GP Αυστραλίας 2024: Ηρωική νίκη ο Sainz, 1-2 η Ferrari

Σχετικά άρθρα

Ο Carlos Sainz είδε πρώτος την καρό σημαία στην πίστα του Albert Park και κατέκτησε τη νίκη στο GP της Αυστραλίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση του για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας. Η θριαμβευτική ημέρα για την Ferrari επισφραγίστηκε από την δεύτερη θέση του Charles Leclrec, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Lando Norris.

Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του Ισπανού οδηγού με την ιταλική ομάδα και η πρώτη νίκη της σεζόν εκτός οδηγού της Red Bull. Ο Sainz εκμεταλλεύτηκε το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Max Verstappen στο πίσω δεξί φρένο κατά τους πρώτους γύρους του αγώνα, που ανάγκασαν τον παγκόσμιο πρωταθλητή να εγκαταλείψει.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Verstappen έστριψε εύκολα πρώτος στην πρώτη στροφή της πίστας, αφήνοντας πίσω του τον Sainz, και όδευε για τη 10η συνεχόμενη του νίκη. Σύντομα, όμως, ανέφερε προβλήματα με το μονοθέσιο του, και στα μέσα του δεύτερου γύρου και έχασε την πρωτοπορία από τον Sainz.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το πρόβλημα στο πίσω δεξί φρένο του Verstappen χειροτέρεψε και, με καπνούς να έβγαιναν από το πίσω μέρος της RB20 αναγκάστηκε να μπει στα pits για να εγκαταλείψει. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από ακριβώς δύο χρόνια, που ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull δεν ολοκλήρωσε έναν αγώνα. Το πρόβλημα ήταν πως κόλλησε η δαγκάνα και με την συνεχόμενη τριβή είχε ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αυξάνεται συνεχώς και να προκληθεί φωτιά.

Ο Sainz ήταν ταχύτατος καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα και με την απουσία του Verstappen, απέκτησε σταθερό προβάδισμα έναντι του Lando Norris, του Charles Leclerc και του Oscar Piastri καθώς εξελίχθηκε ο αγώνας, παίρνοντας τελικά την καρό σημαία για τρίτη φορά της καριέρας του στη F1.

Ο Leclerc ολοκλήρωσε άψογα το undercut στον Norris στα πρώτα στάδια του αγώνα για να βρεθεί πίσω από τον Sainz και να ανέβει τελικά στο βάθρο, φέρνοντας το “1-2” για τη Ferrari μετά τον εναρκτήριο αγώνα του 2022. Ο Βρετανός οδηγός της McLaren είχε πολύ καλύτερο ρυθμό αγώνα από τον teammate του, Oscar Piastri, και με την αλλαγή θέσεων μεταξύ των οδηγών της βρετανικής ομάδας πήρε το παρθενικό βάθρο της σεζόν για τον εαυτό του και την McLaren.

Ο Piastri προσπέρασε τον Norris στον πρώτο γύρο των pit stop, αλλά μετά δεν μπόρεσε να δείξει την ταχύτητα του. Ωστόσο, κατάφερε να κρατήσει πίσω του την Red Bull του Sergio Perez, έχοντας έναν μοναχικό αγώνα για την 4η θέση του αγώνα.

Ο George Russell πίεζε για να προσπεράσει τον Fernando Alonso στα τελευταία στάδια του αγώνα, ώστε να πάρει τους βαθμούς της 6ης θέσης, αλλά έχασε δραματικά τον έλεγχο του μονοθέσιου τους στην αλληλουχία των στροφών υψηλής ταχύτητας 6 και 7, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στη Mercedes του και φέρνοντας ένα Virtual Safety Car στον τελευταίο γύρο του αγώνα.

Ανανεώση

Χάνει την 6η θέση ο Alonso, ποινή 20 δευτ. και 3 βαθμούς ποινής

Κερδίζοντας μια θέση από αυτό το περιστατικό, ο Lance Stroll έκανε δύο τα μονοθέσια της Aston Martin στην βαθμολογούμενη 10άδα με την 7η θέση του, καθώς ο Yuki Tsunoda κέρδισε σημαντικούς βαθμούς για την RB με την 8η θέση του. Την πρώτη 10άδα ολοκλήρωσαν οι δύο οδηγοί της Haas, με τον Nico Hulkenberg να τερματίζει 9ος και ο Kevin Magnussen 10ος.

