Η Fiat Chrysler κατηγορείται για 8 παράνομα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών

Σχετικά άρθρα

Χθες η VW συμφώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να πληρώσει 4,3 δισ. δολάρια λόγω του Dieselgate, δηλώνοντας ένοχη, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε 6 υψηλόβαθμα στελέχη της.

Τώρα, στον απόηχο του σκανδάλου της VW, η EPA, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, στοχεύει την Fiat Chrysler Automobiles (FCA), την οποία και κατηγορεί για παράνομο λογισμικό σε 103.828 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500 που εξοπλίζονται με τον EcoDiesel 3,0-λιτρο V6 turbodiesel κινητήρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της EPA (μπορείς να τις βρεις εδώ και εδώ) παράνομο λογισμικό χειραγώγησης εκπομπών διαθέτουν τα:

  • 2014 Dodge Ram 1500 – 14.083 αυτοκίνητα
  • 2014 Jeep Grand Cherokee – 14.652 αυτοκίνητα
  • 2015 Dodge Ram 1500 – 31.948 αυτοκίνητα
  • 2015 Jeep Grand Cherokee – 8.121 αυτοκίνητα
  • 2016 Dodge Ram 1500 – 32.219 αυτοκίνητα
  • 2016 Jeep Grand Cherokee – 2.469 αυτοκίνητα

Η EPA σε δοκιμές της ανακάλυψε 8 παράνομα λογισμικά που κάνουν τα παραπάνω οχήματα να μπορούν να παίρνουν τις εγκρίσεις από την EPA. Αυτό σημαίνει πως η FCA παραβίασε την νομοθεσία περί Καθαρού Αέρα, με τα λογισμικά να κάνουν τους κινητήρες να πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών NOx κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά σε υψηλές ταχύτητες ή κατά την οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μείωναν την αποτελεσματικότητα του συστήματος εκπομπών NOx.

Η λίστα με τα οκτώ λογισμικά είναι:

  • AECD #1 (Full EGR Shut-Off at Highway Speed)
  • AECD #2 (Reduced EGR with Increasing Vehicle Speed)
  • AECD #3 (EGR Shut-off for Exhaust Valve Cleaning)
  • AECD #4 (DEF Dosing Disablement during SCR Adaptation)
  • AECD #5 (EGR Reduction due to Modeled Engine Temperature)
  • AECD #6 (SCR Catalyst Warm-Up Disablement)
  • AECD #7 (Alternative SCR Dosing Modes)
  • AECD #8 (Use of Load Governor to Delay Ammonia Refill of SCR Catalyst)

Τα λογισμικά, σύμφωνα με την EPA, δείχνουν πως λειτουργούσαν με παρόμοιο τρόπο με το παράνομο λογισμικό της VW, μιας και “κορόιδευαν” τις αρχές κατά τις επίσημες δοκιμές πιστοποίησης. Η EPA για την ώρα έχει στείλει στην FCA μια ειδοποίηση παραβίασης, ζητώντας από την εταιρεία να της αποδείξει πως τα παραπάνω λογισμικά δεν αποτελούν λογισμικά χειραγώγησης των εκπομπών.

Η FCA δηλώνει “απογοητευμένη” με την EPA που εξέδωσε την ανακοίνωση παραβίασης και λέει πως θα συνεργαστεί πλήρως με τη νέα κυβέρνηση του Donald Trump για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο δελτίο τύπου της, η FCA συμπληρώνει πως οι κινητήρες της διαθέτουν προηγμένα συστήματα ελέγχουν των εκπομπών, ενώ αναφέρει πως κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων πρέπει να χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων προκειμένου να εξισορροπήσει τις κανονιστικές απαιτήσεις της EPA για χαμηλές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx), αλλά και τις απαιτήσεις για την αντοχή, την ασφάλεια και τις επιδόσεις του κινητήρα, όπως επίσης και την αποδοτικότητα των καυσίμων.

Η FCA θεωρεί πως τα συστήματα της ελέγχου των εκπομπών, πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις του νόμου και δεν είναι παράνομα. Όπως αναφέρει, τεχνικοί της έχουν δαπανήσει μήνες παρέχοντας πάρα πολλές πληροφορίες στην EPA αλλά και σε άλλες κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να εξηγήσουν την τεχνολογία ελέγχου των εκπομπών των κινητήρων της. Η FCA συμπληρώνει, πως έχει προτείνει μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της EPA, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης νέου λογισμικού για τον έλεγχο των εκπομπών των κινητήρων της, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα οχήματα της αμέσως, για την περαιτέρω βελτίωση των εκπομπών.

Η EPA καταλήγει πως τα οχήματα που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη ιστορία παραμένουν ασφαλή και μπορούν να κινηθούν νόμιμα στον δρόμο, με τους ιδιοκτήτες τους να μην χρειάζεται ακόμη να προβούν σε οπουδήποτε ενέργεια σχετικά με τα αυτοκίνητά τους.

Ο Sergio Marchionne σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε ως “ανοησίες” τα περί παράνομων λογισμικών και πως τα λογισμικά της FCA δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτό της VW,

Αν τελικά η FCA κριθεί ένοχη, τότε θα μπορούσε να πληρώσει πρόστιμο έως και 44.539 δολάρια ανά επηρεαζόμενο αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει πρόστιμο ύψους 4.624.395.292 δολαρίων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα