Η Toyota ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, στα 997,49 δισ. γιεν (7,68 δισ. ευρώ) καθώς οι πωλήσεις ανέκαμψαν και αντιμετώπισε την παγκόσμια έλλειψη τσιπ, καλύτερα από πολλές ανταγωνιστικές.

Τα λειτουργικά κέρδη της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου, για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ήταν υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων για 752 δισ. γιεν (5,79 δισ. ευρώ) και καλύτερα από τα 13,9 δισ. γιεν (100 εκατ. ευρώ) της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους. Τα κέρδη της τελευταίας περιόδου επίσης ενισχύθηκαν από τις ευνοϊκές κινήσεις στο συνάλλαγμα.

Η Toyota διατήρησε τις εκτιμήσεις που έδωσε τον Μάιο για λειτουργικά κέρδη 2,5 τρισ. γιεν (23,1 δισ. ευρώ) στο σύνολο της χρήσης, επικαλούμενη την αβέβαιη κατάσταση εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, των ελλείψεων επεξεργαστών και του υψηλότερου κόστους για τα ανταλλακτικά.

Η Toyota έχει επωφεληθεί από το σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας που ανέπτυξε μετά τον σεισμό στη Φουκουσίμα το 2011, που απαιτούσε από τους προμηθευτές να “στοκάρουν” τσιπ για χρονική διάρκεια 2-6 μηνών, αναλόγως του χρόνου που απαιτείται από την παραγγελία έως την παράδοση.

Η αυτοκινητοβιομηχανία διατήρησε τις εκτιμήσεις για πωλήσεις 8,7 εκατ. αυτοκινήτων στην τρέχουσα χρήση, υψηλότερα από τα 7,65 εκατ. στο προηγούμενο έτος.