Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο που παρουσίασε ο Νομάρχης Θες/νίκης στο διάσημο οδηγό αγώνων και φίλο του Michael Shumacher, κατά τη μεσημεριανή τους συνάντηση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Ο διάσημος οδηγός, στον οποίο δόθηκε πλήρης φάκελος του έργου, δήλωσε θιασώτης της ιδέας και ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει την πρόταση αυτή στους διοργανωτές του πρωταθλήματος της F1.

Το “Μacedonian Grand Prix”, όπως τιτλοδοτείται η πρόταση, θα διεξάγεται σε προσωρινή πίστα που θα διαμορφώνεται μία φορά το χρόνο στους δρόμους της πόλης της Θεσσαλονίκης. Όπως είναι φυσικό, η ευθεία εκκίνησης-τερματισμού θα είναι επί της Εγνατίας οδού, η πίστα θα διέρχεται από το λιμάνι και δίπλα από το Λευκό Πύργο, το pontium των νικητών θα βρίσκεται επί της Πλατείας Ελευθερίας, όπου και το Parc fermé.

Η πίστα θα φέρει και αρκετές καινοτομίες, καθώς το Pit Lane δεν θα είναι παράλληλο στη ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, αλλά θα βρίσκεται στο άλλο άκρο της πίστας, επί της Λεωφόρου Νίκης. Η έλλειψη χώρου για τα Boxes των ομάδων θα αντιμετωπιστεί με πλωτά Paddocks κατά μήκος της παραλιακής, μία πρόταση που είχε εγκριθεί ως εναλλακτική και για την πίστα της Βαλένθια. Αίσθηση προκαλεί η επανεμφάνιση της υποθαλάσσιας αρτηρίας ως μέρος της πίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπνευστές της ιδέας φέρονται πεπεισμένοι ότι τα έσοδα του GP, μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της υποθαλάσσιας, που έχει εγκαταλειφθεί λόγω υψηλού κόστους, δίνοντας νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης κρίνεται ιδανική για τη διεξαγωγή ενός αγώνα GP, καθώς διαθέτει όλων των ειδών διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο (αεροπορική, ακτοπλοϊκή, σιδηροδρομική), βρίσκεται σε κομβικό σημείο και έχει όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες υποδομές για την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών. Ήδη έχει γίνει κρούση στις ομάδες της F1 να κατασκευάσουν motor-homes στο χώρο της ΔΕΘ, ο οποίος αναμένεται εξάλλου να στεγάσει όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις του GP. Μάλιστα προτάθηκε και η χρήση του κοντινού αυτοκινητοδρομίου για τις δοκιμές εξέλιξης των ομάδων.

Το GP της Μακεδονίας δεν αναμένεται να ενταχθεί στο καλεντάρι του παγκόσμιου πρωταθλήματος πριν την ολοκλήρωση των έργων του μετρό, έργο που κρίνεται απαραίτητο από τους διοργανωτές του πρωταθλήματος. Πρόβλημα αποτελεί επίσης και ο αγώνας της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διεξάγεται πολύ κοντά, γεωγραφικά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά αντιμετωπίζει υπερβολικά οικονομικά προβλήματα και το μέλλον του είναι αβέβαιο.