη δημοσίευση νέων ισχυρισμών για καταναγκαστική εργασία στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η VW τόνισε ότι:

Εργαζόμαστε για να διορθώσουμε μια καθυστέρηση στην παράδοση ορισμένων αυτοκινήτων του Volkswagen Group από τα λιμάνια στους αντιπροσώπους λόγω τελωνειακού ζητήματος. Αυτό σχετίζεται με ένα μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα – μέρος μιας μεγαλύτερης μονάδας ελέγχου – το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης καθώς φτάνουν τα εξαρτήματα. Οι παραδόσεις συνεχίζονται, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν αναπόφευκτες καθυστερήσεις, για τις οποίες ζητάμε συγγνώμη. Επικοινωνούμε με κάθε πελάτη για να τον κρατάμε ενήμερο.

Η VW λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός της εταιρείας όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και τυχόν καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία.

Αναλύουμε συνεχώς τις διαδικασίες μας και τις βελτιώνουμε σε συνεχή βάση. Όταν λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή πιθανές παραβιάσεις, προσπαθούμε να τις διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό. Μόλις λάβαμε πληροφορίες για ισχυρισμούς σχετικά με έναν από τους υποπρομηθευτές μας, ερευνήσαμε το θέμα. Θα διευκρινίσουμε τα γεγονότα και στη συνέχεια θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Αυτά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τον τερματισμό μιας σχέσης προμηθευτή, εάν οι έρευνές μας επιβεβαιώσουν σοβαρές παραβιάσεις.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υπερασπιστεί τα προγράμματα εργασίας στην περιοχή ως βοήθεια για την απασχόληση, αλλά το ανώτατο όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας μπορεί να συνιστούν “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αυτό το μήνα προειδοποίησε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες κινδυνεύουν να αγοράσουν αλουμίνιο που παράγεται από θύματα καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν βυθισμένες στη χειρότερη κατάστασή τους από τότε που οι χώρες καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις το 1979. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί με καταναγκαστική εργασία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ και σε άλλες περιοχές της Κίνας βάσει του νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων του 2021. Σύμφωνα με τον νόμο, τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, μεταξύ άλλων περιοχών, απαγορεύεται να εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Bentley teasάρει το νέο ειδικό μοντέλο της

Στις 7 Μαΐου η Bentley θα αποκαλύψει ένα νέο ειδικό μοντέλο που θα φέρει την υπογραφή της Mulliner, ήτοι του εσωτερικού τμήματος της βρετανικής...

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...