Ένα από τα καλύτερα hot hatches των ’80s αναζητά νέο ιδιοκτήτη. Πρόκειται για ένα ερωτεύσιμο λευκό Renault 5 Turbo II που θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby’s στον Παρίσι τον Φεβρουάριο.

Βλέπεις, η βιαιότητα του σχήματος του 5 Turbo, είναι τέτοια που το κάνει ακαταμάχητο. Ναι, ξέρω πως σχεδιαστικά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και πως είναι homologation special αλλά δες το! Σοκ και δέος! Σοκ και δέος λέω!

Ήταν Ιανουάριος του 1980 όταν η Renault παρουσίασε το 5 Turbo και στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στην παραγωγή, κατασκευάστηκαν 3.576 αυτοκίνητα. Η διάταξη του κινητήρα στο κέντρο και πίσω, μαζί με την κίνηση στους πίσω τροχούς (RMR) και το εντυπωσιακά φαρδύ bodykit το καθιστούσαν αρχικά άκρως ποθητό αλλά και αρκετά δύστροπο. Γι’αυτό και αγαπήθηκε, ενώ θεωρείται και ένα από τα πρώτα αυθεντικά hothatches. Μηχανικά, το 5 Turbo φορά έναν 1.400άρη turbo τετρακύλινδρο κινητήρα απόδοσης 185 ίππων, ο οποίος είχε να κινήσει ένα αμάξωμα βάρους 970 κιλών, κάτι που το έκανε εξαιρετικά γρήγορο.


To R5 Turbo II πέρασε σε μόλις 250 μονάδες στη παραγωγή, με τον 1.400αρη turbo κινητήρα του να αποδίδει 160 άλογα, με τα 0-100 χλμ/ώρα να τα κάνει σε 6,6 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 200 χλμ/ώρα.

To συγκεκριμένο έχει διανύσει μόλις 5.900 χιλιόμετρα, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ο οίκος εκτιμά πως θα πουληθεί για περίπου 80.000 ευρώ .