Καλώς ήρθατε -όσοι φύγατε- και καλή χώνεψη σε όλους. Άλλο ένα Πάσχα πέρασε στην ιστορία, ακόμα ένα μεγαλοπρεπέστατο μποτιλιάρισμα καταγράφηκε στα κιτάπια των ελληνικών μεταφορών.

Προσωπικά, αποφεύγω τις 2-ημερες και 3-ημερες εξόδους για αυτόν ακριβώς τον χαμό. Η Ιόνια Οδός αποδείχτηκε “αιώνια”, τόσο στην περάτωση του έργου (κι ακόμα δεν ολοκληρώθηκε), όσο στο βολτάρισμα της επιφάνειάς της. Οι υπόλοιπες Οδοί δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα το νεότερο μέλος της οικογενείας, καθώς στις περισσότερες Εθνικές ο ρυθμός κίνησης θύμιζε σπριντ Ούγκο Αλμέιδα με σκάφανδρο και τον Robocop σκαρφαλωμένο στην πλάτη του.

“Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι”, λένε. Όλοι μαζί φεύγουμε, όλοι μαζί γυρίζουμε (και όλοι μαζί τα τρώμε, που αναφωνεί μια “αθώα” ψυχή). Η συνήθεια που έγινε λατρεία και φροντίζει σε κάθε περίοδο ή παράθυρο διακοπών να γονατίζει τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η βλοσυρότητα των εικόνων, ωστόσο, ήταν συγκεντρωμένη σε μια σειρά από καρέ στο δεξί (ή αριστερό, αναλόγως πλάνου) μέρος της οθόνης. Αν παρατηρήσεις την κεντρική φωτογραφία, διαπιστώνεις την ύπαρξη μιας λωρίδας δρόμου διαφορετικής από τις άλλες. Ειδοποιός διαφορά η ύπαρξη συνεχόμενης γραμμής.

Θα μπορούσε να είναι το γνώρισμα που διαχωρίζει τον αφρό από το νερουλό μείγμα. Την “πλέμπα” από την αριστοκρατία. Τους χωρικούς από τους πληβείους. Εν πάση περιπτώσει, ένα εισιτήριο διαρκείας στην first class των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Κάτι σαν VIP Pass. Το “Βατικανό” αυτό του οδοστρώματος, ονομάζεται “Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης”. Προνομιούχοι είναι ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά και οχήματα οδικής βοήθειας-συντήρησης. Σε ακραίες περιπτώσεις δύναται να χρησιμοποιηθεί (αν και δεν προβλέπεται από το άρθρο 29 του Κ.Ο.Κ.) και από Ι.Χ. με αναμμένα φώτα, αλάρμ και κόρνες, τα οποία μεταφέρουν ασθενή. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, δεν τετραγωνίσαμε τον κύκλο, δεν εκάμαμεν καμίαν επανάστασιν. Γνωρίζουμε τι εστί Λ.Ε.Α. Και αυτό είναι το θλιβερό γεγονός.

“Η άγνοια είναι ευλογία”, αναφέρει μια άλλη ρήση. Εύστοχα διατυπωμένη, καθώς η έλλειψη γνώσης αρκετές φορές εκτελεί και χρέη άλλοθι. Δεν είναι τυχαίο πως η ανθρωποκτονία από αμέλεια επισύρει σαφώς μικρότερη ποινή από την αντίστοιχη εκ προθέσεως. Αν ο συρφετός οδηγών που έκαναν κατάληψη στις Λ.Ε.Α. έπρατταν κατά τέτοιον τρόπο εν αγνοία τους, θα τύγχαναν αρκετά επιεικέστερων χαρακτηρισμών. “Ανίδεοι”, “άσχετοι”, “άμπαλοι” και αρκετά ακόμα ανάλαφρα κοσμητικά με το στερητικό “α-“. Η γνώση, ωστόσο, εκτός από δύναμη, προϋποθέτει την παρουσία κάποιων βασικών ανθρωπίνων αισθητηρίων, όπως αντίληψη και συναίσθηση.

Σκόπιμα χρησιμοποίησα το ουσιαστικό “αναισθησία” στον τίτλο. Η εύκολη οδός θα ήταν το “ανοησία”, αλλά θα ήταν και άκαιρη. Βλέπεις, ο ανόητος άνθρωπος -κατά κανόνα- πράττει χωρίς να σκεφτεί ούτε την αιτία, ούτε και τις συνέπειες των πράξεών του. Χαζό παιδί-χαρά γεμάτο. Ο αναίσθητος, όμως, ξέρει πολύ καλά και τι κάνει, αλλά και ποια θα είναι η ενδεχόμενη κατάληξη. Απλά δεν τον νοιάζει. Όσοι είχαν στρατοπεδεύσει στο δεξί μέρος της Ιόνιας, γνώριζαν ότι αν η μοίρα έστελνε ένα ασθενοφόρο στο διάβα τους ο ασθενής θα έμενε στον τόπο με διαδικασίες-εξπρές από τον Άγιο Πέτρο. Αλλά “ωχ αδερφέ, σιγά μην τύχει τώρα”. Λες και ο ηλικιωμένος έχει σύμβαση με το έμφραγμα να τον προσβάλει εντός Αθηνών ή εκτός αργίας. Αν έσπαγαν τα νερά μιας εγκύου, θα την ξεγένναγαν τα πληρώματα των μαρμαρωμένων οχημάτων. Αλλά, ξέχασα: “άμα είναι γκαστρωμένη, πού πάει πασχαλιάτικα;” Παράλειψις μου, υπάρχει και σχετικό νομοσχέδιο που απαγορεύει την μετακίνηση εγκύων, όμοιο με το αντίστοιχο του Μπιτσαξή για τους οπαδούς.

Σε περίπου 10 μέρες έχουμε 3ημερο Πρωτομαγιάς. Δεν τρέφω καμία αυταπάτη πως δεν θα δούμε σε replay τα χθεσινά χάλια. Εννοείται πως θα “κοκκαλώσει” η κυκλοφορία, εξυπακούεται πως οι Λ.Ε.Α. θα μετατραπούν σε παζάρι Σχιστού. Ο απαίδευτος (όχι αμόρφωτος, τεράστια η διαφορά), ανάγωγος, απαράδεκτος, αναίσχυντος και ακατάλληλος Ελληνάρας θα ξεχυθεί στας εξοχάς, γράφοντας τα πάντα στα μεγάλα, τριχωτά και περήφανα φρύδια του. Παλιά του τέχνη κόσκινο. Χρόνια τώρα διαπράττει δυνητικά κακουργήματα εκ προθέσεως. Δεν περιμένουμε τις μεγάλες αποδράσεις να τον “καμαρώσουμε”. Τον θαυμάζεις καθημερινά με τη μορφή δίποδου ή πρωτόζωου, όταν παρκάρει σε θέσεις αναπήρων και μπλοκάρει ράμπες, γιατί “σιγά μη φέρω 10 γύρες το τετράγωνο για τον μ@..κα”. Στις εξόδους, όμως, είναι τέτοια η ισχύς της εικόνας που σε εντυπωσιάζει κάθε φορά. Σαν μια μεγάλη, μηχανοκίνητη διαδήλωση υπέρ της κοινωνικής αναλγησίας.

Θέλω να πιστεύω πως όσοι διαβάζετε Autoblog.gr είστε συνειδητοποιημένα άτομα. Παρόλα αυτά, αν είσαι κάποιος από τους “καταληψίες (α)συνείδησης” των Λ.Ε.Α., μην πάρεις το κείμενο σαν προσβολή. Αν ήθελα –όπως και πολλοί συνάδελφοι- να κράξω, υπάρχουν πολύ πιο εύκολα και εύπεπτα θέματα για τροφή. Δες το παρόν άρθρο σαν μια αντανάκλαση της εκπεφρασμένης αγανάκτησης ενός υγιούς, αρκετά μεγάλου (επίσης, θέλω να πιστεύω) κομματιού της κοινωνίας. Αναλογίσου το εξής: την επόμενη φορά που θα αράξεις στη Λ.Ε.Α. τραγουδώντας «οου γεα», μπορεί να μην πιστοποιείς την νοητική σου ανωτερότητα απέναντι στους χαζοβιόληδες αυνάνες που στοιβάζονται σαν τα μοσχάρια σε 3 ή 4 κανονικές λωρίδες. Ίσως να στερείς από έναν συνάνθρωπό σου το δικαίωμα στη ζωή. Δεν λέω ότι σε κόφτει, αλίμονο. Απλά, σκέψου το. Να περνάει κι η ώρα στο μποτιλιάρισμα.

 • Renesis1

  +1000

 • biiALFA

  μπραβο!!!! πιο εστοχα δε θα μπορουσες να τα πεις….
  ωραιο αρθρο και με πολυ χιουμορ…
  λεσ να ξυπνησουμε ποτε ωσ κοινωνια???

 • πραγματικα συμφωνω 100% μαζι σου !!!!!
  γενικα αυτο το θεμα με την ΛΕΑ ειναι γενικο κακο του σταρχιδισμου που μας διακατεχει……το ιδιο συμβαινει και με το πως περναμε ολη την ουρα στο φαναρι και μπαινουμεπρωτοι…..πως κοιταμε να κλεψουμε την σειρα στο ταμειο..στο ΑΤΜ…πως γενικα παρκαρουμε πανω σε στροφη και στα @@ μας αμα μπορει να περασει καποιος αλλος…..πως παμε στην εθνικης με οσα χιλιομετρα γουσταρουμε….και αλλα τοσα !!!

