Πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple (WWDC), στο οποίο η αμερικάνικη εταιρία ανακοίνωσε ότι στο iOS 14, που θα γίνει διαθέσιμο το ερχόμενο φθινόπωρο, θα προστεθεί μια νέα λειτουργία που θα μετατρέπει τόσο το iPhone όσο και το Apple Watch σε ψηφιακό κλειδί για το αυτοκίνητό σου, αρκεί βέβαια αυτό να υποστηρίζει τέτοια λειτουργία.

Το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως που θα υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία θα είναι η ανανεωμένη Σειρά 5 της BMW, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον επόμενο μήνα. Το CarKey χρησιμοποιεί την NFC (Near-Field Communications) τεχνολογία και σου δίνει την δυνατότητα να κλειδώσεις, να ξεκλειδώσεις και να εκκινήσεις το όχημά σου, μέσω του iPhone ή του Apple Watch, όταν αφήσεις το κινητό σου στην υποδοχή του ασύρματου φορτιστή. Η τεχνολογία NFC επιτρέπει την χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας ακόμη και αν η συσκευή δεν έχει μπαταρία.

Το CarKey θα προσφέρεται επίσης σε όλα τα μοντέλα της BMW που θα κατασκευάζονται μετά την 1η Ιουλίου 2020 (1 Series, 2 Series, 3 Series, 4 Series, 5 Series, 6 Series, 8 Series, X5, X6, X7, X5 M, X6 M και Z4).

Η Apple εξελίσσει ήδη την επόμενη γενιά του CarKey, το οποίο θα χρησιμοποιεί σύστημα Ultra Wideband και θα σου επιτρέπει να ξεκλειδώσεις το όχημα σου τους χωρίς να αφαιρέσεις το iPhone από την τσέπη ή την τσάντα σου. Αυτή η λειτουργία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα η Apple ανανέωσε του χάρτες της και στην εφαρμογή Maps περιλαμβάνονται πλέον και πληροφορίες σχετικά με τους σταθμούς φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η εφαρμογή θα προτείνει διαδρομές λαμβάνοντας υπόψη τους σταθμούς φόρτισης, τον καιρό, το υψόμετρο και την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας του αυτοκινήτου, προκειμένου να σχεδιάσει την καταλληλότερη διαδρομή. Η BMW λέει πως το πρώτο αυτοκίνητο της που θα είναι συμβατό με αυτήν την λειτουργία, που ονομάζεται EV Routing, θα είναι το i4.