Πριν από 100 χρόνια, η τεχνολογία του αυτοκινήτου βρισκόταν στα σπάργανα. Κάθε τι πάνω σε ένα αυτοκίνητο διέθετε τεχνολογία σε εμβρυακό στάδιο και έτσι και οι προβολείς δεν φώτιζαν επαρκώς τον δρόμο.

Η Ford θέλησε να μας δείξει το πόσο έχουν εξελιχθεί οι προβολείς μέσα σε βάθος 109 ετών, από την εποχή του Ford Model T το 1908 μέχρι και σήμερα στην εποχή της Ford Mustang.

Ένας ποδηλάτης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 μέτρων μπροστά από κάθε αυτοκίνητο με αναμμένα φώτα και οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τι βλέπουν οι οδηγοί μέσα από τα αυτοκίνητα. Σχεδόν αόρατος στο αμυδρό φως των λαμπών ασετιλίνης ενός Ford Model T του 1908, ο άντρας που σπρώχνει το ποδήλατό του στο δρόμο, φαίνεται καθαρά στο λαμπερό φως των προβολέων xenon μιας σύγχρονης Mustang.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Heritage Centre της Ford, στο Dagenham της Αγγλίας και χρησιμοποιήθηκαν τα μοντέλα Ford Model T (1908), Ford Model Y (1932), Ford Anglia 105e (1966), Ford Fiesta (1976), Ford Mondeo (1994) και Ford Mustang GT (2016) φωτίζοντας το σκηνικό από σχεδόν 12 μέτρα απόσταση. Ρυθμίσεις κάμερας για όλες τις φωτογραφίες: iso 1600, έκθεση 1/13, διάφραγμα f/9.

Το Model T διέθετε λάμπες ασετιλίνης, με την τεχνολογία πλέον να προσφέρει συστήματα Xenon, LED και Laser. Οο Michael Koherr, lighting research engineer της Ford δηλώνει:

Μιλώντας για τεχνολογία φωτισμού, έχουμε αφήσει πίσω την εποχή του “σκοταδισμού”. Είναι απίστευτο το πόσο συμβάλλουν αυτές οι αλλαγές στην οδική ασφάλεια και την άνεση των οδηγών.

Από τα ένδοξα κεριά έχουμε φτάσει σε αποδοτικά και αποτελεσματικά φώτα xenon και LED. Στο μέλλον, θα βλέπουμε πολύ πιο λαμπερά φώτα LED στα αυτοκίνητα, που θα βοηθούν τους οδηγούς να παραμένουν σε εγρήγορση. Η ορατότητα τη νύχτα είναι τώρα πολύ καλύτερη. Η νύχτα γίνεται μέρα.

Εξελίσσουμε μία νέα τεχνολογία φωτισμού που επισύρει την προσοχή του οδηγού σε πεζούς, ποδηλάτες και ακόμα μεγαλύτερα ζώα που βρίσκονται στην πορεία του αυτοκινήτου. Αυτή θα χρησιμοποιεί κάμερα υπερύθρων για τον εντοπισμό και παρακολούθηση ανθρώπων και μεγαλύτερων ζώων σε απόσταση έως 120 μέτρων.