  ενα ΒΛΗΜΑ που να το κανει αυτο…και να το διαβασει το αρθρο….θα σου δικαιολογηθει παλι με 10 ”επιχειρηματα” !!! πραγματικα δεν θα ερθουμε στο ισιο δρομο ποτε……μονο αμα πεσει τσεκουρεμα με αυστηροτατα προστιμα……αλλα τι λεω….εδω το πασχα και γενικα στι γιορτες δινοουμε τις πινακιδες πισω…για να μπορεσουν να πανε τα γιωτομπαλα στα χωρια τους !!!

  • Mika

   Με ενα τετοιο βλημα που λες, ετυχε να εχω μια “συζητηση” χτες στο φατσαμπουκ. Σε ενα αρθρο που μιλαγε για τη χρηση της ΛΕΑ, ειπα πως γυρναγα Δευτερα του Πασχα απο Δελφους-Αραχωβα, με δυνατη βροχη σ ολη τη διαρκεια του ταξιδιου, κι οταν βγηκα Εθνικη οδο, πηγαινα με τη ροη της κινησης στα 80-90 μεσαια λωριδα και μας περναγαν αυτοκινητα με 120 απο τη ΛΕΑ, πετωντας και σπρει κιολας!!!…Κι ενω ειδα περιπολικο δυο φορες, κατι i30, να κινουνται στη ΛΕΑ, δεν εκαναν ποτε ουτε παρατηρησεις, ουτε φυσικα σταματαγαν κανα αμαξι να το γραψουν..Μου λεει λοιπον το βλημα, στην αριστερη λωριδα ποσο πηγαιναν?? Οσο κι οι υπολοιποι του λεω, φρακαρισμενοι ειμασταν δεν μπορουσες να τρεξεις..Μου λεει, φωναζεις για τη ΛΕΑ, που ειναι παρανομοι, και δεν φωναζεις για την αριστερη, που συμφωνα με τον ΚΟΚ πρεπει να ειναι παντα αδεια, προσπερνας και πας στη σειρα σου??
   Απαντω, παλικαρι μου, αυτο που λες ειναι εν τελει σωστο,αλλα σε συνθηκες μαζικης επιστροφης ολες οι λωριδες ειναι πιασμενες, αυτο δικαιολογει να κινειται καποιος στη ΛΕΑ οπου σταματας μονο αν εχεις προβλημα και κινουνται ασθενοφορα, πυροσβετικα, η αστυνομικα για να πανε σε ενα ατυχημα?? Το ιδιο πραγμα ειναι?? Kαι που ξερεις πως τον αλλο, μου λεει, δεν τον επιασε κοψιμο, αρα συντρεχουν και λογοι ανωτερας βιας, ιατρικοι μου ειπε, αν δεν κανω λαθος!!! :p :p
   Οχι λεει, προστιμα και σ αυτους που πανε αριστερα με 80 και δημιουργουν κινηση (σε βροχη ετσι???)
   Τον παρατησα και πηγα να βρω τον 75, πιο λογικη κουβεντα θα εκανα μαζι του!
   :p :p

 • Anestis Genk

  Τα προβλήματα αυτά είναι κοινωνικά. Όσο ο άνθρωπος είναι σε ατομιστική κενωνία η μόνη λύση είναι βούρδουλας.
  Αν δεν ήμασταν τέτοια κοινωνία βέβαια δεν θα είχαμε τερατουπόλεις και γενικά θα βάζαμε την ποιότητα(σε κάθε επίπεδο) ως κάτι απολύτως αδιαπραγμάτευτο(για όλους) και όχι ως πολυτέλεια μόνο για όσους έχουν λεφτά.
  Όπως και στις ΕΠΑ, καμία “παιδεία” δεν θα κάνει τους ανθρώπους να αλληλοπυροβολούνται.

  Το θέμα της ΛΕΑ είναι χαρακτηριστικό του ατομισμού. Αν το κάνει μόνο ένας και οι άλλοι δείξουν “παιδεία” τότε αυτός θα είναι μάγκας και οι άλλοι κορόιδα. Αλλά σίγα σιγά θα σπάσουν και θα θέλουν να γίνουν και άλλοι μάγκες(πετυχημένο παράδειγμα ζωής) και όταν θα το κάνουν όλοι τότε δεν θα μπορείς να τους βάλεις φυλακή όλους. Ο βούρδουλας λειτουργεί μόνο όταν βαράς έναν για να φοβηθούν οι υπόλοιποι, αν οι υπόλοιποι δεν φοβούνται τότε δεν δουλεύει ούτε αυτός.

 • DimitrisBXL

  Με λιγες και σωστες κινησεις λυνεται το προβλημα με την οδηγικη συμπεριφορα.
  α) Μεγαλα προστιμα, ποντους στα διπλωματα ή και αφαιρεση.
  β) υποχρεωτικη μαθηση σε ολες τις βαθμιδες εκπαιδευσης.
  γ) πραγματικη αστυνομευση και οχι περιπολιες με φραπεδιες στα χερια κατα μηκος της εθνικης.

