Η Volkswagen και η Audi ανακοίνωσαν χθες πως ένας προμηθευτής της στη Βόρεια Αμερικής έπεσε θύμα χάκερς με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα περίπου 3,3 εκατομμυρίων πελατών και ενδιαφερόμενων αγοραστών των δύο εταιριών στις ΗΠΑ (3,1 εκατ.) και στον Καναδά (200.000).

Ανακαλύψαμε πρόσφατα ότι κάποιος τρίτος, μη εγκεκριμένος, έλαβε προσωπικές πληροφορίες για τους πελάτες και τους πιθανούς πελάτες μας από έναν προμηθευτή της Audi, της Volkswagen και ορισμένων αντιπροσωπειών στις ΗΠΑ και τον Καναδά,

ανέφερε η εταιρία, με τα προσωπικά δεδομένα που διέρρευσαν να είχαν ληφθεί στο διάστημα 2014-2019 και να είχαν αποθηκευτεί σε “ένα μη ασφαλές αρχείο” αυτού του προμηθευτή, τον οποίο δεν αποκάλυψε η VW και τον χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες της σχετικά με ψηφιακές πωλήσεις και μάρκετινγκ.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι διέρρευσαν ευαίσθητες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την αγορά ή τον δανεισμό, όπως για παράδειγμα ο αριθμός της άδειας οδήγησης, περίπου 90.000 πελατών ή δυνητικών πελατών της Audi στις ΗΠΑ. Η VW σχεδιάζει να παράσχει σε αυτούς τους ανθρώπους δωρεάν προστασία κατά της χρήσης των δεδομένων τους για αγορές ή λήψη δανείων.

Η διαρροή αφορά επίσης ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα και e-mail περίπου 3,1 εκατομμυρίων πελατών της Audi στις ΗΠΑ και 163.000 στον Καναδά, και περίπου 3.300 πελατών της VW στις ΗΠΑ. Επίσης η διαρροή περιελάβανε και έναν μικρό αριθμό δεδομένων με ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και αριθμούς λογαριασμών.

Το VW Group είναι στη διαδικασία να επικοινωνήσει με όλα αυτά τα πρόσωπα και ενημέρωσε για το θέμα τις αρμόδιες αρχές. Η VW πιστεύει ότι τα δεδομένα διέρρευσαν κάποια στιγμή μεταξύ Αυγούστου 2019 και Μαΐου 2021, όταν και εντόπισε την διαρροή.

Πολλές αμερικανικές εταιρείες έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες θύματα χάκερ. Χθες και η McDonald’s ανακοίνωσε ότι διέρρευσαν τα δεδομένα πελατών της στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.