Έρευνα: Τι κάνει τους οδηγούς επιθετικούς;

Σχετικά άρθρα

Η επιθετική οδήγηση, η οποία συχνά εκδηλώνεται ως υπερβολική ταχύτητα ή αγένεια απέναντι στους άλλους οδηγούς, είναι ένα μάλλον γνώριμο φαινόμενο που μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Ανάλυση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NHTSA) διαπιστώνει ότι το μποτιλιάρισμα είναι ένας αλλά όχι ο μοναδικός παράγοντας που κάνει τους οδηγούς να ξεσπούν στο τιμόνι.

Οι οδηγοί μπορούν να γίνουν επιθετικοί με συμπεριφορές όπως η υπερβολική ταχύτητα, η συχνής αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και ο θυμός κατά τη διάρκεια της οδήγησης, που ουσιαστικά τους εμποδίζει να οδηγήσουν σωστά και με ασφάλεια.

Ορισμένοι οδηγούν επιθετικά, έδειξε η έρευνα, είτε επειδή έχουν πολλά να κάνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είτε γιατί αργούν για τη δουλειά ή το ραντεβού τους με αποτέλεσμα να πέφτουν σε οδηγικά παραπτώματα λόγω βιασύνης.

Από την άλλη, το κλειστό περιβάλλον του αυτοκινήτου μπορεί να απομονώσει τον οδηγό από το εξωτερικό περιβάλλον και να τον καταστήσει παρατηρητή. Προφυλαγμένος από το εξωτερικό περιβάλλον, ο οδηγός μπορεί έτσι να γίνει παρατηρητής αντί να συμμετέχει ενεργά.

Οι περισσότεροι αυτοκινητιστές σπάνια οδηγούν επιθετικά και κάποιοι δεν το κάνουν ποτέ. Για άλλους όμως η επιθετική οδήγηση είναι συχνό φαινόμενο και για ένα μικρό ποσοστό αυτοκινητιστών είναι η συνήθης οδηγική συμπεριφορά.

Περιστασιακά επεισόδια επιθετικής οδήγησης, όπως υπερβολική ταχύτητα και απότομη αλλαγή λωρίδας, μπορεί να συμβούν ως απόκριση σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως όταν ο οδηγός καθυστερεί σε ένα σημαντικό ραντεβού, χωρίς όμως είναι η φυσιολογική συμπεριφορά του.

Αυτό μάλιστα που διαφαίνεται είναι ότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις αγενούς και επικίνδυνης συμπεριφοράς στο δρόμο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, την ίδια στιγμή που οι οδηγοί σήμερα διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα σε σχέση με το παρελθόν.

Για την αντιμετώπιση επικίνδυνων συμπεριφορών στους δρόμους η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας προτείνει καθορισμό της σχέσης μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας, την εφαρμογή μέτρων σχεδιασμού δρόμων και μηχανικής για την επίτευξη κατάλληλων ταχυτήτων, τον καθορισμό των ορίων ταχύτητας που είναι ασφαλή για το σύνολο των οχημάτων, την εφαρμογή προσπαθειών επιβολής και κατάλληλης τεχνολογίας που στοχεύουν αποτελεσματικά στην μείωση της ταχύτητας και την προβολή επικοινωνιακών μηνυμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με θέμα την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...