Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον;

Ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν στην αγορά, μαζικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η ζήτησή τους αυξάνεται ραγδαία και τα στοιχήματα για την διαχρονικότητά τους πολλαπλασιάζονται.

Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν προτιμούν πια αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης βενζίνης και πετρελαίου και τείνουν προς την αγορά των ηλεκτροκινητήρων λόγο των πολλών θετικών που έχουν.

Οικολογία

Ένας από τους βασικούς λόγους που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρόκειται να κατακτήσουν την αγορά, είναι πως δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Εφόσον δεν έχουν κινητήρα που να καίει κάποιο ορυκτό καύσιμο, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν καυσαέρια και κατ’ επέκταση εξάτμιση.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο αέρας στις μεγάλες πόλης να είναι πιο καθαρός και υγιεινός για τους ανθρώπους. Επιπλέον, οι μπαταρίες που έχουν είναι ανακυκλώσιμες, άρα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Οδήγηση

Όταν κάποιος μπει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αρχικά δεν θα καταλάβει κάποια διαφορά με τα συμβατικά. Όμως όταν θα βάλει μπροστά τον κινητήρα θα ανακαλύψει πως δεν ακούγεται τίποτα.

Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι οι ηλεκτροκινητήρες είναι αθόρυβοι. Αυτό είναι πολύ θετικό καθώς έτσι μειώνεται η ηχορύπανση στις πόλεις. Ακόμα, η επιτάχυνση είναι πολύ γρήγορη κάτι που κάνει την οδήγηση πολύ απολαυστική και εύκολη.

Οικονομία

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι οικονομική, όμως υπάρχουν επιδοτήσεις τις οποίες μπορούν όλοι να εκμεταλλευτούν και να αποκτήσουν το δικό τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Μετά την απόκτησή του, βασικός παράγοντας είναι και το κόστος φόρτισής του. Υπάρχουν περιοχές ανά την Ελλάδα που παρέχουν δωρεάν φόρτιση στους πολίτες που διαθέτουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Αλλά ακόμα και να μην κατοικείται σε μια τέτοια περιοχή η φόρτιση είναι πολύ οικονομική. Υπάρχει δυνατότητα η φόρτιση να πραγματοποιηθεί στο σπίτι με ειδικό φορτιστή. Μια ολοκληρωμένη φόρτιση κοστίζει περίπου από 4 έως 10 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που διαθέτουμε. Αν πάλι χρειαστεί να το φορτίσουμε κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, η τιμή ανεβαίνει λίγο, περίπου στα 14 έως 18 ευρώ.

Η μπαταρία

Ένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι μπαταρίες. Η πιο κοινή ανησυχία ανάμεσα στους αγοραστές είναι η διάρκεια ζωής τους αλλά και το κόστος. Πριν μερικά χρόνια ήταν πολύ πιο ακριβές και είχαν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής. Πλέον όμως, καθώς η τεχνολογία προχωράει (το 2021 έχουμε μέχρι και online καζίνο στην Ελλάδα), το κόστος τους έχει πέσει κατακόρυφα και η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ακόμα πολλοί ανησυχούν ότι οι μπαταρίες καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Επιτρέψτε μου όμως να σας καθησυχάσω, καθώς υπάρχουν ειδικοί χώροι για την τοποθέτησή τους και έτσι όλος ο χώρος είναι ελεύθερος για τις αποσκευές σας.

Η συντήρηση

Όλα τα συμβατικά αυτοκίνητα χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, μπορεί και περισσότερο ανάλογα την ηλικία του αυτοκινήτου. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως είπαμε και παραπάνω, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν κινητήρα, συνεπώς η συντήρησή τους είναι σχεδόν αμελητέα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο έλεγχος της μπαταρίας, όποτε το θεωρεί αναγκαίο ο κατασκευαστής, καθώς και η συντήρηση του συστήματος πέδησης, όπως και η αλλαγή των ελαστικών. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα σας κάνει να ξεχάσετε τι σημαίνει συνεργείο και το μόνο που θα είναι αναγκαίο από εσάς είναι να φορτίζετε τις μπαταρίες του όποτε αδειάζουν και να το καθαρίζεται.