  • hellboy

   but…… οσο προστιμο και να ριξεις ο αστυνομικος θα ειναι κακος…..και ο ελληνας.. θα συνεχισει αυτη την μακρα παραδοση με το να πηγενει στην λεα… οσο εκπαιδευση και να θες να ριξεις ο ανω των 40 ετων θα συνεχισει να κανει αυτο που θεωρει σωστοτερο απο αυτο που μαθενει γιατι ειναι μαχλαφκιες….
   δεν θα πρεπει να εκπαιδευτει και ο αστυνομικος να κανει σωστη αστυνομευση??? αλλο κοστος αυτο…. δεν θα πρεπει να μαθει τον ΚΟΚ?? πφφφ δεν βαριεσε θα σου πει…… οταν απο την στιγμη που τα βραδια σε καμπερια γραφουν για ταχυτητα και την ιδια ωρα περνα ο αλλος απο πισω με μεγαλη σκαλα και προβολια με ξενον να χτυπανε ανεξελενχτα και δεν τον σταματανε και εσενα που ξεπερασες το οριο για 5 χλμ σε κρατανε να σου δωσουν μπιλιετο…. πρωτα απο ολα το συστημα ολο θελει αναδιαθρωση..

  • οταν θα εχεις παιδεια..θα ξερεις οτι οταν σε σταματαει ο τροχομπ@τσος….δεν ειναι κακος αυτος….αλλα οτι εσυ εχεις κανει μαλ@κι@ !!!

   οταν θα εχεις παιδεια…….δεν θα κρινεις το δικο σου λαθος…με το λαθος αλλων….απλα θα ”σκυβεις” το κεφαλι…η αμα δεν θελεις να το σκυψεις θα φροντιζεις να μην κανεις μαλ@κι@ !!

   οπως εσυ θα εχεις παιδεια….ετσι και ο ”Χ” αστυνομικος…θα εχει την αναλογη παιδεια με σενα…..

   υ.γ το συστημα ειναι μια χαρα….μυαλα πρεπει να αλλξουμε ολοι εμεις…..

  • DimitrisBXL

   Σωστοτατος

  • DimitrisBXL

   Καλημερα, ο αστυνομικος δεν πρεπει να ειναι καλος ή κακος μαζι μας. Πρεπει να ειναι αυστηρος παντα με τον πολιτη, μονο ετσι θα καταλαβει. Οτι χρειαζονται καλητερη εκπαιδευση ως τροχαια την χρειαζονται ειναι η αληθεια.

   Αλλα απο την αλλη δεν μπορεις να τους σταματησεις ολους εκεινη την στιγμη.

   Ο ανω τον 40, καταλαβαινει μονο οταν τον τσουξει η τσεπη του. Ποσες φορες θα αντεξει να πληρωνει 500ρια ειναι να πηγαινει να βγαζει διπλωμα ή αν εχει ποντους και θα ανεβαινει η ασφαλεια του;

  • hellboy

   Δεν διαφωνω αλλα και ο ιδιος ο αστυνομικος πρεπει να ειναι παραδειγμα στον δρομο..πραγμα που δεν ισχυει τωρα γιατι το 60% θα σου πει αν του πεις κατι οτι ειναι εξουσια!!αν ηταν σωστοι… ισως ηταν και περισσοτεροι 40++ σωστοι..και φυσοκα οι νεοτεροι. Τεραστιο θεμα πιανουμε παντος!

  • DimitrisBXL

   Συγνώμη αλλά στον αστυνομικό δεν πιάνεις κουβέντα αν έκανες παράβαση ή όχι. Για να σε σταματήσει σημαίνει ότι κάτι έκανες λάθος. Ακολουθείς τις οδηγίες του για τα στοιχεία σου κλπ κλπ.
   Το να κάτσεις να του την πεις ότι είναι εξουσία ή ότι πληρώνεται από εσένα και στο παίζει εξουσία, το λάθος γίνεται από πλευράς σου εξ αρχής.

   Ορισμένες φορές το αυτονόητο τείνει να είναι εξωτικό.

   Συμφωνούμε νομίζω πως χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση. Όπως και εμείς.

  • hellboy

   mislead.. ο αστυνομικος κανει παραβαση και δεν διχνει το καλο παραδειγμα.. και αν του πεις κατι.. θα σου πει εγω εξουσια … το εχουν βρει το κολπο….
   δεν ειπα να πας να τον μανουριασεις.. -_- χαμενος βγαινεις εκει .. χαχα!

 • Rebel

  Και 5 λωρίδες να γίνει ο δρόμος, πάντα θα υπάρχει αυτός που ακόμα και όταν ο δρόμος εχει κανονική ροή, θα περάσει απο δεξιά.
  Ό,τι και να γραφτεί για το θέμα ΛΕΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

  Και μια απλή παρατήρηση προς αυτούς με το α- στερητικό: Μπορεί να τύχει κάποτε και σε εσένα & να τη χρειαστείς. ΜΗΝ ΠΑΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΑ.

