Σε κατάσταση συναγερμού και πανικού βρίσκεται η βόρεια Ιταλία λόγω του κορωνοϊου, με την χώρα να μετρά μέχρι σήμερα επτά θύματα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται ραγδαία.

Η κυβέρνηση της γείτονας χώρας ψάχνει να βρει τι έφταιξε και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο κορωνοϊός, την ώρα που 12 πόλεις της και βρίσκονται σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε, απέδωσε την εξάπλωσή του στην βόρεια Ιταλία, στο γεγονός ότι το νοσοκομείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η Fiat Chrysler Automobiles να ανακοινώσει πως περιορίζει την πρόσβασή στα ευρωπαϊκά της εργοστάσια μετά την εξάπλωση του κοροναϊού στη βόρεια Ιταλία.

Σε επιστολή προς τους προμηθευτές και τους επισκέπτες, η FCA δήλωσε ότι η πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της θα απορρίπτονται σε όσους βρίσκονται σε έναν από τους 13 ιταλικούς δήμους που έχουν πληγεί από την εκδήλωση του ιού. Επίσης απαγορεύει τις επισκέψεις σε όλους όσους έχουν βρεθεί στη Κίνα ή σε άλλη χώρα της Ασίας τις τελευταίες 15 ημέρες, καθώς και σε άτομα που έχουν έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή νόσησαν από τον κοροναϊό.

Η Italdesign δήλωσε πως θα αναστείλει τις παραγωγικές δραστηριότητες στις δύο εγκαταστάσεις της στο Τορίνο ως μέτρα προφύλαξης, αφού ένας εργαζόμενός της που εργάζεται στο εργοστάσιο του Nichelino έχει ανιχνευθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η εταιρεία δήλωσε ότι εργάζεται προκειμένου να εντοπίσει τα άτομα που είχαν επαφές με τον υπάλληλο που νοσεί. Επίσης και η έδρα της Italdesign στο προάστιο του Moncalieri του Τορίνο έχει κλείσει. Η Italdesign απασχολεί 928 υπαλλήλους στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς στο Moncalieri, ενώ περίπου 100 εργάζονται στο εργοστάσιό της στο Nichelino.

Η Ferrari από την μεριά της ανακοίνωσε πως κλείνει τα δυο της μουσεία της έως την 1η Μαρτίου, το Museo Enzo Ferrari στη Μόντενα και το μουσείο της στο Μαρανέλο. Επίσης ανέστειλε όλα τα μη κρίσιμα επαγγελματικά ταξίδια των υπαλλήλων της, σταματά τις ξεναγήσεις στο εργοστάσιό της, ενώ οι εργαζόμενοί της που είναι κάτοικοι ή έχουν επισκεφθεί τους πληγέντες δήμους, έχουν περιορισμένη πρόσβαση.

Να σημειωθεί πως τόσο η FCA, όσο και η Ferrari συνεχίζουν κανονικά την παραγωγή αυτοκινήτων στα εργοστάσιά τους.