Elon Musk: Πιθανό να ζούμε σε μια εξομοίωση υπολογιστή

Σχετικά άρθρα

elon musk

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο περιθώριο του Code Conference 2016, o ισχυρός άντρας των Tesla και SpaceX, αλλά και ο εμπνευστής του «sci-fi» μέσου μεταφοράς Hyperloop, ο Elon Musk.

Ο Musk ανέβηκε στη σκηνή του συνεδρίου Code στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, για να μιλήσει για τις Tesla και SpaceX, αλλά και για γενικότερα θέματα της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και η τεχνητή νοημοσύνη. Σε μια φιλοσοφική ερώτηση, για το αν ένας εξελιγμένος τεχνολογικά πολιτισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει μια προσομοίωση η οποία θα μπορούσε να είναι η δική μας πραγματικότητα, απάντησε θετικά.

Όπως δήλωσε, 40 χρόνια πριν, είχαμε στα παιχνίδια το Pong, δύο ορθογώνια και μια τελεία. Σήμερα έχουμε φωτορεαλιστικές 3D προσομοιώσεις και προχωράμε στην εικονική πραγματικότητα, με εκατομμύρια ανθρώπους να παίζουν ταυτόχρονα, και γίνονται καλύτερα κάθε μέρα. Σύντομα θα έχουμε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Σύντομα θα έχουμε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Πιστεύει πως κάποια στιγμή τα παιχνίδια. λόγω του ρυθμού βελτίωσης, δε θα ξεχωρίζουν από την πραγματικότητα και πως υπάρχει μία πιθανότητα, στα δισεκατομμύρια των πιθανοτήτων, η πραγματικότητά μας να είναι και αυτή μια εικονική πραγματικότητα, βάζοντας φωτιά στο Internet με αναφορές στο Matrix.

Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, επανέλαβε τους φόβους του και πρόσθεσε πως ο ρυθμός ανάπτυξής της θα μας ξεπεράσει σε τέτοιο βαθμό, που θα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο όπως εμείς τα κατοικίδια ζώα. Θεωρεί πως είμαστε ήδη cyborgs, με την έννοια πως έχουμε ένα μέρος του εαυτού μας online και πως μπορούμε να διδαχθούμε από την ανθρώπινη ύπαρξη για να περιορίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη με ένα “νευρωνικό σφιγκτήρα” ο οποίος θα περιορίζει τις δυνατότητές της. Επιπλέον, είπε πως ανησυχεί για ορισμένες κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει η τεχνητή νοημοσύνη και για το λόγο αυτό ίδρυσε το Open AI, για τον εκδημοκρατισμό της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Musk έχει ασχοληθεί με τα έργα του φιλοσόφου Νικ Μπόστρομ, ο οποίος στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως μια εξαιρετικά εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Σενάρια τέτοιου τύπου υπάρχουν από παλιά στην Επιστημονική Φαντασία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα – μεταξύ πολλών άλλων- τον Skynet του «Εξολοθρευτή», τον υπολογιστή Joshua του «Wargames» (ο οποίος στο τέλος καταλήγει σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα), τους Cylons του «Battlestar Galactica», τις Μηχανές του «Matrix», αλλά και τις πανίσχυρες- «θεϊκές», θα έλεγε κανείς= Τεχνητές Νοημοσύνες του τηλεοπτικού «Person of Interest», την «Machine» και τον «Samaritan». Από την άλλη, ο Μπόστρομ έχει ασχοληθεί και με άλλο ένα ζήτημα: Το αποκαλούμενο «πρόβλημα της εξομοίωσης».

Το πρόβλημα αυτό έχει ως εξής: Εάν απόλυτα ρεαλιστικές εξομοιώσεις του σύμπαντος είναι δυνατές, τότε σύντομα θα κατέληγαν να υπάρχουν πολλές εξομοιώσεις (φανταστείτε τα σαν «παιχνίδια»- σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, όπως στο «Matrix») αλλά μόνο μία πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που δεν έχουμε κάποιον ξεκάθαρο λόγο να θεωρούμε ότι ζούμε στην «πραγματική» πραγματικότητα και όχι σε μια εξομοίωση, τότε οι πιθανότητες να ζούμε στην «πραγματική πραγματικότητα» και όχι σε μια εξομοίωση είναι ελάχιστες από άποψη πιθανοτήτων είναι ελάχιστες- μία σε, ίσως, δισεκατομμύρια.

