Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ε.Ε και Ιαπωνία

Σχετικά άρθρα

Ισχυρό μήνυμα κατά του προσταυτευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν σήμερα απ’ το Τόκιο η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία με την υπογραφή της φιλόδοξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την ονομασία «Jefta».

Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μίας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου,

τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την υπογραφή του κειμένου.

Πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του προστατευτισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συμφωνία αφορά μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και αποτελεί τη «μεγαλύτερη συμφωνία, που έχει διαπραγματευτεί η Ε.Ε.», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγάλος νικητής των διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία καταργεί τους δασμούς για σχεδόν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις έπειτα από μεταβατική περίοδο.

Οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμβιβαστική συμφωνία για το ευαίσθητο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων που εισάγονται στην Ιαπωνία από τις χώρες της ΕΕ, επί των οποίων οι μεγάλοι ιαπωνικοί δασμοί θα μειωθούν σταδιακά.

Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους πέτυχαν την ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για την αυτοκινητοβιομηχανία τους, αλλά μόνο έπειτα από μία μεταβατική περίοδο πολλών ετών.

Η Jefta χαρακτηρίσθηκε από την Ευρωπαία επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ ισχυρό μήνυμα κατά του αμερικανικού προστατευτισμού την στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν την στροφή του προστατευτισμού επιβάλλοντας δασμούς στους συμμάχους τους.

Οι αυξανόμενες εντάσεις γύρω από το εμπόριο υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσουν βραχυμεσοπρόθεσμα την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη Δευτέρα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η Επιτροπή τονίζει ότι η συμφωνία θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των τελωνειακών δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλουν ετησίως οι εταιρείες της Ε.Ε. που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, και προβλέπει την άρση χρόνιων κανονιστικών φραγμών, για παράδειγμα όσον αφορά τα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, θα δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους και θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε εξαγωγές βασικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και θα ενισχύσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε σειρά άλλων τομέων.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, που πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Εθνική Δίαιτα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2019, είναι τα εξής:

  • Θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8%), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο).
  • Θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες.
  • Θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, καθώς επίσης και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ.
  • Ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών και ιδίως τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.
  • Εξασφαλίζει την πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ σε μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο.
  • Λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην ΕΕ, π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους έως και 7 έτη πριν από την κατάργηση των δασμών.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να αναγνωρίζουν αμοιβαία τα συστήματα προστασίας δεδομένων κάθε μέρους ως «ισοδύναμα», πράγμα που θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή ροή δεδομένων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας. Κάθε πλευρά θα ξεκινήσει τώρα τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες της για την έγκριση της εκ μέρους της διαπίστωσης της επάρκειας. Για την ΕΕ, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν την έκδοση γνώμης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) και τη λήψη της έγκρισης μιας επιτροπής η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ. Μόλις ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, η Επιτροπή θα εκδώσει την απόφαση περί επάρκειας για την Ιαπωνία.

Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Εθνική Δίαιτα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2019.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων, το συντομότερο δυνατό.

Διάβασε επίσης

Χωρίς δασμούς τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά στην Ευρώπη

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr