Η τιμή του ροδίου στα ύψη. Αυξάνονται οι τιμές των καταλυτών

Σχετικά άρθρα

Η τιμή του ευγενούς μετάλλου, ροδίου, σπάει όλα τα ρεκόρ και έτσι αναλυτές και επενδυτές, αναμένουν ότι λόγω των μικρών αποθεμάτων το ανοδικό ράλι για το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχιστεί. Το πολύτιμο μέταλλο γνωρίζει μεγάλη άνοδο φέτος που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Το ρόδιο που μαζί με το παλλάδιο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στους καταλυτικούς μετατροπείς οχημάτων, έχει δει την τιμή του να αυξάνεται λόγω της μεγάλης ζήτησης του στη Κίνα, η οποία θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και επιβάλλει πιο αυστηρές προδιαγραφές για τους καταλύτες των αυτοκινήτων.

Η τιμή του ροδίου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 17.790 δολάρια ανά ουγγιά, σχεδόν 200% περισσότερο από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, όταν και είχε υποχωρήσει σχεδόν στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. Πλέον η τιμή του ροδίου είναι κατά 9,3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του χρυσού.

Όπως και το παλλάδιο, το μέταλλο αυτό εξορύσσεται ως υποπροϊόν της πλατίνας και του νικελίου, αλλά αποτελεί μια πολύ μικρότερη αγορά κι έτσι υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του όταν αλλάζουν τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης.

Το ρόδιο θεωρείται ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, τον άργυρο, το όσμιο, τον λευκόχρυσο και τον χρυσό. Ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Άγγλο χημικό Γουόλλαστον στα κατάλοιπα επεξεργασίας μεταλλευμάτων λευκόχρυσου. Είναι το σπανιότερο μη ραδιενεργό χημικό στοιχείο στη Γη.

Οι υψηλότερες τιμές του ροδίου είναι καλό νέο για τους παραγωγούς της Νοτίου Αφρικής, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Αλλά η κυριαρχία της Νότιας Αφρικής σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι παραγωγής γύρω από την αγορά.

Οι διακοπές ρεύματος το 2019 προκάλεσαν προσωρινά προβλήματα σε ορισμένες επιχειρήσεις εξόρυξης και υπήρξαν μεγάλες απεργίες στα ορυχεία κατά τα προηγούμενα έτη από εργαζόμενους που ζητούν υψηλότερες αμοιβές.

Εκτός από το παλλάδιο και το ρόδιο, οι καταλύτες χρησιμοποιούν επίσης ένα μίγμα πλατίνας, δημητρίου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου και νικελίου. Κάπως έτσι εξηγείται και το κόστος ενός καταλύτη.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το Άμστερνταμ μειώνει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα

Ο δήμος του Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις εργασίες για να θέσει σε ισχύ το νέο όριο ταχύτητας, που θα ενεργοποιηθεί από τις 8...

Η BBS κήρυξε πτώχευση για τέταρτη φορά

Η BBS υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο του Rottweil στη Γερμανία, επικαλούμενη την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους ως αιτία, με τον επιμελητή Martin...

Κλήση από κάμερα ταχύτητας στη Σλοβενία, καθώς ο σκύλος του οδηγού κάθισε πίσω από το τιμόνι

Η αστυνομία στη Σλοβακία επέβαλε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη ενός Skoda Kamiq, αφού μια κάμερα ταχύτητας φάνηκε να δείχνει ότι πίσω από το τιμόνι βρισκόταν...

Η Honda παρουσίασε τον πρώτο της V8 κινητήρα με VTEC, αλλά δεν είναι για αυτοκίνητα

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεση σκαφών που πραγματοποιήθηκε στη Γένοβα την προηγούμενη εβδομάδα, η Honda Marine παρουσίασε τον πρώτο της V8 εξωλέμβιο κινητήρα, που...