Μια πρόσφατα έρευνα της εταιρίας συμβούλων McKinsey & Co. αναφέρει ότι το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου θα μειωθεί κατά 70% έως το 2025. Η έρευνα αναφέρει ότι η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και οι αυστηρότερες προδιαγραφές εξοικονόμησης καυσίμων και εκπομπών CO2 θα κάνει αναγκάσει τις εταιρίες να κατασκευάσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυξάνοντας έτσι και την αγορά των μπαταριών ιόντων λιθίου, κίνηση που θα αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι τιμές θα πέσουν από τα $500 με $600 που κοστίζει σήμερα μια κιλοβατώρα, σε $200 το 2020 και $160 δολάρια μέχρι το 2025. Εταιρίες πληροφορικής όπως η Apple θα βοηθήσει και αυτή τις εταιρίες κατασκευής μπαταριών ώστε με την τεχνολογία της, να μειωθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την παραγωγή των μπαταριών τους.

Παραδείγματος χάριη, το Ford Focus Electric διαθέτει μπαταρίες ιόντων λιθίου 23 kW που κοστίζουν μεταξύ $12.000 με $15.000, ενώ το 2025 οι ίδιες μπαταρίες θα κοστίζουν μόλις $3.680. Τέλος η έρευνα αναφέρει ότι οι κατασκευαστές μπαταριών θα μπορούσαν να τυποποιήσουν το μέγεθος και το σχήμα των μπαταριών, ώστε να μειώσουν περαιτέρω το κόστος παραγωγής. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μέλλον της αυτοκίνησης δεν είναι ηλεκτρικό, ίσως έχεις και εσύ την ίδια άποψη, αλλά βλέπουμε κάθε μέρα ότι όλο και περισσότερο μας σπρώχνουν προς την ηλεκτροκίνηση.

[Πηγή: Reuters]