Το πιο βαρετό ίσως Grand Prix της φετινής σεζόν παρακολουθήσαμε στο Sochi της Ρωσίας. Το μόνο που μας κράτησε… ξύπνιους είναι η μάχη των Valtteri Bottas και Sebastian Vettel στους τελευταίους γύρους. Η χάραξη της ρωσικής πίστας δε βοηθάει τα προσπεράσματα, ενώ υπήρχε μικρή φθορά στα ελαστικά, κάτι που δεν έδωσε πλεονέκτημα σε κάποιον οδηγό.

Οι δύο ζώνες DRS δε βοήθησαν, επίσης, πολύ, με τον Vettel να πιστεύει ότι η αύξηση στη χρήση του DRS δεν είναι λύση στο μεγάλο πρόβλημα των προσπερασμάτων, εξηγώντας γιατί είδαμε μόλις 18 προσπεράσματα πριν από δύο εβδομάδες.

Κατ’ αρχάς, δε νομίζω ότι είμαι υπέρ της αύξησης των ζωνών του DRS. Νομίζω ότι το κάναμε πριν από μερικά χρόνια και ήταν πολύ εύκολο. Ήταν υπέροχο όταν πήγαινες πίσω από ένα μονοθέσιο μόλις δεχόσουν προσπέρασμα, αλλά δεν είναι αυτή η ιδέα του προσπεράσματος.

Πιστεύω ότι για αρκετούς λόγους στο Sochi ήταν δύσκολο να προσπεράσεις. Τα ελαστικά κράτησαν πολύ, έτσι μπορούσες να πιέσεις περισσότερο όταν ήσουν μπροστά ή πίσω, επομένως δεν υπήρχε φθορά που σε βοηθούσε να αποκτήσεις κάποιο πλεονέκτημα από τα ελαστικά. Η διάταξη της πίστας δεν σου επιτρέπει να ακολουθήσεις από κοντά ένα άλλο μονοθέσιο, κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν. Στην τελευταία στροφή, είναι δύσκολο να ακολουθήσεις για την κύρια ευθεία.

Ο οδηγός της Ferrari θεωρεί ότι θα έπρεπε να ήταν πιο εύκολο να κολλήσεις πίσω από έναν οδηγό και στη συνέχεια να δοκιμάσεις κάτι δικό σου, χωρίς να έχεις τη βοήθεια του DRS. Αυτό θέτει σε δοκιμασία τις οδηγικές ικανότητες, αλλά και τα ρίσκα που θα πάρει ο οδηγός.

Προσωπικά, θα προτιμούσα να είμαστε πιο κοντά και μετά να δοκιμάζαμε κάτι, όντας έτσι και μια πρόκληση, οπότε πρέπει όχι απλώς να φτάσεις, αλλά και να περάσεις ή να κάνεις κάτι και να βρεθείς δίπλα-δίπλα. Πρέπει να δουλέψεις γι’ αυτό, να δοκιμάσεις διαφορετικές γραμμές και να κάνεις διαφορετικά πράγματα. Στο Sochi, απλώς έφτασα πολύ αργά, ήταν στους τελευταίους 2-3 γύρους που ήμουν πιο κοντά.

Όμως, πριν από αυτό, ήταν συναρπαστικό για ‘μένα, να τον κυνηγήσω για να προσπαθήσω κάτι στο τέλος. Προφανώς και θα ήταν ωραίο αν τα είχα καταφέρει. Κάποιες μέρες δουλεύει, κάποιες άλλες όχι. Νομίζω ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε πάλι σ’ ένα παράθυρο που είναι ψεύτικο.