6 επικά προσπεράσματα του Ayrton Senna έρχονται στην οθόνη σου!

Σχετικά άρθρα

Από την αποφράδα εκείνη Πρωτομαγιά του ’94, ο κόσμος της Formula 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχασε τον χαρισματικό Βραζιλιάνο, το είδωλο και ήρωα στην χώρα του καφέ και της σάμπα. Η κληρονομιά του Senna ανεκτίμητη, όπως και οι στιγμές που χάρισε σε όλους τους φίλους της κορωνίδας των motorsports. Από την πρώτη νίκη του στη Formula 1 εν μέσω βροχής στην Πορτογαλία το 1985, τον εξωπραγματικό γύρο στα χρονομετρημένα του Μονακό του ’88, τον “άθλο” στο Interlagos του 1991 με μόνη την 6η σχέση στο κιβώτιο και την κατάρρευσή του μετά την νίκη του, στο απίθανο κυνηγητό με τον “il leone” Mansell στους στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου το 1992.

Σήμερα, θα δούμε έξι επικά προσπεράσματα του Ayrton Senna, αρχίζοντας χρονικά με το παλιότερο, απίθανο προσπέρασμά του, και πιο συγκεκριμένα, από την πρώτη του χρονιά στην Formula 1.

Senna vs Lauda – Monaco 1984

Βρισκόμαστε στον έκτο γύρο του πρωταθλήματος, στην ιστορική πίστα του Μονακό και εκεί, ο φίλαθλος κόσμος, θα γνωρίσει για τα καλά δύο ονόματα: Ayrton Senna και Stefan Bellof. Ο Βραζιλιάνος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην Formula 1 με την Toleman και εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν, ο αγώνας θα διακοπεί στον 26ο γύρο, βρίσκοντας νικητή τον Alain Prost, με δεύτερο τον-απογοητευμένο- Βραζιλιάνο ο οποίος τους “χόρευε” όλους στη βροχή, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να φτάσει και να περάσει τον Γάλλο πιλότο της McLaren.

Στον 190 γύρο, “θύμα”του θα πέσει ο πρωταθλητής τελικώς του 1984, Niki Lauda. Η McLaren έδειχνε πανίσχυρη στους προηγούμενους πέντε αγώνες, σημειώνοντας τέσσερις νίκες, αλλά στο Μονακό, ο Lauda τα βρήκε “μπαστούνια” απέναντι στον νεαρό Senna. O Bραζιλιάνος κόλλησε πίσω από τον Αυστριακό και στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού τον προσπέρασε από την εξωτερική, πριν φτάσουν και οι δύο στην Saint Devote.

Senna vs Mansell – Detroit 1986

Αλλάζουμε ήπειρο και χρονιά, αλλά θα δούμε ένα προσπέρασμα πάλι σε ένα σιρκουί δρόμου. Στο GP του Detroit του 1986, o Senna θα έφερνε μαζί του μέσα στο cockpit τη βραζιλιάνικη σημαία για πρώτη φορά. Έχει αλλάξει ομάδα, έχει ενταχθεί από την προηγούμενη χρονιά στην ομάδα της Lotus.

Στον όγδοο γύρο του αγώνα, ο Senna καταδιώκει τον Mansell, προσπαθεί να αγχώσει τον Άγγλο οδηγό της Williams, και στην έξοδο απ΄το τούνελ, θα βουτήξει στα φρένα στην επόμενη στροφή, βρίσκοντας το απαραίτητο κενό μεταξύ Mansell-μπαριέρας. Για την ιστορία, ο Senna κατέκτησε την pole position και τη νίκη.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=zHOGq7LRHHA

Senna vs Prost, Alboreto – Adelaide 1987

Μένουμε στη Lotus, πάμε στο 1987. Στην τέταρτη θέση ο Ayrton στον αγώνα το 1987 στην πίστα της Αδελαϊδας και μπροστά του βρίσκονται οι Michele Alboreto με τη Scuderia και ο πρωταθλητής του 1986, Alain Prost. Στα χαρτιά, η αδύναμη Lotus δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ferrari και McLaren, αλλά ο Senna απλοποιεί τα πράγματα, προσπερνώντας και τους δύο στα φρένα πριν το chicane, βρισκόμενος πια στη δεύτερη θέση.

