Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Environmental Research: Health, έδειξαν πως οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, εξαιτίας της ρύπανσης που εισπνέουμε καθημερινά.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια σημαντική πηγή εκπομπής μεθανίου, που αποτελεί ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου και συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έρευνα κοστολογεί πως η ρύπανση αυτή κοστίζει 77 δισ. δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ, με το οξείδιο του αζώτου, τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 και το όζον να είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι και σύμφωνα με την έρευνα να προκαλούν 7.500 πρόωρους θανάτους, 410.000 κρίσεις άσθματος και 2.200 νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος κάθε χρόνο. Το εκτιμώμενο κόστος περιλαμβάνει επίσης τα έξοδα νοσηλείας και το κόστος επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι το διοξείδιο του αζώτου είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, αντιστοιχώντας στο 37% του συνολικού αντικτύπου, ακολουθούμενο από το όζον στο 35% και τα λεπτά σωματίδια στο 28%.

Οι κάτοικοι του Τέξας, της Πενσυλβάνια, του Οχάιο, της Οκλαχόμα και της Λουιζιάνα παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά σχετικών βλαβών στην υγεία τους, πιθανώς λόγω της ισχυρής παρουσίας της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτές τις πολιτείες.

Ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν περιορίζεται μόνο στις πολιτείες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας και ο αντίκτυπος του κλάδου στην ποιότητα του αέρα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρες τις Η.Π.Α, με την μελέτη να διαπιστώνει πως το Ιλινόις και η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, δύο πολιτείες που δεν παράγουν πολύ φυσικό αέριο και πετρέλαιο, να είναι ανάμεσα στις οκτώ πολιτείες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η EPA, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της θέσπισης κανονισμών σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από την βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με κύρια εστίαση στο μεθάνιο.