Η πολύ έντονη και ξαφνική χιονόπτωση που έπληξε τις τελευταίες μέρες μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ιαπωνίας, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος, με εκατοντάδες οχήματα να είναι μπλοκαρισμένα στους δρόμους και περίπου 1.000 οδηγούς εγκλωβισμένους σε αυτά για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Οι τοπικές αρχές μοίρασαν τρόφιμα, καύσιμα και κουβέρτες στους οδηγούς που έχουν κολλήσει στον αυτοκινητόδρομο Kanetsu, ο οποίος ενώνει το Τόκιο με την πόλη Νιιγκάτα. Οι συνθήκες χειροτέρευσαν πολύ από την Τετάρτη, με τις αρχές να περιορίζουν την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο ώστε να τον αποσυμφορήσουν. Επιπλέον, η χιονόπτωση έχει κόψει την ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 10.000 σπίτια στη βόρεια και στη δυτική Ιαπωνία.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το πρόβλημα που προκάλεσε το μποτιλιάρισμα ξεκίνησε όταν μια νταλίκα κόλλησε στο χιόνι το βράδυ της Τετάρτης, και σε ένα μόνο σημείο η ουρά των αυτοκινήτων έφτασε τα 16,5 χιλιόμετρα. Χθες βράδυ αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών δήλωσε:

Προσπαθούμε το καλύτερο δυνατό για τη διάσωση οδηγών και επιβατών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση όλη τη νύχτα.

Το ρεύμα προς Νιιγκάτα άνοιξε σήμερα το μεσημέρι, αλλά το ρεύμα προς Τόκιο παραμένει μποτιλιαρισμένο. Το ατυχές είναι ότι -σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία- μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πλήξουν το μήκος των ακτών της της Ιαπωνίας βαρύτερες χιονοπτώσεις.