Δες το Ford SuperVan 4.2 των 1.428 ίππων στην ανάβαση του Pikes Peak

Σχετικά άρθρα

Το περασμένο καλοκαίρι η Ford συμμετείχε στη φετινή ανάβαση του Pikes Peak με το Electric SuperVan. Πίσω από το τιμόνι του ακραίου αγωνιστικού βρέθηκε ο Romain Dumas, ο άνθρωπος που κατέχει τo ρεκόρ ανάβασης στη συγκεκριμένη διαδρομή με το VW ID.R από το 2018, με τον Γάλλο οδηγό αγώνων να έχει 8 συμμετοχές στο Pikes Peak, ενώ έχει κερδίσει τρεις φορές το Le Mans.

To Electric SuperVan είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα επίδειξης το οποίο έχει βάση το SuperVan 4, και έχει επανασχεδιαστεί πλήρως με επίκεντρο την αεροδυναμική για βέλτιστη ανταγωνιστικότητα στη διάσημη αμερικανική ανάβαση.

Στόχος των αλλαγών ήταν αφενός η αεροδυναμική απόδοση στο μεγάλο υψόμετρο στο οποίο διεξάγεται το Pikes Peak, αφετέρου η αύξηση της κάθετα παραγόμενης δύναμης, η οποία φτάνει πάνω από τα 1.995 κιλά με ταχύτητα 241 χλμ/ώρα.

Το όχημα φέρει 3 ηλεκτροκινητήρες με συνδυασμένη ισχύ πάνω από 1.050 kW (1.428 ίππους) και χρησιμοποιώντας τις μπαταρίες NMC Li-Polymer Ultra High Performance της STARD, το βαν επιτυγχάνει βέλτιστη αναλογία ισχύος/βάρους, ενώ διατηρεί το σύστημα τετρακίνησης με έναν κινητήρα να τροφοδοτεί τους εμπρός τροχούς και δύο τους πίσω.

Το SuperVan 4.2 μπορεί να απελευθερώσει πλήρως τις δυνατότητές του, αξιοποιώντας παράλληλα τη νέα αναγεννητική ισχύ των 600 kW από τη μπαταρία για βέλτιστη χρήση της ενέργειας, με τα 0-100 χλμ/ώρα να έρχονται σε λιγότερα από 2 δευτερόλεπτα.

Αναπτύχθηκε από την Ford Performance και την STARD Motorsport, με τους ηλεκτροκινητήρες να αντλούν ενέργεια από μια υγρόψυκτη μπαταρία 50 kWh, η οποία φορτίζει πλήρως με χρήση ταχυφορτιστή μέσα σε 45 λεπτά.

Βασισμένο στο E-Transit Custom, το SuperVan 4 έχει επιθετικής σχεδίασης αεροδυναμικό σώμα, νέα ανάρτηση με διάταξη διπλών ψαλιδιών μπροστά και πίσω. Τόσο το μπροστά όσο και το πίσω υποπλαίσιο είναι αγωνιστικών προδιαγραφών, με τα φρένα να προέρχονται από αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Ακόμα, οι ζάντες είναι κατασκευασμένες από σφυρήλατο μαγνήσιο, και “ντύνονται” με αγωνιστικά ελαστικά Pirelli P Zero ΤΜ. Επίσης, αναβαθμισμένοι είναι και οι άξονες μετάδοσης κίνησης, ενώ το παρμπρίζ του SuperVan 4.2 είναι κατασκευασμένο από perspex.

Στο εσωτερικό υπάρχουν bucket καθίσματα, roll cage και ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 5 προγράμματα λειτουργίας (Road, Track, Drag, Drift και Rally). Επιπλέον διαθέτει και λειτουργία burnout.

Να θυμίσω ότι η ανάβαση του Pikes Peak αποτελείται από 156 στροφές, με τους οδηγούς να ξεκινούν από υψόμετρο 1.440 μέτρων και να καταλήγουν στη γραμμή τερματισμού στα 4.302 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...