 • theolvs

  Γίδια και άσχετοι οδηγούν στην ΛΕΑ

 • LJ

  Στου κουφου την πορτα…

 • thymios tsilimparis

  Το 2008 (αν θυμάμαι καλά τη χρονια) ίσως θυμάστε κάποιοι το περιστατικό με την αποκλεισμένη Αθηνών-Λαμίας (έτσι λεγόταν τότε), κοντά στο ύψος της Μαλακάσας. Τότε δημιουργήθηκε ενα τεράστιο πρόβλημα, αφού το χιόνι έκλεισε το δρόμο και σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων. Το χιόνι συνέχισε να πέφτει και τα πράγματα σοβάρεψαν. Άνθρωποι αδυνατούσαν να φύγουν από κει, κάποιοι αρρώστησαν, κάποιοι έμειναν από βενζίνη (αφού πέρασαν και βράδια με΄σα σε κρύα αυτοκίνητα) και κινδύνεψαν ζωές. Και χάθηκαν κάποιες ζωές. Χάθηκαν γιατί δεκάδες ανεγκέφαλοι είχαν κλείσει τη ΛΕΑ. Και κανένα σωστικό συνεργείο, κανένα πυροσβεστικό όχημα, κανένα ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να φτάσει κοντά. Και κανένας απ αυτούς που πάρκαραν για μέρες στη ΛΕΑ και έχουν ευθύνη για την απώλεια ζωών δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Κανένας!
  Οδήγηση στη ΛΕΑ λοιπόν; Αφαίρεση διπλώματος. Έτσι απλά, τίποτα λιγότερο. Τι να το κάνω το χρηματικό πρόστιμο;
  ΥΓ: Σε μερικές χώρες οι ΛΕΑ είναι γεμάτες ανακλαστήρες οδοστρώματος, μικρά ήπια σαμαράκια ή έχουν και άλλους χρωματισμούς. Κατά τη γνώμη μου τίποτα απ αυτά δεν πιάνει στον Ελληνάρα. Μόνο ο αποκλεισμός της ΛΕΑ από το υπόλοιπο δίκτυο (κατά τα γερμανικά πρώτυπα, που σε κάποιους δρόμους υπάρχει μια επιπλέον ΛΕΑ στον άξονα, στη νησιδα, μέσα από τις μπαριέρες και τα κριπιδώματα.

  • DimiE92

   Ειπες μεγαλη κουβεντα με τα σαμαρακια. Γιατι δεν τους νοιαζει αν θα ψοφισει ο ασθενης στο ασθενοφορο αλλα το αυτοκινητακι τους θα τους νοιαξει.

 • Gerasimos Spanodimitris

  Εξαιρετικό το άρθρο του κυρίου Ντότσικα. Καλογραμμένο και εύστοχο. Τα ίδια ισχύουν και στα διόδια, όπου μπλοκάρουν την πρόσβαση σε τερματικά που περνάς με ηλεκτρονικό pass.
  Καθαρά σαν πρόταση βελτίωσης και με σεβασμό στο site, θα ήθελα περισσότερες τέτοιες δημοσιεύσεις και λιγότερες με βίντεο κάγκουρες που κάνουν drift με βυζαρούδες. Ξέρω ότι δεν δίνουν views. Δίνουν όμως χαρακτήρα, κάτι που ελάχιστα site αυτοκινήτου στο ελληνικό internet μπορούν (το autoblog.gr είναι ένα από αυτά)

 • Karolos23

  Πόσες φορές έχω αγανακτήσει με τη συμπεριφορά αυτή… Και – κακώς βέβαια – έχω προσπαθήσει να το παίξω δικαστής, όταν κινούμαι στη δεξιά λωρίδα και βλέπω κάποιον να πάει για προσπέραση από τη ΛΕΑ τότε εγώ κλείνω τη λωρίδα τόσο ώστε να μη χωράει να περάσει ο Ελληνάρας. Τότε συνήθως αρχίζουν τα καντήλια από εκείνον αλλά τα επιστρέφω εις διπλούν. Σωστό δεν είναι βέβαια να το κάνει κάποιος αυτό, αλλά όταν ο Ελληνάρας το κάνει ειδικά όταν δεν έχει και τόση κίνηση απλά και μόνο για να δείξει μάγκας, πραγματικά θέλεις να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο.

