Η Nissan έχει εγκαταστήσει κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη στο εργοστάσιό της στο Κάντον του Μισισίπι, στις ΗΠΑ, με στόχο να αναλύει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των εργασιών συναρμολόγησης.
Το σύστημα αναγνωρίζει τις αρθρώσεις και τις γωνίες του σώματος και μπορεί να εντοπίσει κινήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, όπως υπερβολικό σκύψιμο, παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άβολη στάση ή εκτέλεση μιας εργασίας με διαφορετικό τρόπο από την προβλεπόμενη διαδικασία.
Η Nissan έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκτελείται κάθε εργασία, το οποίο ονομάζει “χρυσό κύκλο”. Σε αυτό περιλαμβάνονται η σειρά με την οποία τοποθετούνται τα εξαρτήματα, ο χρόνος που απαιτείται για κάθε διαδικασία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο εργαζόμενος.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει μια κίνηση που ενδέχεται να είναι προβληματική, οι υπεύθυνοι και οι μηχανικοί μπορούν να εξετάσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τις απαραίτητες αλλαγές.
Αυτό μπορεί να σημαίνει εκπαίδευση του εργαζομένου σε μια ασφαλέστερη τεχνική, αλλαγή των καθηκόντων του ή τροποποίηση του ίδιου του σταθμού εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Nissan μπορεί να εξετάσει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται μια εργασία, αλλά και αν η ίδια η διαδικασία χρειάζεται αλλαγές.
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα εργοστάσια έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο των εργαζομένων, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν όλο και περισσότερο σε ρομπότ και αυτοματοποιημένα συστήματα.

Η Nissan υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει ως στόχο την αντικατάσταση εργαζομένων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την εξάλειψη μη αποδοτικών πρακτικών και, ολοένα περισσότερο, τη μείωση των τραυματισμών.
Η εργονομία δεν ήταν, μάλιστα, ο αρχικός στόχος του συστήματος. Όπως ανέφερε ο μηχανικός διαδικασιών της Nissan, Chi Amaechi, η εταιρεία άρχισε να εξετάζει την τεχνολογία για την εκπαίδευση των εργαζομένων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας στην παραγωγή, πριν διαπιστώσει ότι μπορούσε να εντοπίζει και δυνητικά επιβλαβείς κινήσεις.
Η Nissan αναφέρει ότι η τεχνολογία έχει συμβάλει μέχρι σήμερα σε εξοικονόμηση περίπου 34 εκατ. δολαρίων σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία στο εργοστάσιο του Κάντον.

Το σύστημα αποκτά επίσης μεγαλύτερη σημασία καθώς έμπειροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται. Η Nissan μπορεί να αξιοποιεί τα δεδομένα από τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών, καθώς η γνώση που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι έπειτα από δεκαετίες δεν μπορεί να μεταφερθεί άμεσα στους νεότερους.
Προς το παρόν, το Κάντον είναι το μοναδικό εργοστάσιο της Nissan όπου χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του στο εργοστάσιο και στη συνέχεια να το επεκτείνει στο εργοστάσιο της στη πόλη Σμύρνη του Τενεσί, ενώ εξετάζεται και η πιθανή χρήση του στα εργοστάσια παραγωγής κινητήρων και συστημάτων κίνησης.