Ο Lewis Hamilton ήταν η δεύτερη εγκατάλειψη του αγώνα, καθώς η W15 εμφάνισε μηχανικό πρόβλημα στο power unit της.

Οδηγός του αγώνα

Ο Carlos Sainz δεν έτρεξε στον προηγούμενο αγώνα εξαιτίας της εγχείρησης σκωληκοειδίτιδας στην οποία υπεβλήθη, αλλά ανακάλυψε ξανά το mojo του με στυλ στη Μελβούρνη, προσπερνώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή Max Verstappen στους πρώτους γύρους. Από εκεί, ο Ισπανός δεν κοίταξε ποτέ πίσω, αφήνοντας πίσω τον teammate του στη Ferrari, Charles Leclerc, για να εξασφαλίσει την τρίτη του νίκη στην καριέρα του στη Formula 1.

Ο Ισπανός κέρδισε το κοινό και τον ανέδειξε ως τον οδηγό της ημέρας. Ο Ισπανός συγκέντρωσε το 38,4% των ψήφων των θεατών, για να ακολουθήσουν οι Lando Norris (11,6%), Oscar Piastri (10,2%), Charles Leclerc (8,7%) και Max Verstappen (5,5%).

Ταχύτερος γύρος

Τον ταχύτερο γύρο του αγώνα τον σημείωσε ο Charles Leclerc στον 56ο γύρο του αγώνα, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:19.813, παίρνοντας τον επιπλέον βαθμό. Ακολούθησαν οι Lando Norris με 1:19.915, Carlos Sainz με 1:20.031, Oscar Piastri με 1:20.199 και George Russell με 1:20.284.

Επόμενος αγώνας

Η Formula 1 κάνει το καθιερωμένο της διάλειμμα των δύο εβδομάδων, καθώς το επόμενο Gran Prix θα διεξαχθεί στις 5 με 7 Απριλίου, στην πίστα της Suzuka της Ιαπωνίας.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Carlos Sainz Ferrari 1:20:26.843
2 Charles Leclerc Ferrari +2,366 δευτ.
3 Lando Norris McLaren Mercedes +5,904 δευτ.
4 Oscar Piastri McLaren Mercedes +35,770 δευτ.
5 Sergio Perez Red Bull Honda +56,309 δευτ.
6 Fernando Alonso Aston Martin Mercedes +80,992 δευτ.
7 Lance Stroll Aston Martin Mercedes +93,222 δευτ.
8 Yuki Tsunoda RB Honda +95,601 δευτ.
9 Nico Hulkenberg Haas Ferrari +104,553 δευτ.
10 Kevin Magnussen Haas Ferrari +1 γύρος
11 Alexander Albon Williams Mercedes +1 γύρος
12 Daniel Ricciardo RB Honda +1 γύρος
13 Pierre Gasly Alpine Renault +1 γύρος
14 Valtteri Bottas Sauber Ferrari +1 γύρος
15 Zhou Guanyu Sauber Ferrari +1 γύρος
16 Esteban Ocon Alpine Renault +1 γύρος
17 George Russell Mercedes Εγκατέλειψε
NC Lewis Hamilton Mercedes Εγκατέλειψε
NC Max Verstappen Red Bull Honda Εγκατέλειψε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Racing Honda RBPT 51
2 Charles Leclerc Ferrari 47
3 Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT 46
4 Carlos Sainz Ferrari 40
5 Oscar Piastri McLaren Mercedes 28
6 Lando Norris McLaren Mercedes 27
7 George Russell Mercedes 18
8 Fernando Alonso Aston Martin Aramco Mercedes 16
9 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 9
10 Lewis Hamilton Mercedes 8
11 Yuki Tsunoda RB Honda RBPT 6
12 Oliver Bearman Ferrari 6
13 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 3
14 Kevin Magnussen Haas Ferrari 1
15 Alexander Albon Williams Mercedes 0
16 Zhou Guanyu Kick Sauber Ferrari 0
17 Daniel Ricciardo RB Honda RBPT 0
18 Esteban Ocon Alpine Renault 0
19 Pierre Gasly Alpine Renault 0
20 Valtteri Bottas Kick Sauber Ferrari 0
21 Logan Sargeant Williams Mercedes 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Racing Honda RBPT 97
2 Ferrari 93
3 McLaren Mercedes 55
4 Mercedes 26
5 Aston Martin Aramco Mercedes 25
6 RB Honda RBPT 6
7 Haas Ferrari 4
8 Williams Mercedes 0
9 Kick Sauber Ferrari 0
10 Alpine Renault 0

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...