Το πρώτο Volkswagen Golf GTI έγινε από την Porsche

Σχετικά άρθρα

Volkswagen EA 266 (1)

Το Volkswagen Golf έχει ήδη 40 χρόνια στην αγορά, πράγμα που ίσως το γνωρίζεις, αλλά ήξερες πως η Porsche στα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχε κατασκευάσει το πρώτο Golf για λογαριασμό της VW; Ένα πσωκίνητο κεντρομήχανο πρωτότυπο που έμεινε στην ιστορία με το όνομα EA 266.

Με το EA 266 η Volkswagen ήθελε να αντικαταστήσει το γερασμένο πλέον Beetle, θέλοντας να δημιουργήσει ένα νέο αυτοκίνητο που θα διαδεχόταν τον Σκαραβαίο. Η ανάπτυξη του δόθηκε στη Porsche με αυτή να τοποθετεί έναν υδρόψυκτο 1.588 κ. εκ τετρακύλινδρο κινητήρα με ψεκασμό, στο κέντρο του αυτοκινήτου, κάτω από τα πίσω καθίσματα. Ο κινητήρας, απόδοσης 100 ίππων, συνδυαζόταν με ένα 4-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων που έστελνε τη κίνηση στους πίσω τροχούς, δίνοντας τη δυνατότητα στο EA 266 να έχει τελική ταχύτητα 187 χλμ/ώρα.

Volkswagen EA 266 (2)

Η ανάπτυξη του πρωτότυπου προχωρούσε, όταν το 1971, ο Rudolf Leiding, το τότε αφεντικό της VW αποφάσισε πως το αυτοκίνητο που θα αντικαθιστούσε το Beetle θα πρέπει να είχε τον κινητήρα τοποθετημένο μπροστά, μεταφέροντας τη κίνηση στον μπροστά άξονα. Η απόφαση αυτή, ψιθυρίζεται πως υπαγορεύτηκε από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε η VW, αλλά και από το γεγονός πως ακόμη και για την πιο απλή εργασία συντήρησης στον κινητήρα, αυτός θα έπρεπε να αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο.

Έτσι η ανάπτυξη του EA 266 με τον παράξενο για πολλούς σχεδιασμό, σταμάτησε, με την VW να αναθέτει στον Giorgetto Giugiaro να σχεδιάσει το ΕΑ 337, το μοντέλο που έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο Golf. Τελικά το 1976, η VW κατασκεύασε το πρώτο Golf GTI το οποίο δεν είχε τίποτα το κοινό με το πρόδρομο του, το ΕΑ-266 του οποίου δύο αντίγραφα σώζονται σήμερα, με το ένα να βρίσκεται στο μουσείο της Volkswagen.

Zuschnitt_website

Μιας και αναφέρθηκα στην ιστορία του Golf, έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο στο οποίο για πρώτη φορά διάβασα πως το όνομα Golf η VW το επέλεξε από ένα άλογο. Ή τέλος πάντων την βοήθησε να το επιλέξει. Η Volkswagen αρέσκεται να δίνει ονόματα στα αυτοκίνητά της από ανέμους, βλέπεις τα ονόματα Scirocco, Passat, Jetta και Golf είναι όλα ονόματα που προέρχονται από ανέμους της Ευρώπης. Για το Golf, η επίσημη θέση της VW είναι πως η ονομασία Golf προήλθε από τη γερμανική λέξη Golfstrom, το λεγόμενο Ρεύμα του Κόλπου. Έλα όμως που αυτή αποτελεί την μισή αλήθεια μιας και όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της VW Hans-Joachim Zimmermann πήρε την απόφαση το Golf να ονομαστεί Golf από το άλογο του.

Η VW το καλοκαίρι του 1973 συζητούσε το πως θα πρέπει να ονομαστεί το αυτοκίνητο που ετοίμαζε με το όνομα Golf να βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με τα Blizzard και Caribe. Ο 79-χρονος σήμερα Hans-Joachim Zimmermann είπε πως είδε μια ελαιογραφία του αλόγου του που είχε στο γραφείο του και έτσι αποφάσισε πως το αυτοκίνητο πρέπει να ονομαστεί Golf. Συγκεκριμένα είπε:

Το άλογο μου ήταν συνονόματο με το Golf. Αυτό σημαίνει κομψότητα, αξιοπιστία κα μακρά επιτυχημένη πορεία. Το άλογο μου είναι 27 ετών, που σε ανθρώπινα χρόνια σημαίνει πως έχει φτάσει στην ώριμη ηλικία των 95 ετών. Αυτό είναι ένας αρκετά καλό οιωνός.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...