 • Bon Viveur

  Όσο υπάρχει ανομία και ασυδοσία τότε δεν υπάρχει περίπτωση ο ραγιάς να μην οδηγάει στην ΛΕΑ

 • παρότι έφυγα νωρίς τη δευτέρα, έπεσα και εγώ σε κίνηση όχι όσο η βραδυνή αλλά μου στοίχισε μιαμιση ώρα παραπάνω στο δρόμο. Τα bottlenecks δημιουργούνταν πριν τα διόδια, όπου βέβαια εισπράττανε κανονικότατα το αντίτιμο, μέχρι να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και να τα ανοίξουνε από το απόγευμα(έτσι μου είπανε).
  Δεν πατάω τη ΛΕΑ ούτε με σφαίρες, έτσι από βίτσιο. Πολλοί το έκαναν, όχι η πλειοψηφία των οδηγών όμως. Πολύ λιγότεροι από τους υπόλοιπους που πηγαίναμε στις λωρίδες μας. Παρολαυτά και ασθενοφόρο ήθελε να περάσει και οδικές βοήθειες και αυτοκίνητα μείνανε και ένα χάλι μαύρο γενικά. Φιάσκο. Και πάλι.

 • Geopan

  Τρίτη απόγευμα, μετά το Πάσχα σχολάω από τη δουλειά. Έχω πέσει στο γνωστό λαιμομπούκαλο στην Μεταμόρφωση, της καθόδου της Εθνικής και έχω πιάσει δεξιά λωρίδα για να στρίψω στη γέφυρα και να γλιτώσω όσο δυνατόν περισσότερο μποτιλιάρισμα.

  Λίγο νευριασμένος από την κίνηση, λίγο κουρασμένος από τη δουλειά έχω βάλει τα δεξιά μου λάστιχα ακριβώς πάνω στη λευκή διαχωριστική της ΛΕΑ και πηγαίνω με δευτέρα και 20χλμ…

  Σκάει από πίσω μου το τσουτσέκι (γένους θηλυκού) με το Χρεπόσαξο και μου κορνάρει. Της κάνω νόημα με το χέρι “που θες να πας από δεξιά και τη ΛΕΑ?”

  Την πάω έτσι μέχρι τη λωρίδα της εισόδου της γέφυρας Τατοΐου όπου και βγάζω φλας για να μπω στη ράμπα. Ε λοιπόν δεν προλαβαίνω να κάνω εκατοστό δεξιά και μου έχει ήδη χωθεί η παλιοκ….λα και περνάει 2 εκατοστά από το δεξιό μου καθρέφτη.

  Στην ερώτηση μου στο φανάρι της γέφυρας για ποιο λόγο με προσπέρασε από δεξιά ΚΑΙ από τη ΛΕΑ, μου απάντησε με ερώτηση “Τι μ….κίες είναι αυτές που μου λες για ΛΕΑ και πράσινα άλογα;”.

  Και ερωτώ κύριε Πρόεδρε: Της βάζεις την κεφάλα της στην πόρτα του Σαξό να της την κοπανήσεις δυο τρεις φορές; Θα καταλάβει τι είναι η ΛΕΑ ή όχι;

  Αρκέστηκα σε ένα διπλοφάσκελο…

 • DimiE92

  Ειπαμε για τους ασθενεις που δεν μπορουν να περασουν λοιπον, ειπαμε για τα πυροσβεστηκα οχηματα κτλ κτλ. Δεν ειπαμε ομως για το γεγονος οτι σχεδον ολες οι ΛΕΑ καταληγουν-μπαινουν ΣΕ ΛΩΡΙΔΑ-ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ!!! Ενω λοιπον εχεις την λωριδα σου και πας να βγεις σαν κυριος στην εθνικη, ερχοντε αυτοι οι σαπιοι εντελως αφρεναρηστοι!!! Αποτελεσμα? κοβουν αυτοι που εχουν προτεραιοτητα για να μην σκοτωθουν αφου εχουν πολυ λιγοτερα χιλιομετρα….

 • georgekaras

  Aυτοι ειμαστε και που τα γραψες στο τριτο το θα γραφουν οτι και να πω δεν εχει σημασια καθε φορα τα ιδια γινονται

 • Παναγιώτης Κλεάνθης

  Αντε ρε τα γουρουνια να πανε στον Δι…..λο!!! μια ζωη να την πατανε μαλλον αισθανεσαι μ……..ς οταν εισαι νομοταγης και οταν οι αλλοι την πατανε,ποσες φορες εχει τυχει σε κινηση να προσπαθει να περασει το ασθενοφορο και να μην εχει την Λ.Ε.Α .Θυμαμαι μια φορα στην Αττικη οδο ενας την πατησε και ηρθε ο αστυνομικος με την μηχανη απο πισω του με κορνα και βρισιδι να του λεει στην χαριζω,μετα δεν ξαναειδα στην Αττικη οδο να την πατανε.Χρονια γινεται αυτο στην εθνικη οδος αθηνων Λαμιας στο ανεβασμα και στο κατεβασμα να την πατανε,μαλλον δεν ξερουνε τι ειναι αυτη η λωριδα.

