Το παγκόσμιο ντεμπούτο του κάνει στην Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το νέο μικρό της Toyota iQ, με το οποίο η ιαπωνική εταιρεία καταθέτει την άποψή της για το πώς θα πρέπει να είναι ένα αυτοκίνητο πόλης.

Το Toyota iQ έχει μήκος μόλις τρία μέτρα και το εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει τρεις ενήλικες και ένα παιδί – οι χώροι είναι μια προσφορά του μεταξονίου δύο μέτρων, αλλά και κάποιων έξυπνων λύσεων που ελευθερώνουν σημεία που συνήθως καταλαμβάνονται από συστήματα του αυτοκινήτου….

Από την άλλη, την αισθητική του εσωτερικού προσφέρει η σχεδιαστική τεχνοτροπία Vibrant Clarity. Τα καθίσματα είναι άνετα και ο χώρος για τα γόνατα ικανοποιητικός για αυτοκίνητο τέτοιου μεγέθους, ενώ τα συστήματα ασφαλείας (9 αερόσακοι) φροντίζουν επαρκώς για το… καλό των επιβατών.

Η πλατφόρμα του iQ είναι νέα και ελαφριά και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται σβέλτα, ακόμα και με τον μικρό βενζινοκινητήρα ενός λίτρου και 68 ίππων, που το συνοδεύει (και κάνει παρέα στον έταιρο προς το παρόν της γκάμας, έναν υπερτροφοδοτούμενο diesel 1400άρη D-4D με 90 ίππους και 9,5 kgm ροπής).
Το iQ προσφέρεται με τρία διαφορετικά κιβώτια, συμπεριλαμβανομένου του CVT Multidrive.

Σημαντικό ατού του Toyota iQ εκτός από το πλεονέκτημα που έχει λόγω μεγέθους στην κίνηση και στο παρκάρισμα αποτελεί και η κατανάλωση. Στόχος της Toyota ήταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα 100 γραμμάρια ανά χλμ. και τον πέτυχε: τα 99 γραμμάρια CO2 ανά χλμ. συμβαδίζουν και με την πολύ μικρή κατανάλωση η οποία δεν ξεπερνά τα 4,1 λίτρα βενζίνης που χρειάζεται ο χιλιάρης κινητήρας για να διανύσει απόσταση 100 χιλιομέτρων!