Αρκετοί θεωρούν ότι όταν αγοράζεις ένα καινούριο αυτοκίνητο, τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ) δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να “φορέσει” το νέο σου απόκτημα, καθώς η εκάστοτε εταιρία -ίσως- επιλέγει να περιορίσει το κόστος, εξαιτίας των οικονομιών κλίμακας.

Ωστόσο, ο Jonathan Benson από το κανάλι Tire Reviews στο YouTube αποφάσισε να δει αν τα ΟΕ ελαστικά έχουν διαφορές σε σχέση με ακριβώς τον ίδιο τύπο και ίδια μάρκα ελαστικών, όταν τα δεύτερα αγοραστούν από έναν επίσημο αντιπρόσωπο.

Για τον λόγο αυτό, πήρε μια νέα BMW M3 και κατέδειξε τις διαφορές στο σχεδιασμό, τη σύσταση και την κατασκευή μεταξύ των Michelin Pilot Sport 4S που τοποθετεί η γερμανική εταιρία, και του ίδιου ακριβώς ελαστικού που βρίσκουμε σε ένα βουλκανιζατέρ. Και οι διαφορές, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο συνδυασμό αυτοκινήτου-ελαστικών, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές.

Η Michelin χρειάστηκε δυόμισι χρόνια για την εξέλιξη των Pilot Sport 4S ειδικά για τη M3/M4, καθώς είναι κατασκευασμένο από τέσσερις διαφορετικές γόμες κατανεμημένες ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, εν αντιθέσει με το “απλό” 4S, που έχει μια γόμα για τα πλαϊνά και μια για το πέλμα. Στο ΟΕ ελαστικό οι αυλακώσεις του πέλματος είναι ελαφρώς μεγαλύτερες, η “ζώνη” είναι τροποποιημένη και η ακαμψία του πλευρικού τοιχώματος είναι διαφορετική. Με μια περιστασιακή ματιά δεν θα παρατηρούσατε τίποτα από το συνηθισμένο, αλλά πολλοί γύροι στην πίστα δείχνουν ότι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι πολύ καλύτερα από αυτά της δευτερεύουσας αγοράς.

Η αξιολόγηση ξεκινά με τα aftermarket Michelin σε στεγνό οδόστρωμα, με τα επίπεδα πρόσφυσης να μην διαφέρουν σημαντικά. Ωστόσο, στο όριο, η δοκιμή αποκάλυψε κάποια ασάφεια στην απόκριση, προκαλώντας μια πολύ μικρή ανισορροπία μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους του αυτοκινήτου, που οδήγησε σε μια μικρή υποστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως μέσα στην στροφή.

Με τα OE ελαστικά τίποτα από τα παραπάνω δεν υπήρχε, με το “κερασάκι στην τούρτα” να έρχεται από την διαφορά χρόνου στον έναν γύρο μεταξύ των δύο ελαστικών, που άγγιξε τα δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα, με τα ΟΕ να είναι πιο γρήγορα.

Σε βρεγμένο οδόστρωμα, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Η ισορροπία μεταξύ των αξόνων δεν είχε διαφορά, αλλά η πρόσφυση σε μια εξαιρετικά υγρή επιφάνεια δεν ήταν τόσο καλή για τα Michelin πρώτης τοποθέτησης. Επιπλέον, τα Pilot 4S του εμπορίου αποδείχθηκαν ταχύτερα κατά 1,5 με 1,7 δευτ., σε σχέση με τα ΟΕ ελαστικά, κάτι -σχετικά- αναμενόμενο, καθώς η BMW έδωσε εντολή στη Michelin για περισσότερη έμφαση στο στεγνό και κυρίως στην πίστα.