  • hellboy

   εκμεταλευση ειναι… το 10-30% δεν ξερει πραγματικα τι ειναι και το αλλο 90-70% ξερει και λεει σιγα μην συμβει κατι.. και το εκμεταλευετε…..απλα..
   επισης δεν υπαρχει χαριζω σε αυτη την φαση…. περνει κεφαλια κανονικα ο αστυνομος… γιατι απλα μπορει ο ιδιος μπαρουφας που εκραξε(στην περιπτωση που περιγραφεις) να ξανα κανει το ιδιο αλλα να κοστισει την ζωη σε καποιον….

  • Παναγιώτης Κλεάνθης

   Οτι και να λεμε καθε φορα που θα γινουν εκλογες, οι πανε διακοπες επιστρεφουν τις πινακιδες απο τις παρανομιες το οποιο ειναι ασυγχωρητο εγκλημα.

  • hellboy

   ισχυει και συμφωνω 100%

 • hellboy

  κλησεις για χρηση Λεα…… για χρηση μεγαλης σκαλας στην εθνικη…. για προβολια εντος εκτως πολης…… και λοιπες παραληψεις φερνουν ολα αυτα τα ομορφα στην χωρα μας…….
  ολα αυτα ειναι δειγματα γιατι ο ελληνας δεν θα παει μπροστα… γιατι απλα ξερει….

 • George GR

  Που ηταν η τροχαια να μοιραζει απο 1000€ κλησεις (εντος 10ημερου) σε ολους αυτους τους εξυπνακηδες?

 • SEB

  Πολύ ωραίο το άρθρο, πολλά μπράβο !!

  Δεν είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα αστυνομίας. Απλός οι άνθρωποι κοιμούνται όρθιοι είναι απίστευτος ξεπεσμός αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε λεφτά για βενζίνες, μας καναν μειώσεις, κλάψα γκρίνια και βρήκαν πάτημα να εξαφανιστούν.
  Όλη μέρα κομπολόι θεωρία και γκρίνια. Τις προάλλες αντί να ντρέπονται που οι δρόμοι είναι μπάχαλο (να το πω ευγενικά) χαιρότανε κιόλας , βγάλαν ανακοίνωση ότι κάπου στην Αττική κάνανε εξόρμηση και σε ενα μπλόκο γράψανε 400+κλίσεις. Το ότι γράψανε τόσες κλισεις πρέπει να ντρέπονται γιατί είναι απόδειξη του πόσο εξαφανισμένοι είναι από την πραγματικότητα, τι εξόρμηση βρε είστε με τα καλά σας; Τι είστε αφισοκολλητές και κάνετε εξόρμηση ή περιοδεύων θίασος;

  Περνάει περιπολικό και κανένας δεν δίνει σημασία, κλειστές διαβάσεις, κλέβουν την σειρά στο φαναρι και ο κυρ αστυνόμος στον κόσμο του, ακούει ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Τράγκα. Ποιες βενζίνες, με τα πόδια να βγουν θα κόψουν 32μπλοκάκια κλίσεις ο καθένας, και μιλάμε για τις χοντρές παραβάσεις.

  Δε φταίει η παιδεία, αν πάρεις αυτή την αστυνομία και την πας στην Σουδία, Γερμανία όπου θέλετε, διαλέξτε ”πολιτισμένη” χώρα, Σε ενα εξάμηνο το πολύ οι οδηγοί θα γίνουν Ελληνάρες.

  • 50% μαζι σου…..αλλα πιστευεις οτι αν μεθαυριο η αστυνομια εξαντλησει το οριο του νομου…δεν θα βγεις σημερα ”εσυ” και να λες… μα εμενα βρηκαν να πιασουν ?? εδω ναρκωτικα πουλανε και πετανε χαρταετο ?? τα τροχονομικα τους μαραναν…..

  • SEB

   Εδώ μιλάμε για τα εντελώς βασικά, ράμπες ΑΜΕΑ, διπλοπαρκάρισμα όπου με βολεύει, ΛΕΑ, Στις πόλεις επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο και φυσικά όταν θα πεταχτεί από το πουθενά να σε γράψει γιατί κάποιος πανέξυπνος έβαλε όριο 50 σε δρόμο για 80 φυσικά και θα αισθανθείς το κορόιδο που πιάσανε. Αισθάνεσαι κορόιδο γιατί βλέπεις καθημερινά χιλιάδες παραβάσεις και το περιπολικό να περνάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αν αρχίσουν να δουλεύουν και βλέπεις κάθε μέρα κλίσεις ε μετά θα στρώσεις και εσύ. Μην μπερδεύουμε τον τροχονόμο με την δίωξη των ναρκωτικών, άλλη δουλειά κάνουν, απλός ανήκουν με την ευρύτερη έννοια στην ίδια υπηρεσία.
   Βασικό όμως…
   Δεν μιλάμε για εξόρμηση του στυλ σήμερα γράφουμε ζώνη αύριο παντελόνι. Μιλάμε για καθημερινή λειτουργία.