Συνεχίζοντας, ο Musk σημείωσε ότι, αν δεν είμαστε σε μια εξομοίωση, ο πιθανότερος λόγος για αυτό δεν είναι ότι είμαστε ο πρώτος πολιτισμός που υπήρξε, αλλά ότι κανένας άλλος πολιτισμός δεν έφτασε σε επαρκές σημείο προόδου ώστε να εξομοιώνει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Μπόστρομ, εδώ, στην εν λόγω θεωρία, υπάρχει ένα τρίλημμα: Είτε οι πολιτισμοί δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν αρκετά για να αναπτύξουν εξομοιώσεις, είτε οι πολιτισμοί που αναπτύσσουν εξομοιώσεις είναι τόσο διαφορετικοί από τον δικό μας που δεν εξομοιώνουν εμάς, ή είμαστε σχεδόν σίγουρα ήδη σε μια εξομοίωση.

Όπως είπε ο Μασκ, αξίζει τον κόπο να αναρωτηθεί κανείς σε τι σημείο θα βρίσκεται η εν λόγω τεχνολογία σε 10.000 χρόνια από σήμερα (πολύ μικρό χρονικό διάστημα από εξελικτικής πλευράς), ακόμα και χωρίς τους σημερινούς ρυθμούς εξέλιξης. Αλλά, ακόμα και αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν είναι απαραίτητα κακό, πρόσθεσε.

Αν ένας πολιτισμός σταματήσει να προοδεύει, τότε αυτό μάλλον οφείλεται σε κάποιο καταστροφικό γεγονός που καταστρέφει τον πολιτισμό…είτε θα δημιουργήσουμε εξομοιώσεις που δεν διακρίνονται από την πραγματικότητα, είτε ο πολιτισμός θα πάψει να υπάρχει.

Ξεχώρισε μία μόνο εταιρία εκ των Microsoft, Google, Facebook που είναι επικίνδυνη για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, αρνήθηκε όμως να την κατονομάσει και όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε αν είναι μια εταιρία που τον ανταγωνίζεται στην κατασκευή των αυτοκινήτων, έγνεψε αρνητικά και επανέλαβε την απάντησή του -“υπάρχει μόνο μία”, υποδηλώνοντας ότι φοβάται τη Google. Θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρξει μία πανίσχυρη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πολλές του ίδιου επιπέδου, ώστε η “κακή” ΑΙ να πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο πολλών άλλων.

Αναφορικά με την Tesla και τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα, ο Elon Musk δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Apple έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι η Tesla δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από ένα πιθανό μελλοντικό Apple Car. Παρόλα αυτά, θεωρεί πιο σημαντικό “αντίπαλο” την Apple από την Google σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τα όσα είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Tesla Model 3 έχει ήδη φτάσει στις 400.000 προπαραγγελίες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του.

Για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή της Tesla, δήλωσε πως είναι αρκετά δύσκολο να περάσει το αυτοκίνητο από το σχεδιασμό στην παραγωγική διαδικασία. Η διαδικασία κατασκευής εξελίσσεται τόσο γρήγορα, όσο η παροχή του λιγότερου ικανού προμηθευτή και πως οι φυσικές καταστροφές στα εργοστάσια αυτών δε βοήθησαν την κατάσταση.

Ανακοίνωσε επίσης πως η SpaceX ξεκινά πτήσεις για μεταφορά φορτίων στον Άρη και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μπορούν να στείλουν ανθρώπους στον Άρη το 2024 με ημερομηνία άφιξης το 2025 στον κόκκινο πλανήτη. H NASA υπολογίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό το 2030, αλλά ο Elon Musk φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια.

Για τη διακυβέρνηση και τα πολιτικά συστήματα στον Άρη όταν αυτός αποικιστεί, είχε να δηλώσει πως θεωρεί κατάλληλη την άμεση δημοκρατία κι όχι τη δημοκρατία δια αντιπροσώπων, ώστε οι άνθρωποι να ψηφίζουν απευθείας για όλα τα ζητήματα, εκμηδενίζοντας τη διαφθορά.

Για να εξηγήσει το λόγο που προσπαθεί η SpaceX να καθιερώσει τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους, παρομοίασε τους πυραύλους με ένα βουνό χρημάτων το οποίο πέφτει από τον ουρανό και θα διαλυθεί σε εκατομμύρια κομματάκια όταν ακουμπήσει το έδαφος και μετά ρώτησε αν θα προσπαθούσαν να το σώσουν. Για τον ίδιο λόγο προτιμάει να πάρει τον πύραυλό του πίσω σώο και αβλαβή από το να κατασκευάσουν ένα καινούριο.

Τέλος, έκανε αναφορά για την επικείμενη εκτόξευση του Falcon Heavy, του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο, το οποίο έχει τα 2/3 του μεγέθους του Saturn V και διπλάσια ισχύ από το δυνατότερο πύραυλο σήμερα.

ΠηγήUnboxholics

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Νέο Opel Grandland

Στις αρχές του μήνα η Opel αποκάλυψε το νέο Frontera και σήμερα η γερμανική εταιρία μας δείχνει τη νέα γενιά του Grandland, που τοποθετείται...