Όλα τα πραγματικά supercars του παρελθόντος αλλά και τα τωρινά φορούσαν V12 κινητήρες. Πάρε παράδειγμα τα Lamborghini Miura, Countach, Murcielago, Aventador, Ferrari Enzo, Ferrrari FF, F12berlinetta, η Pagani Huayra αλλά και η McLaren F1, η οποία φορούσε τον V12 6,1-λίτρων της BMW με τα 618 άλογα.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν και το downsizing έχει κάνει και εδώ την εμφάνιση του. Η McLaren έχει καταφέρει να βγάλει από τον twin-turbo V8 3,8-λίτρων της MP4-12C 625 άλογα με τον Antony Sheriff, CEO της McLaren να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι:

Οι V12 κινητήρες αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι κινητήρες αυτοί ανήκουν σε ένα μουσείο. Οι V8 κινητήρες είναι ευκολότεροι στη κατασκευή τους, ακόμη και αν έχουνε διπλά turbo, αφού σε σχέση με τους V12 κινητήρες, έχουνε πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη, γεγονός που τους κάνει περισσότερο αποτελεσματικούς.

Ο Sheriff συνέχισε λέγοντας ότι η ΜcLaren είναι πιθανό να παρουσιάσει έναν V6 κινητήρα στο μέλλον.

Η δήλωση αυτή, επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν τον αντικαταστάτη της McLaren F1 να φορά τον twin-turbo 3.8-λίτρων V8 κινητήρα ο οποίος θα αποδίδει κοντά στα 800 άλογα και θα συνδυάζεται με ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα (KERS), παρόμοιας τεχνολογίας με αυτή των μονοθεσιών της Formula 1, το οποίο θα αποδίδει επιπλέον 200 άλογα, ανεβάζοντας έτσι την απόδοση στα 1.000 άλογα συνολικά, με τα 0-100 χλμ/ώρα να τα κάνει σε 2.5 δευτερόλεπτα.

Και η ερώτηση που πρέπει να γίνει σε όλους, θεωρείς ή όχι τους V12 κινητήρες απαρχαιωμένους ή όχι;

[Πηγή: Telegraaf | Renderings Photos: Iacoski]