  • στο ξαναλεω πως δεν διαφωνουμε στην ιδεα….απλα αν καθε μερα 24ωρες το 24ωρο ειναι σαν την ημερα εξορμησης…..θα εχουμε πορειες στους δρομους !!
   αυτο θελω να πω……
   σκεψου ακομα και οτι το παρκαρισμα γενικα ειναι παρανομο στους δημους…..εκει να γραφουν η οχι ??
   αυτο που λες για τα ορια ταχυτητας……θα σου πει καποιος αλλος……οσα θανατηφορα εχουν γινει..εχουν γινει με υπερβαση των οριων ταχυτητας που αναγραφοταν στις πινακιδες….

   αυτο με τα ναρκτωτικα στο ειπα….γιατι ηταν απαντηση φιλου μου και πονος…οταν τον εγραψαν για κινητο πριν 2 χρονια τα ΔΙΑΣ…… :-P

  • SEB

   Αν γίνεται κάθε μέρα δλδ να αλλάξει η νοοτροπία, τότε να σαι σίγουρος θα γίνουμε ”Ευρωπαίοι ”. Θυμάσαι με την απαγόρευση του τσιγάρου; Τον πρώτο μήνα όλοι χεσμένοι, ε αν μπει τώρα στο μπαρ ο αστυφύλαξ και σε γράψει επειδή καπνίζεις δεν θα αισθανθείς ο μα@λ@ς της υπόθεσης;

  • το ζητημα ειναι πρωτα αλλο…θελουμε να γινουμε ???
   μην μενεις μονο στο τσιγαρο…..ακομα και στις αποδειξεις….οταν παν να σε κανουν ελεγχο……τους απελεις πως θα τους δειρεις αν δεν παρουν δρομο !!!!!

   αποψη μου…..εχουμε αυτο που αξιζουμε και θελουμε !!!

  • SEB

   Λάθος ερώτηση.
   Η ερώτηση είναι.. ”τι δουλειά κάνει η αστυνομία;”
   Απάντηση ”Αστυνομεύει”
   Θες Αστυνομία ή Όχι;
   Ε στην Ελλάδα με διάφορες δικαιολογίες δεν έχουμε. Γιατί κατά κύριο λόγο δεν θέλουν να τους βάλουν να δουλέψουν, για να μην τους ζαλίζουν οι ψηφοφόροι να τους σβήσουν τις κλίσεις.

  • Πιστεύω το ίδιο λεμε !!! ??????

 • Valsamis

  Αν μπορείτε η ομάδα του autoblog, γράψτε ένα άρθρο και για τις βαμμένες πινακίδες.
  (Κ)ινδύνου, (Ρ)υθμιστικές και (Π)ληροφοριακές. Έχουν που έχουν τα χάλια τους οι
  δρόμοι μας του «βελτιώνουμε» και εμείς. Αν σε κάθε πινακίδα βλέπω G”##” (ανάλογα τα οπαδικά του κάθε ανεγκέφαλου) θα γίνω οπαδός της ομάδας ή παίρνουν μπόνους, δεν το έχω ψυχολογήσει δεν το έχω καταλάβει. Δεν έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος για τον πατέρα τους το φίλο κτλ…
  Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν «παιδάκια» 15-18 χρονών

 • ionized

  παιδεια,παιδεια και παιδεια..πασης φυσεως..απο οδηγικη εως αυτην που εν τελει περνεις απο το σπιτι σου,οταν ο πατερας φορτωνει τρικαβαλο το σκουτερ χωρις κρανος τα πιτσιρικια να τα παει που θα τα παει οταν ο ιδιος πατερας βριζει συνεχεια στο τιμονι,κορναρει,δεν φοβατε τον νομο γιατι εχει “κονε” και αλλα τοσα που ο μεσος λογικος ανθρωπος καταλαβαινει,τον βλεπεις ειναι ζωο ντυμενο τι παιδια περιμενεις να βγαλει?δεν ειναι τυχαιος ο ορος νεοελληνας..

 • Nikolaos

  Ευτυχώς ή δυστυχως διαβάζουμε οτομπλογκ αυτοί που δεν πατάμε τη ΛΕΑ χωρίς νόμιμο λόγο..
  Κατά την ταπεινή μου άποψη όλο το φταίξιμο είναι στην τροχαία. ΚΑΙ για τη ΛΕΑ ΚΑΙ για τους παράνομους-επικίνδυνους κάγκουρες ΚΑΙ για τα παράνομα σταθμευμένα ΚΑΙ για την παράνομη χρήση αυτοκινήτων (φώτα ομίχλης-καμένα φώτα-φιμέ πινακίδες) ΚΑΙ για την κυκλοφορία στη μέση της εθνικής οδού, ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ….
  Δυστυχώς τα βλέπουν και για κάποιο λόγο δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ.
  Θλίβομαι.