F1vsWEC

Δύο είναι τα ενδεχόμενα. Είτε τα δύο μεγαλύτερα πρωταθλήματα της FIA δεν συνεννοούνται όταν προγραμματίζουν τους αγώνες της επόμενης σεζόν, είτε κρύβεται κάτι άλλο, πιο ύποπτο. Σε τι αναφέρομαι; Μα στην “σύγκρουση” F1 και WEC φυσικά! Αν είσαι από αυτούς που παρακολουθούν και τα δύο πρωταθλήματα σαν εμένα, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κάτι περίεργο. 5 αγώνες του World Endurance Championship, λαμβάνουν χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο με αγώνες του πρωταθλήματος F1. Οι 6 ώρες του Silverstone συμπίπτουν με το Grand Prix της Κίνας, ο γύρος του WEC στο Μεξικό, συμπίπτει με το Grand Prix της Ιταλίας, το Lone Star Le Mans συμπίπτει με το Grand Prix της Σιγκαπούρης, ο γύρος της Shanghai συμπίπτει με το Grand Prix του Μεξικό και το αποκορύφωμα της σύγκρουσης: οι 24 ώρες του Le Mans, είναι τις ίδιες ημέρες με… το Grand Prix της Ευρώπης.

baku-f1-street-track

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Η FIA αποφάσισε να βάλει απέναντι από το Le Mans τον αγώνα στην ολοκαίνουρια πίστα, στο Baku του Αζερμπαϊτζάν. Όπως ήδη θα γνωρίζεις, η συγκεκριμένη πίστα φέρει την υπογραφή του τιτανοτεράστιου βυσματία Hermann Tilke που σημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, 2 ώρες θα παλεύουμε να κρατηθούμε όχι μόνο ξύπνιοι, αλλά ζωντανοί! Όμως είναι μία εντελώς καινούρια πίστα… Το ενδιαφέρον των τηλεθεατών αλλά και των μέσων θα είναι στραμμένο εκεί! Τυχαίο λοιπόν; Εγώ θα έλεγα “στρατηγικό”. Για να μην φανεί η FIA εντελώς κάφρος, υπάρχει υποσημείωση που λέει ότι ο αγώνας του Baku θα ξεκινήσει μετά τον τερματισμό του Le Mans… Ωραία, το σώσατε!

Οπότε πάμε στην άλλη σκέψη που βασανίζει το μικρό μου μυαλό. Μήπως η FIA έβαλε αγώνα της F1 το Σαββατοκύριακο που θα γίνει το Le Mans για κάποιον άλλο λόγο; Δεν είναι κάποιου είδους υπονοούμενο αυτό. Να σου το πω ξεκάθαρα. Μήπως η FIA δεν θέλει πιλότους της F1 να κάνουν “guest” εμφανίσεις στο Le Mans; Να το πάω ένα βήμα παραπέρα; Μήπως η F1 –και όταν λέω η F1, εννοώ ο Bernie– φοβάται το WEC γενικότερα και το Le Mans ειδικότερα;

Την ώρα που γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι θα γίνει με την Red Bull και τι θα γίνει με τους κινητήρες και τους κανόνες και την εξέλιξη και τον ήχο, το World Endurance Championship έχει σίγουρα 3 κατασκευαστές στην κορυφαία κατηγορία –4 αν συνυπολογίσεις τη Nissan– και την ενίσχυση της GT κατηγορίας με την είσοδο της Ford. Τι θα έκανε ακόμα πιο δημοφιλές ένα πρωτάθλημα με υβριδικά πρωτότυπα των 1.000 ίππων που καταφέρνει να κρατάει την προσοχή και το ενδιαφέρον των θεατών σε έναν 6ωρο αγώνα, καλύτερα απ’ ότι η F1 σε έναν αγώνα 90 λεπτών; Η συμμετοχή πιλότων της F1, που εκτός από τις αδιαμφισβήτητες οδηγικές ικανότητες τους, προσφέρουν την αναγνωρισιμότητα του ονόματος τους και λίγη από την αίγλη της “κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού”.

FIA World Endurance Championship, Testing Paul Ricard, France 28-29 March 2014

Ο Bernie πιστεύω ότι φοβάται γιατί την ώρα που η F1 “αιμορραγεί” κοινό, εναλλακτικές μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού αυξάνουν τόσο τους θεατές που βρίσκονται στην πίστα, όσο και τις τηλεοπτικές θεαματικότητες τους. Φοβάται άλλα μηχανοκίνητα αθλήματα γιατί προσφέρουν το “wow factor” που έχει χάσει η F1. Την δράση που προσφέρουν στην πίστα. Τον ήχο. Τις συγκινήσεις. Τις μάχες! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η FIA έβαλε τον αγώνα στο Baku μαζί με το Le Mans. Για να μην επιστρέψει ο Hulkenberg στις 24 ώρες για την υπεράσπιση του τίτλου. Για να μην γίνει καμία “στραβή” και πάει κάποιος Alonso, κάποιος Button ή κάποιος άλλος πιλότος F1. Γιατί μία τέτοια κίνηση θα αυξήσει περαιτέρω την δημοτικότητα του WEC και ως γνωστόν, θεατές = λεφτά. Λεφτά που ήδη βρίσκονται δύσκολα για πολλές από τις ομάδες της F1… Μπορεί να δημιουργώ θέμα εκεί που δεν υπάρχει αλλά πιστεύω  ακράδαντα ότι τέτοια πράγματα δεν “τυγχάνουν”. Οι αποφάσεις που παίρνονται σε αυτό το επίπεδο, δεν παίρνονται “στο πόδι”. Όλα έχουν τον λόγο τους. Μπορεί να μιλάει ο συνομωσιολόγος μέσα μου… Από την άλλη, ο ίδιος ο CEO του WEC, Gerard Neveu είπε ότι ο προγραμματισμός του πρωταθλήματος της F1 είναι “ξεκάθαρη επίθεση” στο WEC και συμπλήρωσε ότι “ο Ecclestone δεν κάνει τίποτα χαλαρά”. Στο κάτω-κάτω, από το 2011 υπάρχει συμφωνία κυρίων μεταξύ Automobile Club de l’ Ouest και FIA ότι το Σαββατοκύριακο του Le Mans δεν θα υπάρχει αγώνας F1. Συμφωνία που κάποιος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Θα ήθελα πάντως να μάθω την γνώμη σου.