Senna vs Alesi – Phoenix 1990

O εναρκτήριος αγώνας της χρονιάς έλαβε χώρα στο σιρκουί δρόμου στην πόλη του Φοίνιξ, με τις εκπλήξεις στα δοκιμαστικά να είναι αρκετές. Μπορεί από την πρώτη θέση να ξεκινούσε τον αγώνα ο ομόσταυλος του Senna εκείνη τη χρονιά στη McLaren Gerhard Berger, όμως, η δεύτερη θέση ανήκε στον Pierluigi Martini με τη Μinardi, τον τρίτο καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Andrea de Cesaris με την Dallara, μία θέση πίσω, ήταν ο άσημος τότε, Jean Alesi με την Tyrell και μόλις πέμπτος κατετάγη ο Senna, που αντιμετώπισε ηλεκτρικά προβλήματα στην MP4/5.

Ενώ τα φαβορί (Berger, Prost, Mansell) εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο, όπως θα δεις στο παρακάτω βίντεο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στον Ayrton για νίκη. Τελικά, λογαριάζει χωρίς τον “ξενοδόχο” Alesi, ο οποίος και θα του έκανε τη ζωή δύσκολη. Έντονες μάχες μεταξύ τους, με νικητή πότε τον πρωταθλητή και πότε τον Γάλλο, αλλά ο Senna θα κλείσει την “πόρτα” στον οδηγό της Tyrell, μένοντας πρώτος ως το τέλος.

Μπορεί να κατέκτησε την καρό σημαία του τερματισμού, αλλά τη μάχη των εντυπώσεων, αλλά και το σεβασμό του Βραζιλιάνου κέρδισε ξεκάθαρα ο 25-χρονος τότε Alesi.

Senna vs Hill – Interlagos 1993

Ο Senna παίζει εντός έδρας στο Interlagos που φιλοξενεί τον δεύτερο αγώνα πρωταθλήματος. Βρόχινες συνθήκες, ο Damon Hill, οδηγός της “διαστημικής” Williams-Renault FW15C, το “little Airbus”, όπως έμεινε στην ιστορία, μπαίνει στα pits για το απαραίτητο pit stop και βγαίνει μπροστά από τον τρεις φορές πρωταθλητή. Ο Άγγλος έχει το μειονέκτημα των κρύων ελαστικών, ο Senna είναι ανίκητος στη βροχή. Κάνει κίνηση για προσπέρασμα απ΄την εξωτερική και αστραπιαία μετά, βουτάει στη εσωτερική και στα φρένα και προσπερνά τον team mate του Prost. Έτσι απλά!

Senna vs Prost, M.Schumacher, Hill, Wendlinger – Donington 1993

The Rainmaster.

“Χορεύοντας” στη βροχή και περνώ σαν σταματημένους όποιον βρεθεί στο διάβα μου. Τέταρτη θέση στην εκκίνηση, μπροστά οι Prost, Hill, Schumacher αλλά, μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Ayrton θα χάσει την τέταρτη θέση απ΄τον πιλότο της Sauber Karl Wendlinger.

Kαι μετά από κει, ξεκινά η επίθεση. Στον ίσως καλύτερο, πρώτο γύρο στην ιστορία της Formula 1, o Senna θα αναρριχηθεί στην πρώτη θέση μέσα σε 4 περίπου χιλιόμετρα που είναι το συνολικό μήκος της βρετανικής πίστας, προσπερνά τους τέσσερις προαναφερθέντες οδηγούς, οι οποίοι έμοιαζαν ανήμποροι να αντισταθούν.

Εννοείται ότι πήρε και τη νίκη, τι ερώτηση είναι αυτή;

https://www.youtube.com/watch?v=A4-oQax8Zbk

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...