WRC: Τέλος τα υβριδικά από το 2025

Σχετικά άρθρα

Η FIA αποφάσισε να εγκαταλείψει τους υβριδικούς κινητήρες στη κορυφαία κατηγορία Rally1 του WRC, από το 2025, στη προσπάθεια της μειώσει το κόστος και να προσελκύσει περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στο πρωτάθλημα.

Από το 2022 τα Rally1 αγωνιστικά του WRC φέρουν υβριδικό κινητήρα, αλλά φέτος θα είναι η τελευταία τους χρονιά, με τους κινητήρες από το 2025 να είναι εσωτερικής καύσης χωρίς τη χρήση κάποιου ηλεκτροκινητήρα, που σήμερα αυτός αποδίδει 100 άλογα.

Οι κινητήρες θα καταναλώνουν βιώσιμα καύσιμα, με τα νέα αγωνιστικά να ελαφραίνουν, αφού θα αφαιρεθούν όλα τα μέρη του plug-in υβριδικού συστήματος. Η FIA τονίζει πως το μειωμένο βάρος των αγωνιστικών του 2025, σε συνδυασμό με τη μείωση του περιοριστή αέρα και τη βελτίωση της αεροδυναμικής, θα κάνουν τα Rally1 αγωνιστικά του 2025 να είναι τουλάχιστον το ίδιο γρήγορα με τα σημερινά.

Από το 2026 οι κανονισμοί απαιτούν από όλα τα αγωνιστικά να χρησιμοποιούν ένα κοινό κλωβό ασφαλείας για να μειώσουν το κόστος και την πολυπλοκότητα, και οι ομάδες θα μπορούν να αναπτύξουν το αμάξωμα με βάση οποιοδήποτε αυτοκινητου του B-segment, του C-segment, της compact SUV κατηγορίας ή σε κάποιο πρωτότυπο, αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται πάντα με τις τεχνικές προδιαγραφές για να υπάρχει ισορροπία στην απόδοση.

Τα Rally1 αγωνιστικά θα έχουν ανώτατο όριο στους 330 ίππους, με την απόδοση του κινητήρα να ελέγχεται από μια καμπύλη ροπής αναφοράς για όλα τα αυτοκίνητα.

Το κόστος κάθε αυτοκινήτου θα περιοριστεί στα 400.000 ευρώ, σημαντικά λιγότερο από τα σημερινά Rally1 αγωνιστικά που κοστίζουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα οι κατασκευαστές θα πρέπει να διαθέσουν τα αυτοκίνητά τους προς πώληση απευθείας από το parc ferme του τερματισμού κάθε rally.

Παράλληλα η FIA έκανε γνωστές τις προθέσεις της να δημιουργήσει μια ειδική ηλεκτρική κατηγορία που θα εισαχεί στο πρωτάθλημα του WRC “με την πρώτη ευκαιρία”.

Τέλος ως μέρος των μέτρων μείωσης του κόστους, ο αριθμός-στόχος του προσωπικού μιας ομάδας τριών αυτοκινήτων θα περιοριστεί στο μέλλον. Υπάρχουν επίσης σχέδια που θα επιτρέψουν στους διοργανωτές να υιοθετήσουν λιγότερο “άκαμπτες μορφές εκδηλώσεων”, να μειώσουν τις αποστάσεις των τμημάτων σύνδεσης και να μεγαλώσουν την εμβέλεια των εκδηλώσεων, ενώ θα ενθαρρυνθούν ευκαιρίες εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης με ομάδες που θα επιτρέπεται να μεταφέρουν περιορισμένα εξαρτήματα σε ένα μικρό όχημα υποστήριξης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα