F1: Συζητήσεις για την αναθεώρηση των κανόνων ανώτατου κόστους

Σχετικά άρθρα

Η εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου εξόδων στις ομάδες της F1 από τις αρχές του 2021 θεωρήθηκε ευρέως ως επιτυχία στο να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ελαφρώς διαφορετική, καθώς υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου το πεδίο εφαρμογής του cost cap θεωρείται υπερβολικά περιοριστικό, κυρίως για τις μικρότερες ομάδες, καθώς δεν έχουν την ελευθερία να ανακάμψουν σε τομείς που θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι ομάδες περιορίζονται αυστηρά στις δαπάνες τους, αυτομάτως δεν δίνει ελευθερία στη βελτίωση των υποδομών των ομάδων. Οι ομάδες μπορούν, βέβαια, να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια και έχει προβλεφθεί μια συγκεκριμένη εξαίρεση στο cost cap για κατασκευή νέων αεροδυναμικών σηράγγων, αλλά οποιαδήποτε άλλη επένδυση που απαιτείται για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους υπόκεινται στο γενικό όριο ανώτατου κόστους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που είχαν τις καλύτερες υποδομές πριν την υιοθέτηση του cost cap έχουν ένα κλειδωμένο πλεονέκτημα, σε σχέση με όσες είχαν μείνει πίσω, οι οποίες αντιμετωπίζουν την προοπτική να μην επενδύσουν στην απόδοση του μονοθέσιου, εάν θέλουν να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Για το λόγο αυτό, η Formula 1 συζητά με τις ομάδες σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς του ανώτατου ορίου προϋπολογισμού, με σκοπό να βοηθηθούν οι μικρότερες ομάδες. Ο επικεφαλής της Alpine, Otmar Szafnauer, συμφώνησε ότι το τρέχον όριο του cost cap είναι άδικο, τονίζοντας:

Αυτό που κάνει ένα cap, ex cost cap είναι ότι σταθμίζει κάποιες εγγενείς ανισότητες. Αν ήσασταν μια μικρή ομάδα και δεν είχατε μια μεγάλη αεροδυναμική σήραγγα, για παράδειγμα, και δεν μπορούσατε να χτίσετε μια, θα ήσασταν καταδικασμένοι για πάντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει εξαίρεση για νέες σήραγγες.

Και νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες υποδομές και εργαλεία κάτω από τη αεροδυναμική σήραγγα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Πράγματα όπως τα δυναμόμετρα για τα φρένα, καθώς και αυτά για ολόκληρο το μονοθέσιο, που οι μεγάλες ομάδες έχουν έναντι των μικρών ομάδων.

Αν δεν επιτρέψουν αυτές τις δαπάνες, τότε αυτή η ανισότητα θα υπάρχει για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένος για πάντα και νομίζω ότι αυτό είναι λάθος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Williams, James Vowles, ο οποίος είπε ότι είναι απαραίτητο για τη μελλοντική υγεία της F1 να δοθούν στις μικρές ομάδες τα μέσα να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους, εάν αυτές έχουν μείνει πίσω. Πιο συγκεκριμένα, ο Vowles δήλωσε έκπληκτος όταν εντάχθηκε στη Williams, η οποία δεν διαθέτει πολλά συστήματα που έχουν οι μεγαλύτερες ομάδες, και τα οποία δεν μπορούν να αποκτηθούν/αναβαθμιστούν χωρίς να ξεπεράσουν το ετήσιο ανώτατο όριο κόστους.

Διάβασε ακόμα

Brown: Πρέπει να χαλαρώσουν οι κανονισμοί λόγω budget cap

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...