Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο οδηγός στην σύγχρονη Formula 1;

Σχετικά άρθρα

Drivers Training

Οι αλλαγές στους φετινούς τεχνικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς είναι τεράστιες. Με ένα απλό search στο AutoBlog.gr μπορείς να βρεις τα διάφορα τεχνικά άρθρα και τις νέες αλλαγές που έχουν γίνει στο ποινολόγιο της φετινής Formula 1. Πόσο επηρέασαν όμως όλες αυτές οι αλλαγές την οδήγηση των πιλότων;

Εδώ οι απόψεις διίστανται, με την νέα γενιά οδηγών να υποστηρίζει πως τα νέα μονοθέσια απαιτούν καλύτερα “χέρια” από τα παλαιότερα μονοθέσια ή το λιγότερο χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ικανότητα πολυεπεξεργασίας από τους οδηγούς. Το νέο ταλέντο της McLaren, ο Kevin Magnussen είναι ανάμεσα σε αυτούς, έχοντας δηλώσει για την MP4-29:

Είναι ένα πραγματικό αυτοκίνητο οδηγού, περισσότερο από τα παλιά.  Με το σύστημα εκμετάλλευσης των καυσαερίων το 2013 τα πράγματα ήταν λίγο ευκολότερα, φέτος όμως είναι περισσότερο αυτοκίνητο οδηγού (driver’s car).

Είναι πιο δύσκολο λόγω της ροπής. Είναι δυσκολότερο να διαχειρίζεσαι τα ελαστικά, χρειάζεσαι επιδεξιότητα και ευαισθησία με το γκάζι. Δεν γίνεται να κερδίσεις με ένα μονοθέσιο που δεν είναι ικανό να κερδίσει, αλλά έτσι είναι η Formula 1, ένας άνθρωπος και ένα μηχάνημα και εύχομαι να δούμε τον άνθρωπο να παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Button training

Όπως και ο Δανός συνάδερφός του, έτσι και ο Valtteri Bottas θεωρεί πως η αυξημένη ροπή και η μείωση της κάθετης δύναμης, κάνουν τα μονοθέσια δυσκολότερα στην οδήγηση.

Με περισσότερη δύναμη σε συνδυασμό με την μείωση της κάθετης δύναμης και του κρατήματος είναι κάπως πιο δύσκολα. Στον αγώνα επίσης, δεν είναι μόνο τα ελαστικά αλλά και η διαχείριση του καυσίμου. Από την πλευρά του οδηγού, το να κάνεις οικονομία στα καύσιμα χωρίς να χάνεις χρόνο, θα είναι πολύ σημαντικό φέτος. Δεν θα χρειάζονται μόνο τα καύσιμα διαχείριση. Φυσικά έχουμε κάποια προγράμματα που μας βοηθούν, αλλά στο τέλος είναι θέμα οδηγού να γλιτώνει καύσιμα χωρίς να χάνει χρόνο.

Βλέπουμε άρα πως οι νέοι οδηγοί θα αναγκάζονται να οδηγούν με πολύ διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που έχουν συνηθίσει οι παλαιότεροι. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούν να προσαρμόσουν οι μεγαλύτερης ηλικίας πιλότοι τον τρόπο οδήγησής τους. Σίγουρα οι εξομοιωτές βοηθούν πολύ και οι χειμερινές δοκιμές που έκαναν οι ομάδες ακόμα περισσότερο, αλλά κάποια ένστικτα που έχουν αφομοιωθεί από τον εγκέφαλο των οδηγών, μπορούν άραγε να αλλάξουν;

Τόσο η αντίληψη όσο και η μνήμη, είναι δυο πράγματα τα οποία μπορούν να βελτιωθούν με ασκήσεις. Το πόσο χρόνο είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν οι οδηγοί στην βελτίωσή τους και η ηλικία τους, είναι δυο καθοριστικοί παράγοντες για να προσαρμόσουν τις οδηγικές τους ικανότητες στις νέες απαιτήσεις του μηχανοκίνητου αθλήματος.

Raikkonen no trining

Κάποιοι όμως παλαιότεροι οδηγοί, θεωρούν πως στη σύγχρονη Formula 1, δεν παίζει ρόλο ο οδηγός. Ένας από αυτούς είναι και ο Jean Alesi, ο οποίος ποτέ δεν φοβήθηκε να πει την γνώμη του.

Οι οδηγοί έχουν επισκιαστεί από την τεχνολογία. Είναι μια πρόκληση για τους μηχανικούς αλλά όχι για τους οδηγούς. Μπήκαμε σε μια εποχή που μόνο τα εργαλεία μετράνε. Οι οδηγοί δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα ένστικτά τους και να επιτεθούν στον αντίπαλό τους, γιατί παίζουν απλά έναν πολύ μικρό ρόλο στο μονοθέσιο.

Πόσο ρόλο όμως παίζει πραγματικά ένας οδηγός; 5%, 50%, 75%; Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, μπορούμε να βγάλουμε ένα χοντρικό 20%. Αυτός ο αριθμός παραμένει σταθερός στην σύγχρονη Formula 1, σύμφωνα με τον Nico Rosberg:

Η διαφορά ανάμεσα στον καλύτερο και τον χειρότερο οδηγό είναι 0.3’’ ανά γύρο. Η διαφορά ανάμεσα στο καλύτερο και το χειρότερο μονοθέσιο, μαντεύω πως είναι ανάμεσα στα 1.5 με 2 δευτερόλεπτα. Υπολογίζοντάς τα έχουμε ένα ποσοστό 20% οδηγού και 80% μονοθεσίου.

Jules Bianchi Training

Φυσικά τίποτα δεν είναι τόσο απλό στην Formula 1 και τα ποσοστά δεν είναι ποτέ απόλυτα, αλλά τουλάχιστον τώρα έχεις μια ιδέα για τον ρόλο του οδηγού και την σημασία του, ακόμη και τώρα που η F1 ξεκινάει το νέο της κεφάλαιο, με τα νέα power unit.

Διαχείριση ελαστικών, διαχείριση καυσίμου, γρήγοροι γύροι, ασφαλείς προσπεράσεις, καλές εκκινήσεις, αυτοσυγκράτηση, αστραπιαίες αντιδράσεις, απομνημόνευση της πίστας, είναι μόνο κάποια από τα πράγματα που πρέπει να διαθέτει ή να προσέχει ένας σύγχρονος οδηγός…

…και η λίστα κάθε χρόνο αυξάνεται.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...