To PAL-V Liberty, το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο, κυκλοφορεί νόμιμα στην Ευρώπη

Σχετικά άρθρα

Στην έκθεση της Γενεύης του 2018, η PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) παρουσίασε το Liberty, το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο παραγωγής και σήμερα γίνεται γνωστό ότι η Ολλανδική εταιρία πήρε έγκριση για νόμιμη χρήση του Liberty σε δημόσιους δρόμους.

Το Liberty πέρασε τις αυστηρές ευρωπαϊκές δοκιμές για χρήση στον δρόμο και πλέον επιτρέπεται να πάρει επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας. Αυτό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός αυστηρού και εκτεταμένου προγράμματος δοκιμών οδήγησης που εκτελείται σε πίστες από τον Φεβρουάριο του 2020.

Έτσι, μετά τις δοκιμές υψηλών ταχυτήτων σε οβάλ πίστα, δοκιμές φρένων, εκπομπών ρύπων, καθώς και δοκιμών ηχορύπανσης, το Liberty της PAL-V είναι πλέον έτοιμο για χρήση σε δημόσιους δρόμους. Παράλληλα, σημαίνει ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της πιστοποίησης για πτήσεις.

Μετά από 19 χρόνια δοκιμών η εταιρία ετοιμάζει να βγάλει στην αγορά το ιπτάμενο της αυτοκίνητο το 2022. Αυτό θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, την Sport που ξεκινά από τις 319.900 ευρώ και την Pioneer κόστους 479.900 ευρώ που διαθέτει αρκετό πρόσθετο εξοπλισμό, όπως σύστημα διπλού ελέγχου και ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων.

Το Liberty για να κυκλοφορεί στον δρόμο διαθέτει 3 ρόδες και κίνηση παίρνει από έναν κινητήρα απόδοσης 100 ίππων που του επιτρέπει να κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε σχεδόν 9 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα. Καταναλώνει 7,6 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ και έχει αυτονομία 1.315 χλμ.

Για να πετάξει, διαθέτει παρόμοιο σύστημα με ένα ελικόπτερο, με τους έλικες να αναδιπλώνουν μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά, ενώ η μετατροπή του από “αυτοκίνητο” σε ελικόπτερο, απαιτεί συνολικό χρόνο 5-10 λεπτών. Μπορεί να πιάσει μέγιστη ταχύτητα στον αέρα 97 κόμβων (180 χλμ/ώρα), έχοντας αυτονομία 500 χλμ, ενώ έχει ταχύτητα πλεύσης μεταξύ 140 και 160 χλμ/ώρα. Διαθέτει δύο Rotax κινητήρες, με το Liberty να μπορεί να πετάξει σε ύψος έως 3.500 μέτρων.

Μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα στο εσωτερικό του, ζυγίζει 664 κιλά, έχει ρεζερβουάρ 100 λίτρων, και όταν οδηγείται στον δρόμο έχει διαστάσεις 4 μέτρων μήκος, 2 μέτρων πλάτος και 1,7 μέτρων ύψος. Όταν πετά, το μήκος του φτάνει τα 6,1 μέτρα, το πλάτος του τα 2 μέτρα και το ύψος του τα 3,2 μέτρα, με τους έλικες να έχουν διάμετρο 10,75 μέτρα.

Η εταιρία δηλώνει πως οι αγοραστές του θα πρέπει να συμπληρώσουν 20 με 30 ώρες εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη άδεια οδήγησης του. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως καλύπτει τις προδιαγραφές σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου σε ότι αφορά την κίνησή του στο δρόμο, όπως και αυτές της EASA (Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας Πτήσεων) και της FAA (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπλοϊας).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...

Rezvani Retro RR1. Μια 911 με “σύγχρονη-ρετρό” εμφάνιση

Η νέα δημιουργία της Rezvani είναι το Retro RR1. Πρόκειται για μια 911 (992) που διαθέτει νέο αμάξωμα κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, με ρετρό σχεδίαση...