Η Baykar, μια τουρκική εταιρεία κατασκευής drones που ανήκει στον Selcuk Bayraktar, σύζυγο της μικρής κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΙΗΑ), ετοίμασε το πρώτο της “ιπτάμενο αυτοκίνητο”, με το όχημα να κάνει την παρθενική του πτήση.

Η κατασκευή του τουρκικού οχήματος διήρκεσε σχεδόν 20 μήνες και αποτελείται από μία καμπίνα για τη μετακίνηση ενός μόνο ατόμου, ενώ διαθέτει 4 προπέλες.

Το όχημα ονομάζεται και Cezeri και αντλεί έμπνευση από το όνομα του Άραβα μηχανικού του μεσαίωνα Abu Usl Iz Ismail Ibn Rezzaz Al Jazari που έζησε μεταξύ 1136 και 1206 και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης μηχανικής. Ο Al Jazari κατασκεύασε το πρώτο “ρομπότ” μουσικής για να διασκεδάζει τον Άραβα βασιλιά στο παλάτι και τους επισκέπτες του. Το σχέδιο του “ρομπότ” του Al Jazari βρέθηκε αργότερα ανάμεσα στα χειρόγραφα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η Baykar ιδρύθηκε το 1984 και κατασκευάζει στρατιωτικά και μη drones, ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα ελέγχου. Η εταιρία πιστεύει πως το όχημα της θα χρειαστεί 10-15 χρόνια για να γίνει μέσο μεταφοράς στη Τουρκία, ενώ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς σκοπούς.