Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας του φετινού WRC, στη Σουηδία, με τους διοργανωτές να αναγκάζονται να ακυρώσουν δύο ειδικές του rally. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη ειδική διαδρομή, την 9η και 13η, στο Ortrask, μήκους 20,49 χλμ., με τον λόγο της ακύρωσης να είναι ένα κοπάδι ταράνδων που βόσκει στην περιοχή.

Οι διοργανωτές του Rally Σουηδίας κατηγόρησαν τον καιρό στην περιοχή, που έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις των ταράνδων. Εξαιτίας του καιρού το φετινό Rally Σουηδίας θα διεξαχθεί 700 χλμ. βορειότερα φέτος στη περιοχή Vasterbotten.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Rally Σουηδίας, Glenn Olsson, δήλωσε:

Δυστυχώς, λόγω των απροσδόκητων μετακινήσεων ταράνδων που προκλήθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, μας είπαν ότι η πρόσβαση στη περιοχή που θα διεξαχθεί η 9η και 13η ειδική διαδρομή στο Ortrask δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Ενώ προσφέρθηκαν και εξετάστηκαν διάφορες λύσεις και από τις δύο πλευρές, δυστυχώς δεν βρέθηκε μια λύση που να επιτρέπει τη διεξαγωγή της ειδικής διαδρομής. Είναι μια καθυστερημένη απόφαση, που αντανακλά τις αποφασιστικές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση.

Η μεταφορά ενός rally του WRC σε μια νέα τοποθεσία είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία από πλευράς σχεδιασμού, υλικοτεχνικής υποδομής και διαδικασιών διαβούλευσης με την κοινότητα.

Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει μια ξεκάθαρη αναγνώριση των διοργανωτών και της κοινότητας του WRC ότι υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πρόσβασή μας σε περιοχές της υπαίθρου. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να το να σεβαστούμε και το σεβόμαστε.

Περισσότεροι από 260.000 τάρανδοι ζουν σε όλη τη Σουηδία, με τα βοσκοτόπια για τους ταράνδους να καταλαμβάνουν περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας. Η βοσκή ταράνδων απασχολεί περίπου 2.500 άτομα σε όλη τη Σουηδία.