Έγινε τελικά το αναμενόμενο. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Daimler την ανάκληση 774.000 πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Mercedes-Benz στην Ευρώπη λόγω υπερβολικών εκπομπών ρύπων. Από αυτά, τα 238.000 βρίσκονται στη Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Μεταφορών της Γερμανίας, Andreas Scheuer, με τον CEO της γερμανικής εταιρίας Dieter Zetsche, σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων της Mercedes που έφεραν τα πέντε παράνομα λογισμικά τα οποία χειραγωγούσαν τις εκπομπών ρύπων.

Η Mercedes-Benz θα πρέπει να αναβαθμίσει τους κινητήρες των εκδόσεων 220d των C-Class, GLC όπως και του 1.600αρη κινητήρα του Vito.

Ο Scheuer μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η κυβέρνηση διατάζει μία άμεση επίσημη ανάκληση λόγω απαγορευμένων που απενεργοποιούν τα αντιρρυπαντικά συστήματα των αυτοκινήτων.

Η Daimler δηλώνει ότι με τη μέγιστη ταχύτητα και με διαφάνεια συνεργασίας με τις αρχές, θα αφαιρέσει τα λογισμικά στα συστήματα ελέγχου των κινητήρων αυτών, για τα οποία η κυβέρνηση έχει έντονες αντιρρήσεις.

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση, ο Zetsche είπε ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ήταν «εποικοδομητικές».

Αν και η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για μία εταιρεία που αρνούνταν σταθερά ότι εξαπατούσε όσον αφορά τις εκπομπές αερίων μη κάνοντας χρήση παράνομων λογισμικών, η ανάκληση που εστιάζει στο λογισμικό σημαίνει ότι η Daimler θα γλιτώσει τα πιο ακριβά μέτρα, όπως πρόστιμα ή μία διόρθωση του hardware.