Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η αυτοκρατορία που έχτισε ο Bernie Ecclestone φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο. Θα κάνω μία μικρή αναδρομή στην ιστορία για να αποκτήσετε σφαιρική εικόνα για το πρόβλημα.

Στην αρχή της δεκαετίας του ‘70 οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι ο Ecclestone ήταν ένας  “απλός” ιδιοκτήτης ομάδας, πιο συγκεκριμένα της Brabham, την οποία και είχε στην κατοχή του για περίπου 15 χρόνια. Ως ιδιοκτήτης ομάδας έγινε μέλος στην FOCA (Formula One Constructors Association) και αργότερα, προς το τέλος της δεκαετίας, ως πρόεδρος της FOCA διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του σπορ. Μερικοί πιστεύουν ότι από τότε, ο Ecclestone διατηρεί τα ηνία της F1  αλλά κάνουν λάθος.

Κάποια στιγμή ο Ecclestone και η τότε επιχειρηματική αυτοκρατορία του πούλησαν τα δικαιώματα της F1 σε τρίτους. Ένας από αυτούς τους τρίτους ήταν και το Kirch Group, μία συνομοταξία Γερμανών που ασχολούνταν με τα media από την οποία απέκτησε εν τέλει τα δικαιώματα το 2002 η (γερμανική κρατική τράπεζα) Bayern LB. Ο Ecclestone φυσικά κατάφερε να μαζέψει το κεφάλαιο που απαιτούνταν για να αγοράσει πίσω την F1 το 2005-2006 αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε αυτό αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας.

Και κάπου εδώ το πράγμα γίνεται περίπλοκο. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι γίνεται λίγο ανορθόδοξα γι’ αυτό και ζητώ την υπομονή και την ανοχή σας. Ο κ. Gerhard Gribkowsky, ήταν για λίγο καιρό πιστωτής και πρόεδρος της F1 καθώς εργαζόταν στην Bayern LB ως επικεφαλής risk assessment officer. Όντας σε αυτή τη θέση κατηγορείται για διαφθορά, κατάχρηση εμπιστοσύνης και φοροδιαφυγή μετά την επίβλεψή του στην πώληση της F1 στην CVC (βλ. Ecclestone). Οι Γερμανοί κατήγοροι ισχυρίζονται ότι τα πάρε δώσε του Gribkowsky με τον Ecclestone στοίχησαν στην Bayern LB 66,4 εκ. δολάρια. Επίσης ισχυρίζονται ότι ο κ. Gribkowsky δωροδοκήθηκε με 44 εκ. δολάρια από τον κ. Ecclestone (από τα οποία 41,4 εκ. δολάρια προέρχονταν από την ίδια την Bayern LB!) που κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία. Το περίεργο είναι ότι παρότι ο κ. Gribkowsky κατηγορείται ότι πήρε την δωροδοκία, ο κ. Ecclestone δεν κατηγορείται ότι την έδωσε.

Ο Ecclestone παραδέχεται ότι πλήρωσε τον Gribkowsky αλλά υποστηρίζει ότι ήταν πληρωμή επειδή ο τελευταίος τον εκβίαζε ότι θα παρουσιάσει ψευδή οικονομικά στοιχεία για το οικογενειακό του trust στις βρετανικές οικονομικές αρχές. Ωστόσο οι γερμανοί κατήγοροι υποστηρίζουν ότι τα 41,4 εκ. δολάρια (στα οποία αναφέρθηκα παραπάνω) ήταν αποζημίωση της τράπεζας στον Ecclestone για τα χρήματα που του απέσπασε εκβιαστικά ο Gribkowsky. Φυσικά ο Bernie διατείνεται ότι αυτά τα χρήματα ήταν απλά η αμοιβή του για τις εγγυήσεις που παρείχε στην τράπεζα για την βιωσιμότητα της F1 ως επιχείρηση. Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους με 40 μάρτυρες να καταθέτουν μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Ecclestone στις 9 και 10 Νοεμβρίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η FOTA έχει προσλάβει την Evolution Media Capital για να κοστολογήσει στην ουσία τα τηλεοπτικά δικαιώματα πριν διαπραγματευτούν την νέα συμφωνία χρηματοδότησης των ομάδων με την CVC, συμφωνία η οποία είναι μέρος της Concorde Agreement που λήγει στα τέλη του 2012. Γνώστες του αντικειμένου δήλωσαν ότι “το σπορ είναι πιθανώς το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο και οι ομάδες που παίρνουν ολόκληρο το οικονομικό ρίσκο λαμβάνουν την μειοψηφία των εσόδων”. Από ότι φαίνεται, οι ομάδες εδώ και μερικά χρόνια αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι έτοιμοι να καταθέσουν προσφορές για την F1 με επικρατέστερη μία σύμπραξη News Corp (Rupert Murdoch), Telmex (Carlos Slim) και Exor (John Elkann) που ακόμα φυσικά δεν έχει κάνει επίσημη πρόταση.

Ελπίζω να μην σας κούρασα και να βγάλατε μία άκρη από αυτόν τον λαβύρινθο που λέγεται F1.

[Πηγή Financialexpress, Telegraph]