Μετά από 19 μήνες έντασης και εμπορικού πολέμου, Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επίτευξη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας, η οποία πλέον θα πρέπει να υπογραφεί από τις δύο χώρες, που προβλέπει κυρίως τη σταδιακή μείωση των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών σε βάρος κινεζικών και αμερικανικών προϊόντων.

Από τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε ένα εμπορικό μπραντ ντε φερ, που μεταφράστηκε από την αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την Κίνα, η συμφωνία περιλαμβάνει 9 κεφάλαια, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας, τα διατροφικά και γεωργικά προϊόντα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη συναλλαγματική ισοτιμία, την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και την επίλυση των διαφορών.

Η Κίνα δεν θα επιβάλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε βάρος αμερικανικών προϊόντων, όπως απειλούσε να κάνει στην περίπτωση νέων συμπληρωματικών δασμών την Κυριακή σε βάρος κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο αποδέχθηκε να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων made in USA, όπως αξίωνε ο Donald Trump, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ο Trump ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει την Κυριακή έναν νέο γύρο τελωνειακών δασμών, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος κινεζικών προϊόντων, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

Οι τελωνειακοί δασμοί που προβλέπονταν για τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα επιβληθούν, διότι καταλήξαμε σε συμφωνία. Είναι μια φανταστική συμφωνία για όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ. Οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση θα ξεκινήσουν αμέσως,

έγραψε ο Trump στο Twitter, με το γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο να ανακοινώνει πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαφοροποιήσουν τους δασμούς τους σε βάρος των κινεζικών προϊόντων με “σημαντικό τρόπο” βάσει της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, ενώ η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσει σε περίπου 7,5% τους δασμούς που επιβάλλονται σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.