Εξετάζεται πρόγραμμα απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας προγράμματος απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι η χώρα μας διαθέτει έναν από τους πιο γερασμένους και ρυπογόνους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών οχημάτων είναι στο τραπέζι, ωστόσο δεν είναι ο μόνος αρμόδιος για αν προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με άλλα υπουργεία.

Μέτρα για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρουσίασης έγινε αναφορά στα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Αναλυτικότερα:

  • Από το 2023, το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.
  • Από το 2030, τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών.
  • Από το 2025 υποχρεωτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όλα τα νέα ταξί καθώς και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτροκίνητα. Στόχος είναι μέχρι το 2023 να κυκλοφορούν στους δρόμους περί τα 2.000 ηλεκτροκίνητα ταξί.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου, με σκοπό την επίσπευση και την επέκταση σε επιπλέον περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης, ενώ όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επισπεύδεται η διαδικασία τοποθέτησης φορτιστών στις πόλεις.

Διάβασε ακόμη

Μητσοτάκης: Το 2030 θα απαγορευτεί η πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου στην Ελλάδα

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα