Από το 2011, τα μονοθέσια της Formula 1 έχουν ενσωματωμένο το λεγόμενο σύστημα DRS, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει την πίσω πτέρυγα, προκειμένου να μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση και να αποκτήσει πλεονέκτημα ο οδηγός που θέλει να προσπεράσει, όταν είναι εντός του ενός δευτερολέπτου στα σημεία ανίχνευσης.

Αυτό είναι μια τεχνητή λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια στο άθλημα, το οποίο έγινε μεγαλύτερο φέτος, αφού τα μονοθέσια παράγουν περισσότερη κάθετη δύναμη, έτσι είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσεις ένα άλλο αυτοκίνητο. Ο Lewis Hamilton το γνωρίζει καλά αυτό και το κατάλαβε καλύτερα στη Βραζιλία, όταν ξεκίνησε από το pit lane, πραγματοποίησε δέκα προσπεράσματα και έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση.

Φυσικά και ο Πρωταθλητής χρησιμοποίησε το DRS, αλλά δηλώνει ανοιχτά πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και ότι οι υπεύθυνοι του αθλήματος θα πρέπει να βρουν λύση, ώστε να μπορούν δύο μονοθέσια να στρίβουν πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Ειλικρινά, δεν νιώθω ότι κάποια από τις προσπεράσεις μου στη Βραζιλία ήταν ιδιαίτερη για ‘μένα. Δεν είμαι οπαδούς του DRS. Πιστεύω ότι το να διευκολύνεις το προσπέρασμα μέσω του DRS είναι σαν μια λύση ανάγκης για το βασικό πρόβλημα που υπάρχει στο concept του μονοθεσίου της Formula 1: ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις.

Απλά πηγαίνεις κοντά και χρησιμοποιείς το DRS, που δεν είναι όπως τα karts, όταν πλησίαζες και μετά έκανες ελιγμό. Πιστεύω ότι (το καλύτερο ήταν) αυτό στην εξωτερική της πρώτης στροφής (στον Sergio Perez), ήμουν αρκετά χαρούμενος με αυτό, αλλά δεν υπήρξε κάποια προσπέραση που να ξεχώρισε.

Ο πιλότος της Mercedes επισημαίνει πως σε κάποιες πίστες θα πρέπει να είσαι πολύ πιο γρήγορος για να πραγματοποιήσεις προσπέρασμα, ενώ λέει ότι η αντιστροφή του grid της εκκίνησης είναι μια ιδέα που απλά διατηρεί το βασικό πρόβλημα.

Το Interlagos είναι μια πίστα που είναι δύσκολο να προσπεράσεις, αλλά το δέλτα είναι ουσιαστικά μικρότερο από άλλες πίστες. Αν κοιτάξετε στις περισσότερες πίστες, το δέλτα που πρέπει να έχεις να προσπεράσεις ένα μονοθέσιο είναι βασικά 1,5 δευτερόλεπτο ή κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να είσαι 1,5 δευτερόλεπτο πιο γρήγορος, κάτι που είναι μια ολόκληρη γόμα και λίγο ακόμα.

Αυτό δείχνει ότι προφανώς υπάρχει αδυναμία και ψεγάδι στον σχεδιασμό των μονοθεσίων, και, παρόλο που τα μονοθέσια είναι φανταστικά φέτος, υπάρχει μια περιοχή που μπορούμε να βελτιωθούμε για του χρόνου. Το να αντιστρέψεις το grid, απλά θα διατηρούσε το πρόβλημα.

 • Εδώ και μία εφταετία, η F1 (μέσω FIA) έχει υποβαθμίσει τη σημασία του προσπεράσματος και την προσπάθεια και των 2 οδηγών που εμπλέκονται σε μία μονομαχία και κυρίως του πιλότου που προπορεύεται και αυτό λόγω ενός συστήματος όπως το DRS.
  Κάποια στιγμή, o Jean Todt θα πρέπει αποδεχθεί ότι έχει αποτύχει παταγωδώς στην προσπάθεια αλλαγής του προσώπου του αθλήματος, έτσι εξαιτίας του Γάλλου, η F1 μεταλλάσσεται και χάνει το DNA της.
  Ο Hamilton έχει απόλυτο δίκιο στα όσα δηλώνει και οι ιθύνοντες του sport θα πρέπει να ξηλώσουν αυτό το γελοίο συστήματα.
  Ο Ross Brawn σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα του DRS και ως επικεφαλής του sport έθεσε στόχο την κατάργησή του.
  Προσωπικά, ως φίλαθλος του sport ελπίζω ο Βρετανός να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και να μην ξαναδούμε το σύστημα αυτό.

 • Lefteris2432

  Θελουμε μια F1 χωρις τετοιου ειδους βοηθηματα.

 • Maleas George

  Εφόσον αυτά τα μονοθέσια θα υπάρχουν για 2-3 χρόνια ακόμα τουλάχιστον, και στο βαθμό που θέλουμε να βλέπουμε και κανένα προσπερασμα, το DRS θα υπάρχει αναγκαστικά… Αλλιώς τα προσπεράσματα θα είναι πραγματικά σπάνια και σε συγκεκριμένες πίστες παντελώς αδύνατα.

  Για την επόμενη γενιά μονοθεσίων σίγουρα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για μικρότερες εμπρός αεροτομές και άρα να μπορούν τα μονοθέσια να ακολουθούν πιο εύκολα.