Zeekr 009. Premium ηλεκτρικό πολυμορφικό, με 544 άλογα και 822 χλμ αυτονομία

Σχετικά άρθρα

Η Zeekr παρουσίασε το δεύτερο μοντέλο παραγωγής της στην Κίνα, το 009, ένα αμιγώς ηλεκτρικό μεγάλο πολυμορφικό με εντυπωσιακές προδιαγραφές, ιδιαίτερο στυλ και πολυτελή εσωτερικό για έξι άτομα. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 5.209 χλστ., πλάτος 2.024 χλστ. και ύψος 1.867 χλστ., με το μεταξόνιο του να αγγίζει τα 3.205 χλστ.

Το 009 βασίζεται σε μια εκτεταμένη έκδοση της αρθρωτής πλατφόρμας SEA (Sustainable Experience Architecture), στην οποία βασίζεται το Zeekr 001 και πολλά άλλα μοντέλα από διάφορες μάρκες της Geely, συμπεριλαμβανομένου του Lotus Eletre. Η Zeekr ισχυρίζεται ότι η στρεπτική ακαμψία της πλατφόρμας του 009 είναι 36.450 Nm/deg, τονίζοντας ότι είναι η υψηλότερη στην κατηγορία του.

Το μοντέλο σχεδιάστηκε στο κέντρο σχεδιασμού της Zeekr στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, υπό την καθοδήγηση του πρώην σχεδιαστή της Audi, Stefan Sielaff. Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη φωτιζόμενη εμπρός μεταλλική μάσκα, τα λεπτά LED φώτα ημέρας και τα πίσω LED φώτα, που εκτείνονται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου.

Από το προφίλ βλέπουμε τις μεγάλες κάθετες και επίπεδες επιφάνειες, με το 009 πατά σε ζάντες 20 ιντσών και διαθέτει μεγάλες συρόμενες πόρτες. Στο εσωτερικό, υπάρχουν έξι ξεχωριστά καθίσματα τοποθετημένα σε τρεις σειρές. Εκτός από τη μεγάλη οθόνη αφής infotainment και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων στο ταμπλό, υπάρχει προαιρετική αναδιπλούμενη οθόνη 15,6 ιντσών στην οροφή για τους πίσω επιβάτες.

Χαρακτηριστικά όπως η δερμάτινη επένδυση Nappa, πτυσσόμενα τραπέζια, εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας με μικρόφωνα για τη δεύτερη και την τρίτη σειρά, πανοραμική ηλιοροφή, ευαίσθητα στην αφή χειριστήρια ενσωματωμένα στις συρόμενες πόρτες και το φανταχτερό ηχοσύστημα κάνουν την καμπίνα αρκετά πολυτελής.

Μηχανικά, το Zeekr 009 διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν ανά άξονα), που κάνουν το αυτοκίνητο τετρακίνητο και αποδίδουν συνδυαστικά 400 kW (544 άλογα). Για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 4,5 δευτ., με το Zeekr 009 να είναι ίσως το πιο γρήγορο πολυμορφικό παραγωγής στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αναμενόμενα, όμως, είναι αρκετά βαρύ, καθώς ζυγίζει 2.830 κιλά.

Το 009 διαθέτει μια νέα μπαταρία Qilin, που φέρει την υπογραφή της CATL. Η μπαταρία λιθίου-νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου έχει χωρητικότητα 140 kWh, με την Zeekr να αναφέρει ότι η αυτονομία με μια φόρτιση φτάνει έως τα 822 χλμ., στον κύκλο μέτρησης CLTP. Ωστόσο, το νούμερο αυτό θα είναι σημαντικά χαμηλότερο στον κύκλο WLTP και τις μετρήσεις της EPA, αλλά αναμένεται να είναι άνω των 600 χιλιομέτρων.

Κλείνοντας, προαιρετικά υπάρχει αερανάρτηση με τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικής απόσβεσης κραδασμών και λειτουργία “αυτοεπιπέδωσης”, με την κινέζικη εταιρία να ισχυρίζεται ότι προσφέρει πιο άνετη οδήγηση και επίσης χαμηλώνει αυτόματα το όχημα διευκολύνοντας την είσοδο και την έξοδο από την καμπίνα.

Το Zeekr 009 είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία στην Κίνα, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 499.000 και 588.000 γουάν (70.075 – 82.575 ευρώ).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επεκτείνεται στην Ευρώπη η XPeng

Η XPeng έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την αγορά της Ευρώπης, έχοντας ήδη παρουσία στη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, πουλώντας τα...

H Lola εισέρχεται στη Formula E με τη Yamaha ως τεχνικό συνεργάτη

Η Lola Cars ανακοίνωσε σήμερα ότι επιστρέφει στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό με μια πολυετή τεχνική συνεργασία με την Yamaha, και θα εισέλθει στο παγκόσμιο...

Υπηρεσία της Polestar για πρόσβαση 650.000+ σημείων φόρτισης στην Ευρώπη

Η Polestar και η Plugsurfing εγκαινιάζουν μια νέα δημόσια υπηρεσία φόρτισης στην Ευρώπη που ονομάζεται Polestar Charge. Με περισσότερα από 650.000 συμβατά σημεία φόρτισης...

Η Fisker μειώνει την τιμή του Ocean κατά 24.000 δολάρια!

Μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης των συζητήσεων της Fisker για συνεργασία με μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, η αμερικάνικη εταιρία έκανε γνωστό σήμερα...
Autoblog.gr